Atik Malzeme Ve Hurda Kamyondan 'Mobil Askeri Füze Rampasi' Yaptilar

Atik Malzeme Ve Hurda Kamyondan 'Mobil Askeri Füze Rampasi' Yaptilar

400’e benzeyen ‘mobil askeri füze rampasi’ yapti.

Samsun Kültür ve Sanat Platformu Dernegi Yönetim Kurulu Baskani ve Güzel Sanatlar Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Metin Eker baskanligindaki ögretmen ve ögrenciler, TEKNOFEST için 5 sanatsal tasarim projelendirdi. Bu projelerden 2 tanesi ise hayata geçirildi. Sifir Atik-Atiktan Sanat Mobil Askeri Füze Rampasi ve Mühim-Mat isimli enstalasyon sergisi bugün OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nde (GSF) görücüye çikti. 5 bin atik plastik sise, altyapi borusu ve hurda kamyondan yapilan mobil askeri füze rampasi eseri, sergiyi ziyaret edenler tarafindan büyük begeni aldi.

Eserleri TEKNOFEST için yaptiklarini dile getiren Prof. Dr. Metin Eker, “TEKNOFEST 2022’nin Samsun’da yapilmasi bizim için çok sevindiriciydi. Festivale katki sunmak adina proje baslattik. 5 adet sanatsal, tasarimsal proje planladik. Malzeme destegi aldigimizda projenin hayata geçmesinde bir sikinti olmayacagini yetkililere belirtmistik. 5 çalismanin sadece 2 tanesine TEKNOFEST sahasinda olmasina onay gelmisti. O çalismalar haricinde 2 çalismamizi da OMÜ GSF Kampüsünde sergiliyoruz. Ilk projemiz Sifir Atik kapsamindan yola çikarak açik hava park projesinden bir parçayi burada sergiledik. Atik plastik malzemelerden bir sanatsal tasarim planladik. Bunun içerisinde sanatsal tasarima kaide olmasi açisindan bir hurda araç temin ettik. Ilkadim Belediyesi’nden eski bir hurda çöp kamyonunu aldik. OMÜ’den, Samsun Büyüksehir Belediyesi’nden, SASKI’den ve Ilkadim Belediyesi’nden atik malzemeler temin ettik. Bunlarla birlikte çöp kamyonu kendi tasidigi çöpe kaide olarak bir sanat eserine zemin olusturdu. Atik malzemelerden bir füze rampasi tasarladik” dedi.



“Hurda kamyon ve atik plastiklerden füze rampasi yaptik”

Füze rampasini atik malzemelerden yaptiklarini ifade eden Metin Eker, “TEKNOFEST imgesi çerçevesinde olsun diye füze rampasi yaptik. Hurda kamyon ve atik plastik malzemelerden yaptigimiz füze rampasi su anda OMÜ GSF’de sergileniyor. Eserimizi festival öncesinde bitirdik ve 1 ay boyunca ziyarete açik olacak. Füze rampasinin yani sira Mühim-Mat adli enstalasyon sergisi de açtik. Orada da askeri mühimmat malzemelerinden füze, havan topu imgelerini sanat eserlerine dönüstürerek, savas ile sanati daha insani degerleri tasiyabilecek, daha yumusak degerler, görüsler ile destekleyebilecek silah mühimmati üzerinden bir kurgu yaptik. Samsunlulari bu 2 TEKNOFEST kapsamli eseri izlemeye davet etmek istiyorum” diye konustu.



“5 bin plastik sise, hurda kamyon, altyapi borusu ve boya kullandik”

Yaklasik 5 aylik bir çalisma sonucunda yaptiklari füze rampasi hakkinda bilgi veren Eker, “Füze rampasi eserinde kullanilan hurda çöp kamyonu kendi tasidigi çöplerden mütesekkil bir sanat eserine vasita oldu. 5 bin civarinda 0,5 litre ve 1,5 litrelik pet siseler kullanildi. Ayrica korega altyapi borusu atik malzeme olarak konuldu. Bu eserleri boyadik. Bunlarin hepsi bizlere çesitli kurumlardan destek olarak verildi.

Sanat eserleri 1 ay kadar sergilenecek daha sonrasinda da Ilkadim Belediyesi’nin uygun gördü bir alanda sergilenmeye devam edebilir. Eger mümkünse Atik Sanat Park Projesi ile genis bir alanda 15-20 aracin üzerine çesitli atik malzemelerden yapilmis sanat eserlerinin oldugu bir alanda sergileyerek, Türkiye’de bir ilki de gerçeklestirebiliriz. Bu park projesi için bir deneyim istiyorlarsa, yaptigimiz füze rampasini örnek alabilirler” seklinde konustu.



Mühim-Mat

Mühim-Mat adli eser hakkinda da açiklamada bulunan Prof. Dr. Eker, "Bu eserdeki amacimiz; sanatsal tasarimlardan biri olan “Zarf ve Masruf” kapsamli silindir formlar üzerine uygulanmis resim çalismalari ve bu çalismalari tasiyan mühimmat kasalari arasinda bir ile karakterize ’mühim-mat’, askeri önem ve gereklilik sergileyen havan toplari, roket atar mermileri ve diger küçük çapli füzelerin yikici, caydirici ve öldürücü tesirlerinin ötesinde estetik, sanatsal ve görsel aksi istikamet gözeten daha insani hikayelendirmeyi ön plana çikarmaktadir. Her havan topu, mermi ya da füzelerin tahrip gücü yerine sanatsal tasvip gücünü öncelemek ve savas teknolojilerinin koruma ve savunma gerekçelerine inancin ve buna iliskin bakis açisinin sanat vasitasiyla daha yumusak ve insani degerler ile sorgulanmasina imkan sunmustur" ifadelerini kullandi.

Füze rampasi eserinin yapiminda Prof. Dr. Metin Eker’in yani sira arastirma görevlileri Pelin Öztürk, Ece Büsra Eryilmaz, Kemal Aydin, Mehmet Hakan Mamus, teknisyen Hakan Sezgin ile ögrenciler Seyma Mol ve Feride Çakmak yer aldi. Esere; SASKI korega boru, Samsun Büyüksehir Belediyesi vinç ve tir tasima, OMÜ metal iskelet, Ilkadim Belediyesi ise kamyon, kaynak, montaj ve plastik atik malzeme destegi verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile