SÜLEYMAN ELÇİN - Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, "Antalya'da 2018 yılında şu ana kadar 51 orman yangınında 19 hektar alan yandı. Geçen yıl 273 yangında 2 bin 750 hektar alan yanmıştı. Bu alanların tamamı bu yıl itibarıyla ağaçlandırıldı. Buraların başka bir amaçla kullanımı söz konusu değil." dedi.
Türkiye'nin en fazla orman yangını çıkan illerin başında gelen turizm kenti Antalya'da orman bölge müdürlüğü ekipleri, kentteki 110 farklı noktada konuşlanarak orman yangınlarıyla gece gündüz demeden özveriyle mücadele ediyor.
Kente soluk veren ciğerlerini korumak için sıcakların en yüksek seviyeye ulaştığı temmuz ve ağustos aylarında teyakkuza geçen ekipler, 179 kara aracı, 3 helikopter, 1 uçak, 14 dozer ve bin 71 işçiyle yangınlarla mücadele ediyor.
Orman bölge müdürlüğü ekipleri, yangınları söndürmek için çaba göstermenin yanı sıra mobil ekipler oluşturarak halkı da orman yangınlarına karşı bilinçlendiriyor.
Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'nın önemli bir orman dokusu bulunduğunu söyledi.
Orman yangınlarını önlemek için kış mevsiminde Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığıyla ortak projeler yürüttüklerini belirten Dikici, kurdukları mobil ekiplerin köylere gidip bire bir bilgilendirme çalışmaları yaptığını kaydetti.
Dikici, bu eğitimlerin amacının insanları yangınlara karşı bilinçlendirmek olduğunu vurgulayarak orman yangınlarının yüzde 90'ının insan eliyle çıktığına, yüzde 10'unu ise yıldırım düşmesi, elektrik kabloları gibi nedenlerin oluşturduğuna dikkati çekti.
İnsan eliyle çıkan yangınların yüzde 15'inin kasten çıkarıldığına, kalan bölümünü ise ihmal ve dikkatsizliğin oluşturduğuna işaret eden Dikici, "Antalya'da 2018 yılında şu ana kadar 51 orman yangınında 19 hektar alan yandı. Geçen yıl 273 yangında 2 bin 750 hektar alan yanmıştı. Bu alanların tamamı bu yıl itibarıyla ağaçlandırıldı. Buraların başka bir amaçla kullanımı söz konusu değil. 10 sene sonra vatandaşlarım aynı ormanın yeniden oluştuğunu görebilirler." dedi.
- "Bin 71 işçiyle yangınlarla mücadele ediyoruz"
Antalya'da yangın mevsiminin mayıs ayında başladığına dikkati çeken Dikici, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu dönem önleyici faaliyetlerden çok, mücadele dönemi. Antalya'nın 110 farklı yerinde konuşlandık. 179 kara aracı, 3 helikopter, 1 uçak, 14 dozer ve bin 71 işçiyle yangınlarla mücadele ediyoruz. 49 gözetleme kulesinde personellerimizin yanı sıra ısıya ve dumana duyarlı kameralarımız var. Bu kameralar 15 dakikada bir alanı tamamen kontrol ediyor."
Yangını hızlı söndürmek için 210 ayrı yerde havuz yaptıklarını söyleyen Dikici, "Önceden su almak için deniz ya da baraja gitmek zorunda kalan ve bu nedenle 30 dakikada bir yangına müdahalede bulunabilen uçak ve helikopter bu havuzlar sayesinde 5-6 dakikada bir müdahalede bulunuyorlar. Yangınla mücadelemiz bu sayede arttı. Daha çabuk ve etkin bir şekilde mücadele edebiliyoruz." ifadelerini kullandı.
- "İlk 16 dakika içinde müdahale ediyoruz"
Yangınlarda erken müdahalenin öneminin altını çizen Dikici, şöyle konuştu:
"Vatandaşlarımız yangını ilk gördüğünde müdahale etmek yerine hemen bizi aramalı. Sonra yapabileceği bir işlem varsa yapmalı. Antalya'da yangınlara ilk 16 dakika içinde müdahale ediyoruz. Bu yıl bu rakamı 15 dakikanın altına indirmeyi hedefliyoruz. Orman yangınlarında önemli bir tecrübeye sahibiz. Bu tecrübemizi bilen ülkeler de bizden eğitim almak istiyor. Uluslararası eğitim merkezimizde 14 ülkeden 150 ormancıya eğitim verdik."
- "Bu ormanlar dünyanın değerleri"
Antalya'daki her fidanın bütün dünyaya oksijen ürettiğini anlatan Dikici, "Yangın felakettir. Çok dikkatli olmalıyız. Bu ormanlar sadece Antalya ya da Türkiye'nin değil, dünyanın değerleri. Sağlıklı nefes almak, temiz su içmek istiyorsak çok dikkatli olmamız gerekiyor. Sebep olduğumuz yangın nedeniyle binlerce canlı da zarar görüyor. Duman nedeniyle kaçamayan binlerce hayvanın canına sebep oluyoruz. Canlarımıza, ağaçlarımıza, oksijenimize kıymayalım, hep beraber bu değerleri koruyalım." değerlendirmesinde bulundu.
'Ateş Savaşçıları' Her Zaman Teyakkuzda
Antalya'da orman bölge müdürlüğü ekipleri, kentteki 110 farklı noktada konuşlanarak orman yangınlarıyla 179 kara aracı, 3 helikopter, 1 uçak, 14 dozer ve bin 71 işçiyle mücadele ediyor Oluşturulan mobil ekipler de halkı orman yangınlarına karşı bilinçlendiriyor Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici: 'Vatandaşlarımız yangını ilk gördüğünde müdahale etmek yerine hemen bizi aramalı. Sonra yapabileceği bir işlem varsa yapmalı' 'Yangın felakettir. Çok dikkatli olmalıyız. Bu ormanlar sadece Antalya ya da Türkiye'nin değil, dünyanın değerleri. Sağlıklı nefes almak, temiz su içmek istiyorsak çok dikkatli olmamız gerekiyor'