Atasu Havzası Organik Tarımda Örnek Olacak

Atasu Havzası Organik Tarımda Örnek Olacak

Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sabri Topbaş, Atasu'da yürüttükleri organik tarım projesiyle, örnek bir havza oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Sabri Topbaş, İçme Suyu Havzaları Yönetmeliği gereğince daha önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol doğrultusunda Trabzon’un içme suyu ihtiyacını da karşılayan Atasu Barajı havzasındaki 12 yerleşim yerinde 'Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi’ni başlattıklarını hatırlattı. Topbaş, projeyle Atasu Barajı'nı besleyen su kaynakları ve barajda biriken suyun, tarımsal üretimden kaynaklanan kirliliğinin önlenmesi, içme suyu olarak kullanılacak baraj suyunun kimyasal gübre, kimyasal tarım ilacı gibi zararlı atıklarla kirlenmesi önleyerek halka sağlıklı içme suyu temininin amaçlandığına dikkat çekti.
Bölgedeki vatandaşlara organik tarım konusunda eğitimler verildiğini anlatan Topbaş, 2010–12 yılları arasında biryandan teorik ve uygulamalı eğitimlere devam ettiklerini, biryandan da projeye aktif katılım sağlayan üreticilerin arazilerinde toprak analizleri yapıldığını kaydetti.

Analizler sonucunda üreticilere ihtiyaçları olan organik gübre dağıtıldığını ifade eden Topbaş, 770 üreticiden 50’si ile Kontrol Sertifikasyon Sözleşmesi yapılarak organik tarım kapsamına alındıklarına değindi. Proje kapsamında oluşturulan organik maviyemiş ve fındık bahçelerinin oluşturulduğunu dile getiren Topbaş, bu yıl bu uygulamalar organik sebze yetiştiriciliğini ilave edeceklerini söyledi.

Projeyi zamanla bölgenin tamamına yayarak organik tarım konusunda örnek bir havza oluşturmayı planladıklarını ifade eden Topbaş, “Amacımız bölgedeki üreticilerine organik tarımı benimseterek havza içindeki organik tarım alanlarının maksimum seviyede arttırmak ve böylece baraj suyuna tarım kaynaklı kimyasalların bulaşmasını önlemek." dedi.

Vakfıkebir'de organik bal, Of’ta organik maviyemiş ve Araklı ilçesinde de organik fındık üretim uygulamalarının olduğunu söyleyen Topbaş, Uzungöl’de de organik tarıma geçilmesini teşvik ettiklerini kaydetti.

Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) Projesi kapsamında orada da bazı çalışmalar yürüttüklerini anlatan Topbaş, bölgenin en önemli turizm merkezlerinden olan Uzungöl’de organik balık, organik mısır üretimi ve organik tavukçuluğu geliştirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile