Atatürk Barajı Kirlilikten Kurtulacak

Adıyaman'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Adıyaman Belediyesinin ortaklaşa yürüttüğü Atık Su Arıtma Tesisi ve Atık Su Kolektör Hattı'nın temeli törenle atıldı.


Bahçecik Mahallesi Sitilce mevkisinde temeli atılan ve 18 milyon 536 bin avroya mal olacak tesisle, Adıyaman'ın atık suyu arıtılarak Atatürk Barajı kirlilikten kurtulacak.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, törende yaptığı konuşmada, temeli atılan arıtma tesisiyle Atatürk Barajı'nın yanı sıra suyun aktığı bütün bölgelerin temizleneceğini söyledi.

Projenin çevre kirliliğini azaltma ve gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir çevre bırakma adına önemli olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Dünyamızın hızla kirlendiği bu zamanda çevre sorunları had safhaya gelmiştir. Çevrenin tehdit altında kaldığı günümüz dünyasında su temini ve atık suların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi çok önemli bir yer tutmaktadır. Bugün temelini atacağımız bu tesis Adıyaman için hayati önem taşımaktadır" diye konuştu.

Tesis sayesinde Adıyaman'ın atık suyunun arıtılarak Atatürk Barajı'na boşaltılacağını belirten Demirtaş, şunları kaydetti:

"Proje kapsamında, atık su arıtma tesisi kurulacak ve Atatürk Barajı Gölü'nün kirlenmesi önlenmiş olacaktır. Adıyaman bu tesis sayesinde çevre kirliliği ile mücadele eden şehirlerden biri olacaktır. Doğayı, çevreyi korumak ve onu gelecek kuşaklara yaşanır bir şekilde bırakmak, hepimizin görevi olmalıdır. Çünkü gelecek ve çevre hepimizindir. O yüzden bugün burada geleceğimizi korumak adına, gelecek nesiller ve çevre için temelini atacağımız bu tesis, büyük önem taşımaktadır. Gelecek nesillerine ebedi miraslar bırakanlar asla unutulmazlar"

Çevre ve Şehircilik Bakan Danışmanı Raif Yetim ise tesisin Türkiye'nin Avrupa Birliğine uyum sürecinde çevre alanındaki yükümlülüklerini zamanında tamamlamasına katkı sağlayacağını belirtti.

Arıtma tesisi hakkında bilgiler veren Yetim, "Arıtma tesisi, 26 kilometre kolektör hattı ve bir adet sifon inşa edilecektir. Arıtma tesisinin günlük kapasitesi 33 bin metreküp olup, aktif çamur yöntemiyle arıtma yapılacaktır. Adıyaman Atık Su Arıtma Tesisi'nde yılda 173 bin metreküp çamur üretilecek. Çamurun orman alanları ve tarımda kullanılması ön görülmektedir. Tesis atık fermantasyonu sonucunda oluşan gazdan yılda 2,7 milyon kilovat elektrik üretilecek olup bu tesisin ihtiyaç duyduğu elektriğin yüzde 96'sını karşılayacaktır. Bu gibi yatırımların tamamlanmasından sonra sürdürülebilir işletmecilik anlayışı ile işletilmesi çok büyük önem arz etmektedir" diye konuştu.

Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan da belediyecilik ve çevre açısından Türkiye'nin en önemli sorunlarından birisinin arıtma tesislerinin olmaması olduğunu söyledi.

Tesisin tamamlanmasıyla başta Atatürk Barajı'nın büyük bir çevre faciasından kurtulmuş olacağını ifade eden Büyükaslan, "Yine çevresiyle birlikte komşu ilimiz Şanlıurfa'nın ihtiyacı olan içme suyu da Atatürk Barajı'ndan karşılanmaktadır. İleride daha çok kirlenecek olması önlenmiş olacaktır. İnşallah arıtma tesisimizin yapılmasıyla bu bölgeler mesire alanlarıyla, su sporlarıyla yeniden değer bulacak, yeniden kendine gelecektir" şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile