Atatürk'ün kullandığı savaş haritaları

Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nda kullandığı haritalar ortaya çıktı. Haritalarda Atatürk'ün savaş taktikleri ve savaşı nasıl yönettiği açıkça görülüyor.

  İstanbul Ticaret Odası ( İTO ) , Gazi Mustafa Kemal Atatü ; rk ' ü ; n , 1927 yılında Cumhuriyet Halk Fırkası 2 ' nci Kurultayı ' nda TBMM ' de okuduğu ve ilk basımı Osmanlıca yayınlanan Nutuk ' un tıpkı basımı ve Tü ; rkç ; esini yayınladı . Tıpkı basım Nutuk ' la birlikte Atatü ; rk ' ü ; n Kurtuluş Savaşı ' nda kullandığı haritalar da okurla buluşuyor .

Bugü ; ne kadar hazırlanan pek ç ; ok nutuktan farklı olan İTO ' nun yayını , Atatü ; rk ' ü ; n kontrolü ; altında ç ; ıkan ilk nü ; shanın tıpkı basımı ve Tü ; rkç ; esinin birlikte basılmasıyla bir ' ilk ' ö ; zelliği taşıyor . Kitapta , Atatü ; rk ' ü ; n kullandığı 10 harita da yer alıyor . Haritalarda Atatü ; rk ' ü ; n savaş taktikleri ve savaşı nasıl yö ; nettiği aç ; ıkç ; a gö ; rü ; lü ; yor .

ORİJİNALİNİ NEDEN OKUMALI?

Atatü ; rk ' ü ; daha iyi anlamak iç ; in onu orijinal kaynaklardan okumak gerektiğini sö ; yleyen İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalç ; ıntaş , &ldquo ; Gazi Mustafa Kemal Atatü ; rk , Tü ; rkiye Cumhuriyeti ' nin kurucusudur ve bugü ; n varsak onu sağlayan en ö ; nemli tarihi şahsiyet şü ; phesizdir ki odur . Yarını doğru inşa etmek iç ; in de onun fikirlerine her tü ; rlü ; saptırmadan , yanlıştan ve yö ; nlendirmeden azade şekilde ulaşmak ç ; ok ö ; nemli . Biz bu nedenle Nutuk ' u ' tıpkıbasım-ç ; evrimyazı ' olarak bastırdık&rdquo ; dedi .

İTO Mü ; şavirleri Şefik Memiş ve İsmail Şen tarafından hazırlanan &ldquo ; Nutuk Gazi Mustafa Kemal Tarafından&rdquo ; adlı eserin akademik danışmanlığını Doç ; . Dr . Erhan Afyoncu ve Yrd . Doç ; . Dr . Recep Ahıshalı yaptı .

3 AYDA HAZIRLADI

Atatü ; rk ' ü ; n 3 ayda hazırladığı Nutuk , 1919-1927 arasındaki olayları konu alıyor ve savaşları , siyasi gelişmeleri , devrimleri belgelerle anlatıyor . Atatü ; rk , yazım sırasında 22-23 Mayıs 1927 gecesi bir kalp spazmı geç ; irdi .

Falih Rıftı Atay Atatü ; rk ' ü ; n Nutuk ' un yazımındaki temposunu şö ; yle anlatıyor : &ldquo ; Nutuk ' u Ç ; ankaya Kö ; şkü ; ' nde yazmaktaydı . Bu kö ; şk , ü ; ç ; oda bir salon eski bir bağ eviydi . Yağmur yağınca tavanı akardı . Akan yerlere leğenler konmuştu . Akmayan kö ; şeye konan bir koltuğa oturmuş , yanı başında su dolu bir leğen , elindeki pamuğu suya batırıp gö ; zü ; ne ö ; rtü ; yordu , Yorgunluktan gö ; zlerini aç ; amaz hale gelmişti . Yaverler 8 saatte bir değişiyor ama o yerinden kımıldamıyordu . &rdquo ;

Hü ; rriyet
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile