Atatürk’ün "Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesi doğrultusunda dünya barışına, uluslararası dostluk ve iyi niyetin geliştirilmesine hizmet eden kişi ve kurumlara Devlet Ödülü niteliğinde verilecek Atatürk Uluslararası Barış Ödülü Yönetmenliğinde değişiklik yapıldı.
Buna göre, 1986 yılında verilmeye başlanan ve dünya barışına katkıda bulunanlara verilen Atatürk Uluslararası Barış Ödülü verilmesinde, ırk, dil, renk, cinsiyet, din, milliyet ve benzeri sebeplerle ayrımı gözetilmeyecek. Ödülün verilmesinde Atatürk’ün ‘Yurtta sulh., cihanda sulh’ ilkesi doğrultusunda dünya barışına, uluslararası dostluk ve iyi niyetin geliştirilmesinde hizmet etmiş olma şartı aranacak. Ödül, sonu 8O) ve (5) ile biten yıllarda verilecek. Ödüle layık aday bulunmadığı yıllarda ödül verilmeyecek. Ödül, Atatürk’ün rölyefi işlenmiş bir plaket, ödül rozeti ve beratı ile para ödülünden oluşacak. Ödül plaketi altın kaplanmış gümüşten, ödül rozeti altından yapılacak. Ödül verileceği yıl aday ismi Cumhurbaşkanınca 23 Nisan’da açıklanacak, ödülü ise 19 Mayıs’ta düzenlenecek törenle verilecek.
Atatürk Uluslararası Barış Ödülü, ilk olarak 1986 yılında NATO Esik Genel Sekreteri Joseph Luns’a verilerek başlatıldı. Daha sonra sırasıyla 1987’de Federal Almanya Cumhurbaşkanı Richard Von Weizsaecker’e, 1989 yılında Japon Prensi Takahito Mikasa ‘ya, 1990’da Türkiye Cumhuriyeti 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ‘e, 1992’de ödülü geri çeviren Güney Afrika Ulusal Kongresi Başkanı Nelson Mandela’ya, 1995’de Türkiye Kızılay Derneği’ne, 1996’da UNICEF’e, 1997’de Bosna-Hersek Türk Barış Gücü Görev Kuvveti’ne, 1998’de Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bernard Lewis’e, 1999’da Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’e ve 2000 yılında KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’a Atatürk Uluslararası Barış Ödülü verildi.
Ödrül, 1988’de, 1991’de, 1993’de, 1994’de verilmedi.
Bu arada, 2000 yılından itibaren Atatürk Uluslararası Barış Ödülü verilmedi.
Yeni yönetmenliğe göre, Atatürk Uluslararası Barış Ödülü 2015 yılında ve 2020 yılında verilecek ve her 5 yılda tekrarlanacak .
Atatürk Uluslararası Barış Ödülü 5 Yılda Bir Verilecek
Atatürk Uluslararası Barış Ödülü, 5 yılda bir kez verilmeye başlanacak.