Atatürk'e De Konser Veren Musiki Cemiyeti 100 Yaşında

Türkiye'nin ilk musiki cemiyetlerinden biri olduğu belirtilen, Giriftzen Asım Bey'in 1913'te kurduğu Amasya Musiki Cemiyeti, 100'üncü yaşını kutluyor.

Tarihi ve doğal zenginliklerinin yanı sıra kültürel ve sanatsal faaliyetlerde adından söz ettiren Amasya'da, 1913 yılında Giriftzen Asım Bey tarafından kurulan, günümüzde ise Amasya Belediyesi Konservatuvarı olarak faaliyetlerini sürdüren Amasya Musiki Cemiyeti, 100 yıldır dinmeyen nağmeleriyle sanatseverleri bir araya getiriyor.
Türkiye'nin ilk musiki cemiyetlerinden biri olduğu belirtilen müzik topluluğu, gerçekleştirdiği konserlerin yanı sıra her yaş grubundan öğrencileriyle her yıl onlarca kişiye müzik eğitimi vererek müzisyenler yetiştirmeye devam ediyor.
Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amasya Musiki Cemiyetinin 100| yılını 27 Aralık'ta çeşitli etkinliklerle kutlayacaklarını söyledi.

Amasya'nın birçok sanat alanında öncülük yaptığını belirten Özdemir, Giriftzen Asım Bey'in 1800'lü yılların sonunda İstanbul'dan Amasya'ya geldiğinde her evden müzik ve enstrüman sesi yükseldiğini gördüğünde hayrete düşerek mutlu olduğunu ve Amasya Musiki Cemiyetini kurma çalışmalarına başladığını aktardı.
Amasya Belediyesi Konservatuvarınca 20 branşta her yıl yaklaşık 200 öğrencinin müzik eğitimi aldığını anlatan Özdemir, şunları kaydetti:
"Bugün Amasya Belediyesi Konservatuvarı önemli bir kültür ve sanat faaliyeti yürüten merkez haline dönüştü. Bunun da yansıması olarak şehrimizde o geçmişten gelen, o kültürel değerleri, o güzel sanatları yaşatma anlamında önemli bir görev üstleniyor. Bu yıl özellikle bu musiki cemiyetinden yetişmiş büyük üstatları ve Türkiye'de sanata gönül vermiş sanatseverleri ve değerli sanatçıları Amasya'mızda Amasya Musiki Cemiyetinin 100| yılını coşku ile kutlamaya davet ediyoruz. Bizden sonraki nesillere de Türk müziğinin önemini anlatacağız. Son zamanlarda her alanda yozlaşan kültürümüzün bozulmaması anlamında da çok önemli olduğuna inanıyorum."
Amasya Belediyesi Konservatuvar Müdürü Muammer Palamut ise Amasya'da musikinin tasavvuf ile ortaya çıktığını belirterek, günümüzde faaliyetlerini sürdüren konservatuvarın 1913 yılında Giriftzen Asım Bey'in önderliğinde kurulan cemiyetin devamı olduğunu söyledi.

Amasya Musiki Cemiyetinin belediye konservatuvarı bünyesinde faaliyetlerini sürdürdüğünü dile getiren Palamut, "Osmanlı döneminde Amasya'da her evde bir enstrüman olduğunu biliyoruz. Bugün yine yetişen gençlerimiz her evde bir enstrüman bulunduruyor. Konservatuvarda eğitim alan 180 öğrencimiz var. Herkese kapımız açık. Her yaş grubundan öğrencimiz var. Amasya'da musiki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amasya Musiki Cemiyetinin o dönemdeki yetiştirdiği üstatlardan Dede Efendi'nin hocası Seyyid Ahmet Ağa dört makamı icat eden kişi" diye konuştu.


- Atatürk de müzisyenleri dinlemiş
Cumhuriyetin ilanından sonra Amasya Musiki Cemiyetinin faaliyetlerinin azaldığını ancak Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Amasya'ya her gelişinde cemiyet üyesi müzisyenleri dinlediğini aktaran Palamut, "Mustafa Kemal Paşa Amasya'ya beş kez teşrif etmişler. Her gelmesinde de o dönemki müzisyenleri dinlemişler, tarihte kayıtlı. Hepsini taltif etmiş ve hediyelendirmiş. Bu da demek oluyor ki Amasya'daki musiki o dönemlerden bu tarafa büyük bir ehemmiyetle geldi. Bundan sonra da devam edecek" ifadelerini kullandı.
Palamut, eğitim faaliyetleri dışında Amasya Belediyesi Konservatuvarı olarak yaz kış demeden haftada en az üç konser verdiklerini, bunun yanı sıra etkinliklere katıldıklarını ve il dışı görevlerine çıktıklarını sözlerine ekledi.
Konservatuvarın en eski üyelerinden, def çalan Fahrettin Kayalar (72), 1956 yılından bu yana cemiyetin içinde yer aldığını belirterek, "Yaşıma rağmen konservatuvardan kopamıyorum. Cemiyetin 100| yıla özel vereceği konserler için hazırlanıyoruz. Bugüne kadar Amasya'mızda çok değerli sanatkarlar çıktı. Birçoğu TRT'de yayınlar yaptı. 100| yıl coşkusunu yapacağımız konserlerle kutlayacağız" dedi.

Koro üyesi Filiz Yıldız Erkoç ise konservatuvara bir yıl önce katıldığını, burada olmaktan dolayı huzur bulduğunu ifade ederek, köklü bir kurumun bünyesinde müzikle uğraşmaktan mutlu olduğunu söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile