Atatürk Üniversitesinde Dogadan Sofraya Bilim Projesi

Atatürk Üniversitesinde Dogadan Sofraya Bilim Projesi

Avrupa Birligi ülkelerinin tamaminda her yil Eylül ayinin son cuma günü arastirmacilarla toplumdaki diger bireyleri bir araya getirmek ve gençleri bilime tesvik etmek amaciyla düzenlenen “Dogadan Sofraya Bilim” projesi, Atatürk Üniversitesi ev sahipliginde basladi.

Ilki geçen sene ayni tarihlerde düzenlenen ve yürütücülügünü Proje Gelistirme ve Koordinasyon Ofisinin yaptigi “Arastirmacilar Gecesi” olarak adlandirilan etkinligin açilis programina; Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli’nin yani sira, Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Fevzi Polat, Aziziye Belediye Baskani M. Cevdet Orhan, Palandöken Belediye Baskani Muhammet Sunar, Yakutiye Belediye Baskani Mahmut Uçar ile il müdürleri, kurum temsilcileri, dekanlar, meslek yüksekokul müdürleri, akademisyenler, ögretmenler ve çok sayida ögrenci katildi.

Gençlerin arastirmacilik meslegine özendirilmesi, bilim insanlarina karsi önyarginin kirilmasi ve arastirmacilarin “içimizden biri” olarak tanitilmasi hedefiyle yola çikilan ve Avrupa’nin 25 ülkesi ile ayni anda düzenlenecek olan program kapsaminda, üniversite akademisyenleri tarafindan 68 etkinlikle bölge halkina ve çocuklara bilimsel faaliyetler, festival havasinda yasatilacak.

Prof. Dr. Örs: “Bilimsel aktiviteler, eglenceli bir sekilde ögrencilere aktarilacak”

Atatürk Üniversitesi Proje Destek ve Koordinasyon Ofisi tarafindan koordine edilen etkinligin yürütücüsü olarak açilis konusmasini yapan Prof. Dr. Selda Örs, Eylül ayinin son cuma günü kutlanan ve arastirma senligi olan Avrupa Arastirmacilar Gecesinin, bilim insanlari ile toplumu bir araya getirmek ve gençleri bilim insani olmaya tesvik etmek amaciyla düzenlendigini söyledi.



Bitkisel ve hayvansal kaynakli gidalarin sofraya gelinceye kadar geçirdigi süreç, deney vb. bilimsel aktivitelerle eglenceli bir sekilde ögrencilere aktarilacak olan etkinlik ile farkindalik olusturmayi amaçladiklarini aktaran Prof. Dr. Örs: “Farkli branslardan bilim insanlari tarafindan çalistiklari alana özgü uygulamali olarak bitki yetistiriciligi, hayvan yetistiriciligi, yemek yapimi gibi mutfak atölyelerinin de bulundugu birçok etkinlik, sunum ve gösterimler iki gün boyunca halka açik bir sekilde yapilacak. Böylesine önemli bir etkinligin hayata geçirilmesinde emegi geçen tüm ekip arkadaslarim ile bizlere destegini esirgemeyen, ihtiyaçlarimizi karsilayan ve bütün sorunlarimiza çözüm bulan Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Çomakli’ya tesekkürü bir borç biliyor, 2 gün boyunca süren etkinliklerin keyif dolu geçmesini diliyorum” seklinde konustu.

Baskan Vekili Polat: “Çocuklarimizin bilimle, sanatla kurdugu temas, gelecegimize yön verecek”

Üniversite sehri olan Erzurum’da bilimsel etkinlikleri çocuklarla bulusturan böylesine önemli bir etkinligin düzenlenmesinin oldukça kiymetli olduguna vurgu yapan Erzurum Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Fevzi Polat, gençlere seslendi. Ülkemizin gelecegini insa edecek olan gençlerin bilimsel aktivitelerle bulusmasinin önemine vurgu yapan Polat: “Bu toplumun gelecekte yasayacagi günlerin seviyesini sizler belirleyeceksiniz. Sizlerin bilimle, sanatla olan ilgisi bu toplumun gelecegine yön verecek. Dünya, büyük bir gida ihtiyacina dogru gidiyor. Gida talebi çok büyük miktarda artiyor. Buna cevap vermenin tek yolu ancak bilimin dogal kaynagindan elde edilen tarim ürünlerine uygulanmasi ile olacak. Bu sayede ürünler bollasacak ve insanlarin gida ihtiyaçlari karsilanacak. Bunun için sizlerin bilimle olan temasinin bu yaslarda baslamasi ülkemizin gelecegi açisindan çok büyük önem tasiyor. Ben, hepinizi en kalbi duygularimla selamliyorum. Bilimle iç içe, dolu dolu iki gün geçirmeniz dilegiyle, tüm katilimcilara saygilarimi sunuyorum” ifadeleriyle konusmasini tamamladi.

