Köyde yaşamını sürdüren Yaşar Çelik'in (79), Mustafa Kemal Atatürk'in, kurmayları ile 1920 yılında Osmaneli ilçesine bağlı Çerkeşli köyünde konuşlandırılan Batı Cephesi alayını teftişinde, Ali Fuat Cebesoy, askerler ve köylülerle sohbet ettiği sırada çekilen fotoğrafı saklıyor.
Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fotoğrafı büyük bir özenle saklamaya çalıştığını belirtti.
Söz konusu fotoğrafın kendisini için çok önemli olduğunu anlatan Çelik, şöyle konuştu:
"Orijinal fotoğraf bir yakınım sayesinde elime geçti. Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nda eski yerleşim yerindeki alayı teftişe geldiğini ve köylüler tarafından karşılandığını büyüklerim hep anlatırdı. Fotoğraf da bunun göstergesi. Köyümüzün eski yerleşim yerindeki iki mezarlıkta, milli mücadele sırasında şehit olan ve kimlikleri belirlenemeyen 7 askerin bulunduğunu dedelerimden öğrendim."
Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin de Çerkeşli köyünün eski yerleşim yerinin tarihi bir alan olduğunu belirterek, köyün İstiklal mücadelesi döneminde de önemli görevler üstlendiğini bildirdi. O dönemde, Türk askerinin köyde konuşlandığını ifade eden Şahin, şunları söyledi:
"Kurtuluş Savaşı döneminde buralar sık sık kullanılan yerler. Bölgedeki Gaziler ve Hisarcık köylerine Yunanlıların geldiği söylenir. Buralarda Türk askerlerinin mevzileri var. O dönemde, Gaziler köyünden bu tarafa Yunan askerinin geçmemesi için çok büyük bir mücadele verilmiş. Buralar Mekece ve Geyve boğazına Yunan askerinin geçmemesi için büyük mücadele verilen topraklar. Fotoğrafta da gördüğümüz gibi buraya Atatürk'ün askerlere moral vermek ve direnişi en üst seviyede tutmak anlamında ziyaretler bulunduğu o dönemlerde anlatılıyor. Kurtuluş Savaşı'nda verilen mücadeleyi bu yörelerde fazlaca görmek mümkün. O zaman çok büyük bir direniş yapılmış hatta çoğu kişi çocuklarını askere gönderdiği için savunma anlamında da yerel halk, Yunan askerini yanıltacak şekilde soba borularıyla veya farklı şeylerle kalabalık görünmesi ve büyük bir güç var imajını yaratmaya çalışmışlar."
Mehmet Akbıyık da (76) rahmetli babasının Avdan cephesinde Yunan askerlerinin yerleştiğini ve kalabalık gelen düşman askerlerinin Akçapınar'ı yaktığını, köyde bulunan yaşlıların Avdan bağlarına doğru kaçtığını, şehit düşen askerleri buraya sırtlarında getirerek defnedildiklerini anlattığını vurguladı.
Ali Sert ise (80) annesinin Atatürk'ün köye geleceği duyulduğunda askerlere emir verildiğini ve dağdan getirilen çamların dikilerek bu şekilde karşılandığını anlattığını söyledi.
Öte yandan o dönemde köyde kazılan mevzilerin, yerleşimin yeni yerine taşınmasıyla, bakımsızlıktan toprakla kapanmaya başladığı bildirildi.
Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nda Ziyaret Ettiği Köy
Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal Atatürk'ün, Bilecik'in Osmaneli ilçesine bağlı Çerkeşli köyünde konuşlanan alayı, askerlere moral vermek ve direnişi en üst seviyede tutmak için ziyaret ettiğini gösteren fotoğraf ortaya çıktı.