Atatürk'ün Yalova'ya Gelişinin 84. Yıl Dönümü

YALOVA - CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce: "Biz zaten iki Mustafa'yı çok sevdik. Muhammed Mustafa'yı da çok sevdik, Mustafa Kemal Atatürk'ü de çok sevdik. Biz sahtekarlardan, din tüccarlarından, din üzerinden oy devşirmek isteyenlerden değiliz" dedi.

İnce, Mustafa Kemal Atatürk'ün Çınarcık ilçesine bağlı Koru beldesine gelişinin 84. yıl dönümü nedeniyle Koru Meydanı'nda düzenlenen törene katıldı.

Burada yaptığı konuşmada İnce, günün anlamının çok büyük olduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Biz zaten iki Mustafa'yı çok sevdik. Muhammed Mustafa'yı da çok sevdik, Mustafa Kemal Atatürk'ü de çok sevdik. Biz sahtekarlardan, din tüccarlarından, din üzerinden oy devşirmek isteyenlerden değiliz. Bugün bayram, kucaklaşma günüdür. Ramazan bir sabır ayıdır. Bu topraklar hep böyle bildi bunu, böyle yaşadı, ta ki AKP iktidarına kadar. İftar sofraları AKP döneminde iftira sofralarına dönüştü. İftar sofraları, ihbar sofralarına dönüştü. Komşunu şikayet et, tencere tava çalanı mahkemeye ver diyen bir Başbakan gördü bu topraklar. Atatürk'ün Yalova'ya ilk gelişi 19 Ağustos 1929'dur. Son ayrıldığı tarih ise 1 Şubat 1938'dir. O, 9 yıl içerisinde 300 günden fazla Yalova'da kalmıştır."

Yalova'nın cumhuriyet tarihinde önemli kararların alındığı bir kent olduğuna da dikkati çeken İnce, şunları kaydetti:

"Türk Tarih Kurumu'nun, Türk Dil Kurumu'nun temelleri burada atılmıştır. Çok partili yaşama geçişin temelleri burada atılmıştır. Kur'an-ı Kerim'in Türkçe çalışmaları burada yapılmıştır. Koyunculukla ilgili, zeytincilikle ilgili, tarımla ilgili ilk çalışmalar burada yapılmıştır. Bu kent, cumhuriyetin bir yazlık başkentidir. Bu kent, bir dönüşüm noktasıdır. Bu kent, cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında İngiliz kralını, Afgan kralını, Atlantik'i geçen pilotları ağırlayan bir kenttir. O yıllarda Türkiye'de 5 yıldızlı oteller yoktu. Termal'deki otel vardı. O yıllarda Türkiye'nin en önemli yeri Yalova'ydı."

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "Vardar Ovası" türküsüne ilişkin açıklamasını da eleştiren İnce, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şarkı sözünün içinde rakı geçtiği için şarkıyı beğenmiyor ama rakıdan alınan vergilerle milletvekili maaşı almasını biliyor. Hatta bununla yetinmiyor, meclis başkanı olduğu dönemde bir kanun çıkardı. O kanuna göre milletvekilliği yapanlar 5 lira emekli maaşı alacaksa, meclis başkanlığı yapanlar 10 lira alacak. O, meclis başkanı olduğu için Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde ilk kez meclis başkanlığı yapanlar, milletvekilliği yapanlardan iki kat fazla emekli maaşı alacak. Bu kanunun mimarı da Bülent Arınç'tır."

İnce, herkesi Vardar Ovası türküsünü söylemeye davet ederek şöyle dedi:

"Atatürk'ün, Yalova'ya, Koru'ya gelişinin 84. yıl dönümünde, Bülent Arınç'ın beğenmediği ama cumhuriyetimizin ve partimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün çok sevdiği Vardar Ovası'nı hep birlikte söylemeliyiz bu akşam. Onu göçmenler, mübadiller, vatan değiştirmiş insanlar, ben de öyle bir ailenin çocuğu olarak onunla çok güzel karşılama oynarım. Vardar Ovası, karşılama oynanır onunla. Sanatçılar Vardar Ovası'nı çalarsa, ben de onlarla birlikte burada karşılama oynayacağım. Hiç merak etmeyin, önümüzdeki seçimde ampulü sola çevireceğiz. Dibinden gevşeteceğiz, bir sene sonra da milletvekilliği seçiminde iktidarımızda bunları otobüslere doldurup Yüce Divan'a göndereceğiz."

Daha sonra Azeri sanatçı Seher Ahmetzade, Vardar Ovası türküsünü söyledi.

İnce, türkünün söylenmesiyle kardeşi Hüseyin İnce ile sahne önüne gelerek karşılıklı karşılama oynadı. Vatandaşlar da alkışlarla İnce'ye destek verdi.

Program, şarkıcı Niran Ünsal'ın konseri ve havai fişeklerin ardından sona erdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile