TAP Derneği Genel Sekreteri Neslihan Bahar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kullanım ömrünü tamamlamış veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılamayacak duruma gelen pillerin atık sınıfına girdiğini söyledi.
Pillerin, türlerine göre bünyelerinde demir, çinko, mangan, nikel, kadmiyum, lityum, kobalt gibi metallerle çeşitli kimyasal bileşikleri, plastik, karton ve kağıt esaslı maddeleri içerebildiğini belirten Bahar, bu nedenle atık pillerin kontrolsüz biçimde atılmasının çevre kirliliğine yol açtığını ifade etti.
Bahar, atık hale gelen pillerin, onarılarak tekrar kullanımının mümkün olmadığını dile getirerek, atık pillerin çöpe atılamayacak kadar da değerli olduğuna dikkati çekti.
-500'e yakın belediyeyle işbirliği
TAP'ın kurulduğu 2004'ten beri 500'e yakın belediyeyle protokol imzalayarak, atık pil toplama çalışması yürüttüklerini anlatan Bahar, hedeflerinin ülke çapındaki tüm ilçe belediyeleriyle işbirliği yapmak olduğunu bildirdi.
Bahar, toplanan atık pil miktarının artması ve toplama işlemlerinin verimli şekilde sürdürülmesini sağlamak amacıyla belediyelerin dışında ulusal zincir marketler, tekno marketler, bakanlıklar, organize sanayi bölgeleri, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, PTT ile çeşitli sivil toplum kuruluşları, odalar, dernekler ve birliklerle özel anlaşmalar yaptıklarını bildirdi.
Dernek olarak 2011'de 450, 2012'de 497, 2013'ün ilk 6 ayında ise 295 ton atık pil toplandığına işaret eden Bahar, yıl sonu itibarıyla 560 tona ulaşılmasının hedeflendiğini vurguladı.
-Atık pil toplama alışkanlık haline gelmeli
Bahar, öğrencilere çevre bilinci aşılamak ve atık pil toplama alışkanlığını kazandırarak, ilerleyen yıllarda daha temiz ve yaşanabilir bir çevreye kavuşmak amacıyla her yıl okullararası ödüllü atık pil toplama yarışmaları düzenlendiğini söyledi.
Yarışmanın ilk olarak 2007'de Ankara'da başladığına işaret eden Bahar, daha sonra 2009'da 11 il, 2010'da 19 il ve 8 ilçe, 2011'de 34 il ve 5 ilçe, 2012'de ise 56 il ve 4 ilçe genelinde gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.
Atık Pilde Hedef 600 Ton
ANKARA - DUYGU CAN - Türkiye'de, Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği tarafından 2013 yılının ilk 6 ayında 295 ton atık pil toplandı.