Rektör Çomakli: “Çocuklarimizin bilimsel çalismalara dahil olmasi en büyük temennimizdir”

Iki ayakli olan ve ilkini geçen yil yogun bir katilimla gerçeklestirdiklerini hatirlatarak açilis konusmasina baslayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli: “Ülkemizin en genis bilim etkinlerden biri olan, bitkisel ve hayvansal kaynakli gidalarin, soframiza gelinceye kadar geçirdigi süreç, deney vb. bilimsel aktivitelerle fuar-senlik formatinda sunulacagi Dogadan Sofraya Bilim senligine hepiniz hos geldiniz. Bugün burada icra edilecek Bilim Senligi sadece üniversitemiz degil, Erzurum, hatta ülkemiz açisindan önem tasimaktadir. Zira Avrupa Birligi’nin bilim etkinlikleri kapsamdaki projelerinin 2022 çagrisina ülkemizden 10 projede toplamda 42 kurulus basvuru yapmistir. Bu basvurular arasindan sadece Atatürk Üniversitesinin koordinatör ve tek yürütücü olarak basvurdugu “Dogadan Sofraya Bilim” baslikli proje fonlanmaya hak kazanmistir” dedi.

“Bilimi egitici ve eglenceli hale getirmeye çabaliyoruz”

Atatürk Üniversitesi akademisyenlerinin gerçeklestirecekleri 68 etkinlikle bölge halkina ve çocuklara bilimsel etkinliklerin, festival havasinda yasanacagina vurgu yapan Rektör Çomakli: “Bu etkinlikler ile arastirmacilarla toplum bir araya gelecek, arastirma ve inovasyonun günlük hayatimiza kazandirdiklarina dair farkindalik olusturulacaktir. Arastirmacilarin toplum tarafindan taninmasi, arastirmanin günlük hayatimiza etkisini göstermek ve genç insanlari arastirma kariyeri için cesaretlendirmek amaciyla proje ekibi aylardir mesai harcamakta, toplumla bilimi bulusturmayi egitici ve eglenceli hale getirmeye çabalamaktadir. Bu vesileyle projenin hazirlanmasinda emegi geçen, Proje Ofisi Koordinatörlügüne, proje yürütücüsü ve üniversitemizin çesitli fakültelerinde görev yapan arastirmaci akademisyenlere tesekkür ediyorum, tüm katilimcilara sükranlarimi sunuyorum” diye konustu.

Vali Çiftçi: “Çevre sorunlarinin farkinda olan bir düsünce yapisi olusturmayi hedefliyoruz”

Insanin her seyden önce topragin mahsulü olduguna vurgu yaparak konusmasina baslayan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi ise, ürünlerin ortaya çikisinin topraktan baslayarak, tüketicilerin önüne kadar; saglikli, kaliteli ve güvenilir bir sekilde gelmesinin gidada güvenilirligin saglanmis oldugunun göstergesi olduguna dikkat çekti.

Erzurum Valiligi olarak amaçlarinin çevre sorunlarinin farkinda olan, bunlarla ilgili endise duyan, mevcut sorunlarin çözümüne ve yeni sorunlarin ortaya çikmasini engellemeye yönelik bireysel ve toplu olarak bilgi, beceri ve ilgiye sahip bir kent nüfusu olusturmak oldugunu belirten Vali Çiftçi, “Sürdürülebilir Kalkinma için egitim, bu hedefleri anlamada ve yorumlamada ögrencilerin gelecegini nasil sekillendirecegine iliskin kendi sorumluluklarini fark etmesi açisindan son derece önemlidir. Bu açidan üniversitemizde yürütülen Dogadan Sofraya Projesi, bilimin çesitliligini ve vatandaslarin günlük yasamlari üzerindeki etkisini gösterme ve özellikle gençler arasinda arastirma kariyerlerine olan ilgiyi canlandirma firsati sunmasi açisindan büyük önem tasiyor” ifadelerini kullandi.

Sehri ön plana çikaran, sosyal yönü oldukça fazla olan bu projenin ögrencileri ve halki bir araya getirmesi yönünden çok degerli oldugunu aktaran Vali Çiftçi, projede emegi geçen herkesi tebrik ederek, ögrencilere ve akademik personele yeni akademik yilda basarilar diledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile