Atatürk'ün Erzurum'a Gelisi Ilica'da Kutlandi

Atatürk'ün Erzurum'a Gelisi Ilica'da Kutlandi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum’a gelisinin 102’nci yildönümü dolayisiyla Ilica’da da resmi tören düzenlendi. Temsili bayragin Atatürk Aniti’na tasinmasiyla birlikte baslayan törende Aziziye Belediye Baskani Muhammed Cevdet Orhan’in yaptigi “Erzurum ve Atatürk” tarifi tören alanindakiler tarafindan uzun süre alkislandi.

Baskan Orhan, Atatürk’ün Milli Mücadeleyi baslatmak için Erzurum’a gelisinin tesadüfi olmadigina dikkati çekerek, “Gazi Erzurum’u seçmistir, çünkü Erzurum bu ülkenin muhkem bir kalesi, giris kapisi, seref, onur ve haysiyet levhasidir” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum’a gelisinin 102’inci yildönümü dolayisiyla ilk tören Aziziye ilçesinde düzenlendi.

Ilica’daki Sehitlik Parki’nda düzenlenen törene, Ilçe Kaymakami Metin Baskin, Büyüksehir Belediye Baskanvekili Fevzi Polat, Aziziye Belediye Baskani Muhammed Cevdet Orhan, askeri ve mülki erkân ile gaziler ve ögrenciler katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin ardindan günün anlam ve önemine iliskin konusmayi Aziziye Belediye Baskani Muhammed Cevdet Orhan yapti.

“3 Temmuz siradan bir gün degildir”

“23 Temmuz” denilince akillara Erzurum Kongresi’nin geldigi gibi, 3 Temmuz denildiginde ise, hafizalarda Gazi Mustafa Kemal Pasa’nin Erzurum’a gelisinin canlandigini dile getiren Baskan Orhan, “Bu gelis ki; Cumhuriyet için topraga atilan ilk tohum, milli kurtulusumuza açilan ilk kapi ve ilelebet baki kalacak olan bagimsizligimizin ilk adimidir. 3 Temmuz; kahraman bir milleti ayaga kaldiran, sahlandiran ve karanliklari yirtarak ufku aydinlatan yeni bir günün dogumudur. 3 Temmuz; Ilica’dir. 3 Temmuz Erzurum’dur. 3 Temmuz Sivas’tir, Ankara’dir, Ege’dir, Marmara’dir. 3 Temmuz; dogusuyla-batisiyla, kuzeyiyle ve güneyiyle Anadolu’nun tapu mührüdür, övünç madalyasidir, kivanç vesikasidir. Ve 3 Temmuz; Gazi Mustafa Kemal Pasa’nin bu kutlu beldede, yani Ilica’mizda gözyaslarina boguldugu ve ‘Bu Milletle Neler Yapilmaz ki!’ diyerek, yedi düvele birden meydan okudugu günün adidir” dedi.

Milli mücadele Erzurum’dan basladi

Gazi Mustafa Kemal Pasa’nin 102 yil önce Erzurum’a gelisinin bir tesadüf olmadiginin altini çizen Baskan Orhan, “Gazi Erzurum’u seçmistir, çünkü Erzurum Anadolu’nun önsözüdür. Çünkü Erzurum bu ülkenin muhkem bir kalesi, giris kapisi, seref, onur ve haysiyet levhasidir. Erzurum sehitler yurdudur, süheda otagidir. Erzurum kutlu ve bir o kadar mübarek beldedir. Erzurum candir, Erzurum canandir. Ve Erzurumlu her bir Dadas; vatani için, bayragi ve milleti için ölüme gardastir, sehadete yoldastir. Gazi Mustafa Kemal’in Milli Mücadele’yi Erzurum’dan baslatmis olmasinin altinda yatan sir da iste budur” ifadelerini kullandi.

Konusmasinda Erzurum’da çevresine bakan herkesin tabyalar ve kaleler görecegini belirten Baskan Orhan, “Bu sehir tabyalar sehridir, kal’alar sehridir, gazalar sehridir. Bu sehir cehd edenlerin, cihad edenlerin ve mücahidlerin sehridir. O yüzden Cumhuriyet’in ilan edilis tarihi olan 29 Ekim 1923’ün arka planinda ve tarihin derin hafizasinda 3 Temmuz vardir, 23 Temmuz vardir, Ilica ve dolayisiyla da Erzurum vardir” diye konustu.

Milli birlik ve beraberlik vurgusu

“3 Temmuz’da Erzurum’a gelisi ve ardindan 23 Temmuz’da Erzurum Kongresi’ni toplayisi ile Cumhuriyet’in kurulusuna giden yolda önemli bir adim atmis olan Mustafa Kemal, aslinda bir milletin küllerinden yeniden dogusunu da resmetmistir” diyen Baskan Orhan, konusmasina söyle devam etti:

“O millet ki; yokluga, yoksulluga ve her türlü çaresizlige ragmen vatani için canindan geçmeyi canina minnet saymis, bagimsizlik yolunda Gazi’yi bir an olsun yalniz birakmamistir. Iste bu milli birlik ve beraberlik yürüyüsüyle toplanan Erzurum Kongresi, milletin sarsilmaz iman ve inancini ortaya koymustur. Erzurum Kongresi’nde alinan kararlar, necip milletimizi sahlandiran birer manifestoya dönüsmüs ve bu kararlar isiginda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulusuna giden yol imar ve de insa edilmistir. Iste bu baglamda bizlere düsen en büyük sorumluluk; millet olma bilincinden uzaklasmamak, Cumhuriyet’in temel degerlerinden taviz vermemek; milli ve manevi zenginliklerimize sahip çikip korumak; ilaveten tarihi geçmisimizi ve birikimimizi emsalsiz bir tecrübe olarak mutlaka degerlendirmek olmalidir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile