Mardin'in Kızıltepe ilçesinde atık malzemeler el sanatları kursuna katılan kadınların hünerli ellerinde gelire dönüştü.
Kızıltepe Halk Eğitim Merkezi ile Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) iş birliğiyle açılan el sanatları kursunda eğitim alan 18 kadın, atıl durumdaki helva kutusu, ceviz kabuğu ve yoğurt kovası gibi malzemeleri çöpe atmak yerine onlardan yetenekleri ile sanatsal objeler hazırlıyor.
Atık malzemeler geri dönüşüme kazandırılırken, kadınlar bu ürünlerin satışından elde ettikleri gelirle eşlerine destek olmanın, genç kızlar da kazancını okul harçlığı yapmanın ve çeyiz parası biriktirmenin mutluluğunu yaşıyor.
- 'Elde ettiğim gelirle eşime yardımcı oluyorum'
Kursiyerlerden Sevda Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hazırladığı ürünlerin aile bütçesine katkı sunduğunu söyledi.
Aylık kazancının 200 lira olduğunu belirten Yılmaz, 'Elde ettiğim gelirle eşime yardımcı oluyorum. Mutfak ihtiyaçları için bu kazanç önemli. Evde boş oturacağıma burada güzel şeyler öğreniyoruz. Kazancımız ihtiyaçlarımıza katkı oluyor. Market ihtiyacı olsun kişisel ihtiyaç olsun kendime harcıyorum. Ekstradan para kazanıyorum. Hem bir şeyler öğreniyoruz hem de elimize para geçiyor.' dedi.
Zeynep Akan, öğrenci olduğunu, hazırladığı ürünlerin satışından 300 lira kazandığını dile getirdi.
'Kazancımı eğitimim için kullanıyorum, kitap alıyorum, harçlık yapıyorum. ÇATOM hayatımı değiştirdi. Hem okuyorum hem de boş vakitlerimi burada değerlendiriyorum.' diyen Akan, herkese bu tür kurslara katılmalarını önerdi.
Nesibe Yılmaz, eski ve kullanılmayan malzemeleri değerlendirdiklerini söyleyerek, 'Kazancımın çeyizime katkısı oluyor. Burada bulunmaktan memnunum. Burada çalıştıkça gelirimin artacağına inanıyorum. Evde boş oturacağımıza burada çalışıyoruz.' diye konuştu.
- 'Eğitimim için bu parayı kullanıyorum'
Öğrenci olduğunu belirten kursiyer Zeynep Akan da kazancını okul harçlığı yaptığını, kitap aldığını anlatarak, 'Eğitimim için bu parayı kullanıyorum. Herkese tavsiye ediyorum. ÇATOM ile hayatım değişti.' ifadelerini kullandı.
Kursiyerlerden Yüsra Yılmaz, Açıköğretim Fakültesinde okuduğunu, boş zamanlarını değerlendirmek için kursa kayıt yaptırdığını söyledi. Kursa katıldığı için mutlu olduğunu ifade eden Yılmaz, yaptıkları çalışmalardan para kazandıklarını dile getirdi.
Kurs öğretmeni Meltem Özmen, evde atılacak malzemeleri kursta kullanarak çeşitli ürünler hazırladıklarını aktardı.
Özmen, 'Helva kutularında kutu, makarnalardan vazo ve biblo, ceviz kabuklarından uğur böcekleri, artık perdelerden gelin damat bardağı, yoğurt kovalarından deterjan kutuları yapıyoruz. Öğrencilerin elinde olan imkanları değerlendiriyoruz.' sözlerine yer verdi.
ÇATOM Sorumlusu Nuray Akdağ Yıldırım, merkezde 35 kurs bulunduğunu aktardı. El sanatları kursunda atık malzemelerden hazırlanan ürünleri Mardin ve Kızıltepe'deki mağazalarda satışa sunduklarını dile getiren Yıldırım, 'Ürünleri satıp öğrencilerimize katkı sağlıyoruz. Hem evlerine hem kendilerine katkı sağlıyorlar.' diye konuştu.
Kızıltepe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Hadi Gökdemir, ilçede kadınlara yönelik sosyal, kültürel ve mesleki kurslar açtıklarını söyledi.
Kurslara yoğun talep olduğunu ifade eden Gökdemir, 'Kursta atıl durumda olan malzemeler geri dönüşüme kazandırılıyor. Kadınlar ürünleri satarak harçlıklarını çıkarıyor. Bu şekilde aynı zamanda çevreyi de korumuş bulunmaktayız.' değerlendirmesinde bulundu.
Atık Malzemeler Hünerli Ellerde Gelire Dönüştü
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde el sanatları kursuna katılan kadınlar helva kutularını, ceviz kabuklarını, yoğurt kovalarını sanatsal objeye dönüştürüyor Kadınlar hazırladıkları ürünlerin satışından elde ettikleri gelirle eşlerine destek oluyor, genç kızlar da kazancını okul harçlığı yapıyor, çeyiz parası olarak biriktiriyor Kursiyerlerden Yılmaz: 'Elde ettiğim gelirle eşime yardımcı oluyorum. Kazancımız ihtiyaçlarımıza katkı oluyor' Akan: 'Kazancımı eğitimim için kullanıyorum, kitap alıyorum, harçlık yapıyorum. ÇATOM hayatımı değiştirdi'