Atik Yag Kutusu Çöp Kovasi Olarak Kullaniyorlar

Atik Yag Kutusu Çöp Kovasi Olarak Kullaniyorlar

DÜZCE – Düzce Belediyesi Temizlik Isleri Müdürlügü, bitkisel atik yaglarin lavabolara dökülmemesi konusunda uyarida bulundu. Öte yandan kentin muhtelif yerlerine konulan atik yag toplama kumbaralarina çöp atildigini kaydeden yetkililer, vatandaslari atik yaglarin bertarafi konusunda daha duyarli olmaya davet etti.

Düzce Belediyesi Temizlik Isleri Müdürlügü tarafindan yürütülen ‘bitkisel atik yag denetimleri rutin sekilde devam ediyor. Müdürlük tarafindan olusturulan ekipler, hem isletmecileri bilinçlendiriyor, hem de bitkisel atik yaglarin geri dönüsüme kazandirilmasi için çaba gösteriyor. Temizlik Isleri Müdürlügünden yapilan açiklamada, su ifadelere yer verildi; “Yapilan denetimlerde ekiplerimiz, belediye sinirlari dâhilinde bulunan bitkisel atik yag üreticilerinin, çevre lisansi almis geri kazanim tesisleriyle yillik sözlesme yapmalarini saglamakta ve sözlesme yapmayanlara gerekli cezai islem uygulamaktadir.”

Bunun yani sira belediye sinirlari dâhilinde Cedidiye, Uzunmustafa, Fevziçakmak, Koçyazi, Körpesler, Karahacimusa, Bahçelievler, Güzelbahçe, Azmimilli, Kiremitocagi ve Siralik Mahallelerinde muhtarlik binalari önlerinde bulunan dis mekân atik yag toplama kumbaralari ile atik yaglar toplanarak geri dönüsüme kazandiriliyor. Öte yandan toplu yasam alanlari olan sitelere talep edilmesi halinde atik yag toplama kumbarasi temin ediliyor. Hanelerde biriken atik yaglarin muhtarlik önlerinde bulunan atik yag toplama kumbaralarina atilmasi çevre ve insan sagligi açisindan büyük önem arz ettigini hatirlatan yetkililer, kumbaralarin islevi disinda çöp kutusu olarak kullanilmamasina özellikle dikkat edilmesi gerektigini vurguladi.

Bitkisel yaglarin bertarafinin önemine deginen yetkililer; “Bitkisel atik yaglar önlem alinmadiginda zarar verici özellige sahip olup; bulundugu ortami kirletir ve ortamda yasayan canlilara zarar verir. 1 litre atik yag 1 milyon litre içme suyunu kirletebilir. Kullanilmis bitkisel atik yaglar evsel atik su kirliliginin yüzde 25’ini olusturuyor. Bitkisel ve hayvansal atik yaglar; denizlere, göllere ve akarsulara döküldügü zaman suyun kirlenmesine sebep olur. Sudaki oksijenin azalmasi sonucu basta baliklar olmak üzere diger canlilar üzerinde büyük tahribata yol açar” dedi.

Atik yaglarin kanalizasyon için büyük tehlike olusturdugunun altini çizen yetkililer; “Kullanilmis yaglar lavaboya döküldügü zaman dren sistemine sivanir, kanalizasyon borusu içindeki atiklarin yapismasina ve zamanla borunun daralmasina neden olur. Kanalizasyona dökülen atik yaglar diger atiklari tutar ve kanalizasyon sisteminin kullanilmaz hale gelmesine sebep olurlar. Böylece atik su aritma tesislerine zarar verir ve isletme maliyetini artirir. Bu yüzden bitkisel atik yaglarin lavabolara ve kanalizasyona gelisi güzel bosaltilmamasi gerekmektedir; aksi takdirde dogamiz bundan olumsuz etkilenmekte ve ciddi oranda çevre kirliliklerinin olusmasina sebep olmaktadir” diyerek vatandaslari uyardi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile