Baskent Ankara’da düzenlenen toplantiya Atatürk Üniversitesinin yani sira, dijital dönüsümde ön planda olan ve bu dogrultuda pilot üniversite olarak seçilen Istanbul Teknik, Ortadogu Teknik, Izmir Kâtip Çelebi, Sabanci, Firat, Sakarya ve Trabzon Üniversitelerinin rektörleri ile proje çalismalarinda görev alan akademisyenler katildi.
Baskan Özvar: “Büyük Veri, Yüksekögretimde Performans ve Kaliteyi Hizla Gelistirecek”
Henüz çok yeni olan bilisim çaginin degerli olgusu Büyük Verinin Türk Yüksekögretiminde uygulanmasina yönelik olarak böyle bir sürecin baslamasinin kaçinilmaz oldugunu aktaran YÖK Baskani Prof. Dr. Erol Özvar, bilgi teknolojilerinin gelismesi ile birlikte ortaya çikan büyük verinin yüksekögretimde performans ve kaliteyi hizla gelistirecegini, farkli kaynaklardan elde edilen büyük miktarda verinin kesfedilmesi ve yaygin kullanilmasinin uluslararasi düzeyde Türk yüksekögretimine önemli ivmeler kazandiracagini söyledi.
Proje baglaminda seçilen üniversitelerin ögretim elemani istihdami, lisansüstü programlarin olusturulmasi ve proje desteginin saglanmasi konulari basta olmak üzere birçok alanda destekleneceklerini aktaran Baskan Özvar, projenin egitim süreçlerinin iyilestirilmesi, problem çözümleri, kanita dayali arastirma, ögrenme ve ögretme teknikleri basta olmak üzere özellikle üniversitelerin arastirmacilarina ve arastirma yapisina ciddi anlamda katki saglayacagina inandigini belirtti.
Rektör Çomakli: “ATA-KÖK Projesi Tüm Ekosistemi Birbirine Baglayacak”
Toplantida konuyla ilgili bir degerlendirmede bulunan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli ise Atatürk Üniversitesinin uzun zamandan beridir veri yönetimi hakkinda çalismalar yaptigini ve bu alana yönelik birçok yeni model gelistirdigini belirterek: “Dijital degisim ve dönüsümün bu kadar hizli yasandigi günümüzde, gelismelere ayak uydurmak ve hatta bir adim öne geçebilmek için uygulamaya koydugumuz Yeni Nesil Üniversite Tasarim ve Dönüsüm Projemizin en önemli çiktilari arasinda yer alan ATA-KÖK projemiz ile baslatmis oldugumuz veri yönetim sisteminin üniversitemize öncülük edecegine inaniyoruz. Üniversitemizin öncelikle arastirma ve toplumsal katki misyon alanindaki tüm projelerini bütünlestirerek paydas aglarini birbirine baglayan ortak bir sistemler sistemi olan bu projemiz tam anlamiyla uygulamaya geçtiginde üniversitemizin tüm ekosistemini birbirine baglayacak. Proje temelli bu entegrasyonun omurgasinda makine ögrenmesi ve yapay zekâya dayali dijital sistemler yer aliyor. Sistem, üniversitemizin bu alandaki büyük verisini islerken ayni zamanda veri yönetisimini ve karar süreçlerini de destekler hale getirecek” seklinde konustu.
Proje, Ülke Öncelikleri Dogrultusunda Arti Deger Üretecek
ATA-KÖK sisteminin 5 temel islev üzerinden tanimlandigini belirten Rektör Çomakli: “Bu islevler; proje politikalarinin belirlenmesi, gelistirilecek projelerin paydaslariyla ortakliklarin gelistirilmesi, projelerin operasyonel ihtiyaçlarina destek verilmesi, arastirmacilarin gelistirilmesinin saglanmasi ve bilgi sistemi altyapisiyla otomasyonunun saglanmasidir. ATA-KÖK sistemi ile üniversitemiz, ülke öncelikleri dogrultusunda arti deger üretirken, kendi sürdürülebilirliklerini saglayacak insan kaynagi ve fonlara ulasabileceklerdir” ifadelerini kullandi.
Atatürk Üniversitesi, Büyük Veri Projesi Için Pilot Üniversite Seçildi
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli, Yüksekögretim Kurulu Baskani Prof. Dr. Erol Özvar öncülügünde düzenlenen Büyük Veri Projesi toplantisina katildi.