Atasehir'de '5. Uluslararasi Nâzim Hikmet Siir Günleri' Basliyor

Atasehir'de '5. Uluslararasi Nâzim Hikmet Siir Günleri' Basliyor

Türkiye’nin ve dünyanin önemli sairlerini her yil Atasehir’de bulusturan “Atasehir Belediyesi Uluslararasi Nâzim Hikmet Siir Günleri” bu yil besinci kez düzenleniyor. 7-10 Eylül tarihleri arasinda Atasehir Amfili Park ve Buhara Parki ile Büyükada Tas Mektep’te siirseverlerle bulusacak etkinlik, dört gün boyunca seyrine ve dinlemesine doyulmaz günler yasatacak.



Memleket ve dünya sairi Nâzim Hikmet’i saygi ve özlemle anmak amaciyla Atasehir Belediyesi tarafindan her yil gerçeklestirilen “Uluslararasi Nâzim Hikmet Siir Günleri”nin 5.’si basliyor. 7 - 10 Eylül tarihleri arasinda düzenlenecek Siir Günleri’ne Türkiye’den ve konuk ülke Fransa’dan sairler katilacak. Etkinlikler, Atasehir’de son dönemde kültür ve sanatin bulusma noktalari haline gelen Amfili Park ve Buhara Parki ile Istanbul Büyüksehir Belediyesi tarafindan restorasyon çalismalari tamamlanarak Istanbullulara yeniden kazandirilan Büyükada’daki Tas Mektep’te yapilacak.

Edebiyat ve sanat dünyasinin önde gelen isimlerinin katilacagi, söylesiden imza günlerine, müzik ve siir konserinden panele kadar bir dizi etkinlik gerçeklestirilecek Siir Günleri’nin bu yilki onur konugu, sair ve yazar Ataol Behramoglu olacak. Festival direktörlügünü ise usta sair Haydar Ergülen’in yaptigi Siir Günleri, 7 Eylül’de Atasehir Amfili Park’ta düzenlenecek olan açilis konusmalari, konuk ülke Fransa’dan gelen sairlerin ve Türkiye’den ve ayni zamanda 1. Uluslararasi Nâzim Hikmet Siir Günleri’nin onur konugu sair Ahmet Telli’nin siir okumalari ve müzik konseri ile baslayacak.

Siir Günleri’nin konuklari arasinda; Sükrü Erbas, Ahmet Telli, Buket Uzuner, Cemedloma, Güler Kalem, Aytekin Karaçoban, Soner Demirbas, Arzu Altunbulak, Reha Yünlüel, Nebih Nafile, Yalin Gündüz, Enis Akin, Gülümser Çankaya, Mehmet Simsek, Özgün Enver Bulut, Erkan Irmak, Alâettin Bahçekapili ve Prof. Dr. Baki Asiltürk yer alacak. Etkinliklere konuk ülke Fransa’dan ise Claire Lajus, Vincent Calvet, Sylvain Cavailles ve Ltitia Gaudefroy Colombot gibi önemli isimler katilacak.

“Atasehir Belediyesi 5. Uluslararasi Nâzim Hikmet Siir Günleri” etkinliginin Istanbul’da edebiyat alaninda gerçeklestirilen en güzel ve en anlamli etkinlikler arasinda yer aldigini vurgulayan Atasehir Belediye Baskani Battal Ilgezdi, “Uluslararasi Nâzim Hikmet Siir Günleri, bizim gerçekten çok önemsedigimiz festivallerimiz arasinda önemli bir yere sahiptir ve bu etkinligimizi her yil yapiyor olmanin gurur ve mutlulugunu yasiyoruz. Sanat dallarinin en önemli disiplinlerinden biri olan edebiyatin, Atasehir’de böyle bir festivalle taçlandirilmasini önemsiyor bütün Istanbullulari ve Atasehirlileri 5. Uluslararasi Nâzim Hikmet Siir Günleri’ne bekliyoruz” dedi.



Tarihi tas mektep’te siir yolculugu

Siir Günleri’nin ikinci gününde ise sairler, müzisyenler ve siir severler Büyükada’ya dogru keyifli bir yolculuga çikacak. IBB tarafindan yürütülen restorasyon çalismalarinin ardindan kültür-sanat mekâni olarak yeniden kapilarini açan Büyükada’daki Tas Mektep, Erkan Irmak’in “Kayip Destan’in Izinde: Nâzim Hikmet, Kuvâyi Milliye ve Manzaralar’in Anlattiklari” söylesisine ev sahipligi yapacak. Sonrasinda ise konuk sairlerin katilimiyla siir konserleri düzenlenecek.

Siir keyfi Amfili Park’ta devam edecek

Siir Günleri’nin üçüncü günü saat 17.00’de Türkçenin günümüzdeki en önemli sairlerinden ve 3. Uluslararasi Nâzim Hikmet Siir Günleri’nin onur konugu Sükrü Erbas’in, konusma ve siir okuma programiyla devam edecek. Ardindan Atasehir Belediyesi 5. Uluslararasi Nâzim Hikmet Siir Günleri, onur konugu sair Ataol Behramoglu’nun imza ve söylesi etkinligiyle hiz kazanacak. Programin devaminda ise konuk sairlerin katilimiyla siir okumalari gerçeklestirilecek. Üçüncü gün programinin son etkinligi ise saat 21.00’de Latif Tiftikçi’nin tek basina oynayacagi Nâzim Hikmet’in "Benerci Kendini Niçin Öldürdü" adli tiyatro oyunu ile son bulacak.

Buhara Park’ta Nazim Hikmet Ölümsüzlügü ile anilacak

Siir Günleri’nin dördüncü ve son etkinlik programi ise 10 Eylül Pazar günü Fetih Mahallesi Buhara Park’ta gerçeklestirilecek. Program ilk olarak saat 14.00’te Prof. Dr. Baki Asiltürk’ün, “Cumhuriyet Dönemi Siirimiz ve Nâzim Hikmet’in 60. Ölüm Yil Dönümü” isimli konusmasiyla baslayacak. Devaminda ise saat 15.00’te yazar - gazeteci Alâettin Bahçekapili’nin “Mektuplardan Çikan Yoldas Nâzim” ve Osman Bozkurt’un “Her Yerde Muhalif Nâzim” isimli söylesi programlariyla devam edecek. Programda ayrica Alâettin Bahçekapili’nin “Agaçlar Nâzim Için Mektup Açti” Nâzim Hikmet 60. Yil Mektuplari Sergisi de yer alacak.

Program saat 15.30’da Fransiz Siir Paneli, saat 16.30’da yazar Buket Uzuner’in “Nesiri Besleyen Nâzim” - “Siirin Besledigi Romanlar: Benim Sairlerim” adli söylesisi ve 17.30’da konuk sairlerin siir okumalariyla sürecek. Saat 19.00’da baslayacak Haluk Çetin’in gitari esliginde “Ataol Behramoglu Siir Dinletisi” etkinligiyle “Uluslararasi Nâzim Hikmet Siir Günleri” son bulacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile