Trabzon merkez ile Yomra ve Akçaabat ilçelerinin içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacını karşılaması planlanan barajdaki su tutulma törenine Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve DSİ Bölge Müdürü Mehmet Recep Çıtır ile diğer yetkililer ve vatandaşlar katıldı.
Vali Recep Kızılcık, burada yaptığı konuşmada, Trabzon halkı için çok önemli olan projelerden birisini daha hayata geçirmenin heyecanını yaşadıklarını belirtti.
2050 yılına kadar Trabzon merkez ile Yomra ve Akçaabat ilçelerinin içme suyu ihtiyacının bu proje sayesinde karşılayacağını ifade eden Kızılcık, "Bizler daha sağlıklı, daha sürdürülebilir içme suyu kaynağına sahip olmuş olacağız." dedi.
Sürdürülebilirliğin altını özellikle çizmek istediğini anlatan Kızılcık, şöyle devam etti: "Zira aralık ayanın sonuna gelmemize rağmen gerçekten içme suyu kaynaklarının sürdürülebilir olması, onların daha dikkatli kullanmamız gerektiğini herhalde bugünkü hava koşullara daha iyi anlatmaktadır. Çünkü dünyamızda yaşanan ve artık hiç kimsenin inkar edemeyeceği iklim değişikliğinin sonucudur, bu yaşadığımız havalar. Dolayısıyla geleceğimizi daha sürdürülebilir kılmamız için kıt olan kaynaklarımızı da daha etkin olarak kullanmak mecburiyetindeyiz."
GÜMRÜKÇÜOĞLU: BARAJ TAM OLARAK 2011'DE HİZMETE GİRECEK
Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu da bugün itibariyle su tutmaya başlanan barajın 2011 yıla sonunda tam olarak hizmete gireceğini dile getirdi.
Baraj sayesinde Trabzon'un su ihtiyacının karşılanacağını söyleyen Gümrükçüoğlu, projenin maliyetinin bir bölümünü de 32 yıl içerisinde taksit taksit ödeyeceklerini kaydetti.
DSİ Bölge Müdürü Mehmet Recep Çıtır ise yapımına 1998 yılında başlanan baraj inşaatına bugüne kadar 337 milyon TL harcama yapılarak yüzde 90 fiziki gerçekleşme sağlandığı bilgisini verdi.
Çıtır, proje ile Trabzon ile Yomra ve Akçaabat ilçelerine başlangıçta yılda 50 milyon metreküp su verileceğini söyledi. Barajın temelden yüksekliğinin 118 metre olduğunu belirten Çıtır, maksimum kotta 35 milyon metreküp su depolanacağını bildirdi.
Çıtır, baraja su taşıyan Galyan Deresi'nin akış rejimine göre önümüzdeki yıl nisan ayından itibaren arıtma sistemine su verilebileceğini, böylece Trabzon'un temiz ve güvenilir bir su kaynağına kavuşacağını belirtti.
Barajda, ayrıca proje tamamlandıktan sonra yap-işlet yöntemiyle entegre edilecek tünel ve regülatör sistemlerinin katkısıyla yılda 150 milyon kilovat/saat enerji üretilmesi de hedefleniyor.
Trabzon'un Maçka ilçesi sınırları içerisindeki Galyan Deresi üzerindeki Atasu Barajı ve HES inşaatının temeli, 27 Nisan 1998 yılında dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in katılımı atılmış ve 4 yılda bitirileceğini açıklanmıştı. Aradan geçen uzun yıllara rağmen bitirilemeyen baraj inşaatıyla ilgili Yüce Divan'a sevk edilen eski bakanlardan Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan "ihaleye fesat karıştırma" suçlamaları ile yargılanmıştı.