Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ' ün Erzurum ' a gelişinin 91 . yıldönümü , Sağlık Bakanı Prof . Dr . Recep Akdağ ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ' ın da katılımıyla düzenlenen törenlerle kutlandı . Sıcak havada düzenlenen törenler sırasında bayılan Köre gazisine ise ilk müdahale Sağlık Bakan Akdağ ' dan geldi .
İlk tören İstanbul Kapı ' da düzenlendi . Atatürk ' ü temsil eden Türk bayrağı 100 . Yıl anıtından İstanbul Kapı ' ya kadar öğrenciler ve muharip gaziler eşliğinde getirildi . Burada bayrağın selamlanmasının ardından , kortej eşliğinde İstanbul Kapı ' dan Havuzbaşı ' ndaki Atatürk anıtına kadar yürüyüş yapıldı . Sağlık Bakanı Recep Akdağ , Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay , Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk , 9 ' ncu Kolordu Komutanı Korgeneral Tevfik Özkılıç , Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler , mülki ve askeri
erkan ile öğrencilerin katıldığı tören programı daha sonra Havuzbaşı Atatürk anıtı önünde devam etti . Burada Atatürk anıtına çelenk bırakıldı , folklor ekibi bir gösteri sundu . Törende konuşma yapan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler , vatanın kolay kazanılmadığını belirterek Atatürk ' ün Erzurum ' a gelişinin son derece önemli olduğunu söyledi .
" ATATÜRK ÇOK İYİ BİLİYORDU Kİ ; DADAŞ , AL BAYRAK UĞRUNA GEREKİRSE BİR DEĞİL , BİN DEFA ÖLÜR "
Başkan Küçükler , konuşmasını şöyle sürdürdü :
" Bugün burada Gazi Mustafa Kemal Atatürk ' ün şehrimize teşriflerinin 91 ' ncı yıl dönümünü kutlamanın haklı onur ve gururunu yaşıyoruz . Bugün , emsali görülmemiş bir Kurtuluş Mücadelesi ' nin başlamasına vesile olmuş gündür . Erzurum Kongresi , memleketin bütününü ilgilendiren ve kendisinden sonra gelişen olayları büyük ölçüde etkilemiştir . Zira Sivas Kongresi kararları , Erzurum Kongresi kararlarına dayanmıştır .
Misak-ı Milli ' nin esasında Erzurum Kongresi kararları yer almıştır . Bu kongrede nihai hedef bellidir . Hedef ; ulusal egemenliği hakim kılmak ve tam bağımsızlıktır . Erzurum halkı , hep bir ağızdan , ' Esaret yok , manda yok , himaye yok , insan onuru var , özgürlük var , bağımsızlık var , Cumhuriyet var ' diye haykırmışlardır . İşte bu ses , kurtuluş mücadelesini ateşlemiş , İstiklal Harbi ' ni bize kazandırmıştır . Böylesine azim ve coşkuyla kurtarıcısını bağrına basan Erzurum halkı , Milli Mücadele ' ye ev sahipliği
yaparken , Cumhuriyet ' e giden yolda sağlıklı kararların alınmasına öncülük etmiştir . Mustafa Kemal Paşa ' nın Erzurum ' u yakından tanıması ve bu toprağın insanını çok sevmesidir . Bu yüzden Atatürk , kurtuluş mücadelesinin ateşini buradan yakmıştır . Gazi Mustafa Kemal Paşa çok iyi biliyordu ki , dadaşın ilk ve son arzusudur al bayrağı göklerde hür görmek .
Yine çok iyi biliyordu ki ; dadaş , rengini şehit kanından alan al bayrak uğruna gerekirse bir değil , bin defa ölür , bin defa ölür . İşte bunun içindir ki , büyük devlet adamı , kendisini Erzurumlu yapan kararı , ' Tarihi olan Erzurum ' un ; bu erler yatağının hemşehrileri meydanında ( yanında ) bulunmak , acizleri için en büyük saadettir ' cümleleri ile dile getirmiştir . Türkiye Cumhuriyeti Devleti şimdi de bu terör belasıyla uğraşmaktadır . Her gün bir vatan evladı , teröristler tarafından haince ve kalleşçe şehit
ediliyor . Teröre çanak tutanlar çok iyi bilmelidir ki ; Türkiye Cumhuriyeti , terörle mücadelede asla yılgınlığa kapılmayacaktır . Bölücüler , çok yakın bir zamanda akıttığı kanda boğulup gidecektir . Milletimizin sarsılmaz vatan sevgisi , Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ( TSK ) sahip olduğu yüksek ruh ve şuur , bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da birlik ve bütünlüğümüze yönelen tehditleri bertaraf edecektir . Bu ülkeyi dünyaya vermeyenler , üç beş çapulcuya boyun eğmeyecektir . Selam olsun oğlunu asker kınasıyla ,
kışlasına uğurlayan analara . Selam olsun ' Bir oğlum daha var vatana o da feda olsun ' diyen şehit babalarına . Vatan için can veren , ay-yıldızlı hilal uğruna vurulan şehitlerimize selam olsun . Bu bağlamda ; Erzurum ' da şekillenen Türk Milli Mücadele hareketinin liderine kavuştuğu 3 Temmuz gününde , bizlere Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk vatanını emanet eden başta Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarının ve aziz şehitlerimizin manevi şahsiyetleri önünde saygıyla eğiliyorum . "
Daha sonra kürsüde konuşma yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ da 3 Temmuz ' un önemine değindi .
Düzenlenen tören sırasında 80 yaşındaki Kore Gazisi Fevzi Çalışkan ise sıcak havaya dayanamayarak bayıldı . Sağlık Bakanı Akdağ ' ın ilk müdahaleyi yaptığı Gazi , daha sonra sağlık ekiplerinin müdahalesiyle ambulansa konularak hastaneye kaldırıldı .
Tören sonrasında iki bakan ve il yöneticileri Atatürk Evi ' ni gezdi . Daha sonra Sağlık Bakanı Prof . Dr . Recep Akdağ ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay , Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk ' ü makamında ziyaret ettiler .
ATATÜRK ' ÜN ERZURUM ' A GELİŞİ
Mustafa Kemal Paşa , Milli Mücadele ' yi teşkilatlandırmak üzere 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun ' da Anadolu topraklarına ayak bastı . Havza-Amasya-Tokat-Sivas-Erzincan üzerinden 3 Temmuz 1919 günü Erzurum ' a geldi . Bu tarihi olayı , Atatürk ' ü Ilıca ' da karşılayanlar arasında bulunan Cevat Dursunoğlu , şöyle anlatmıştı :
" Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Paşa , Üçüncü Ordu Müfettişi olarak Erzurum ' a geliyor . Erzurum ' un eski ve güzel bir adeti vardır . Erzurumlular Batı semtinden gelen misafirlerini şehrin ilk göründüğü nokta olan Ilıca ' dan karşılar , geniş ovanın bu başlangıç noktasından kaleye kadar kendisine yoldaşlık ederler . O gün Mustafa Kemal Paşa ' yı küçük bir kafile burada karşıladı . Mustafa Kemal Paşa ile arkadaşları , ikindi üstü Ilıca ' ya varmışlardı . Kaplıcaların önünde düşman baltasından kurtulmuş birkaç
söğüdün gölgesinde misafirlere birer kahve sunuldu . Sekiz-on kişilik bu grup kahvelerini içerken günün dudr . Bu yüzden Atatürk , kurtulrumu konuşulmaya başlandı . "
Atatürk'ün Erzurum'a Gelişinin 91. Yıldönümü Törenle Kutlandı
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 91