Ege Üniversitesinde (EÜ) atık ve içme sularının temizlenmesinde yeni bir yöntem geliştirildiği bildirdi.
EÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Fen Fakültesi Kimya Bölümü'nde görevli Kimyager Dr. Tülin Deniz Çiftçi, atık ve içme sularındaki ağır metallerle diğer kirleticilerin temizlenmesinde kullanılan adsorbanı farklı bir yüzeye uygulayarak yeni bir yöntem geliştirdi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Çiftçi, mevcut sistemde adsorbanın temizlenmek istenen suya bırakıldığını, ağır metal ve diğer kirleticilerin adsorban tarafından toplandığını aktardı.
Daha sonra ise başka bir işlem yapılarak adsorbanın sudan çıkarıldığını belirten Çiftçi, şunları kaydetti:
"Bizim geliştirdiğimiz sistemle adsorbanı toplama gibi bir işlem yapmanıza gerek kalmıyor. Ağır metal ve diğer kirleticileri tek işlemde bitiriyorsunuz. Bulduğumuz yöntemle elde edilen ürünü buzdolaplarında, klimalarda, hava temizleme cihazlarında, su arıtma işletmelerinde, fabrika proses gazı filtre üretiminde, dezenfeksiyon amaçlı, egzoz gazı filtreleyici gibi farklı amaçlarla ve farklı sektörlerde de kullanabileceğiz. Ayrıca, atık ve içme sularının temizlenmesi, daha ekonomik, hızlı ve kolay olacak."
EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ise yeni buluşun patent çalışmasının tamamlanmasının ardından ticarileşeceğini aktararak, atık ve içme sularının temizlenmesinin, daha ekonomik, hızlı ve kolay yapılacağını ifade etti.
Atık Ve İçme Suyunun Temizlenmesinde Yeni Yöntem
EÜ Fen Fakültesinde görevli kimyager Tülin Deniz Çiftçi: 'Bizim geliştirdiğimiz sistemle adsorbanı toplama gibi bir işlem yapmanıza gerek kalmıyor. Ağır metal ve diğer kirleticileri tek işlemde bitiriyorsunuz'