Belediyenin Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre özellikle güvenlikli sitelerde oluşturulan atık yağ toplama noktaları sayesinde projeye her kesimin ortak edilmesi amaçlanıyor. Yetkililer, BAYTON adı verilen bitkisel atık yağ toplama noktası uygulamasını Alikahya bölgesindeki Kavanium evlerinden başlattılar. İzmit Belediyesince Kavanium evlerine 8 adet atık yağ toplama konteynırı bıraktılar. Bölgede oturan vatandaşlar, evlerinde kullandıkları bitkisel atık yağları, lavaboya değil bu konteynırlara dökerek çevrenin korunmasına da önemli katkı sağlamış olacaklar. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz, atık yağ toplama işini yaklaşık 5 yıldan beri yaptıklarını belirterek, ”Bu alanda örnek çalışmalar yapıyoruz. Atık yağları ekonomiye kazandıran ilk belediyelerden biriyiz. İzmit’te evlerden ayda ortalama 500-600 litre atık yağ topluyoruz. Bunu da kapı kapı dolaşarak gerçekleştiriyoruz. Evinde atık yağ biriktiren vatandaşlar 318 00 77 numaralı telefonu arayarak yağların alınmasını istiyor. Bizde belirtilen adrese gidip atık yağları topluyoruz. Yeni başlattığımız uygulama ile güvenlikli sitelerde atık yağların toplanacağı konteynırlar bırakıyoruz. Vatandaşlar yağları buraya bırakacaklar. Bizler de belirli günlerde konteynırları alacağız. Böylelikle evlerden toplanan atık yağ miktarında da önemli bir artış olacaktır” dedi.
Açıkgöz, Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ın da atık yağların toplanarak ekonomiye geri kazandırılmasına büyük önem verdiğine hatırlatarak” Hedefimiz, yeni uygulamayı kentin dört bir yanına yaymaktır. Bunun için çalışmalar yapıyoruz. Gayemiz, atık yağların bir gramının bile lavaboya dökülmesinin önüne geçilmesidir” şeklinde konuştu.
İzmit’te işyerlerinden ayda ortalama 10-12 ton atık yağ toplandığı öğrenildi .
Atık Yağlar Daha Çok Toplanacak
Bitkisel atık yağları toplayarak bunları biodizel yoluyla ekonomiye geri kazandıran İzmit Belediyesi, kentin belirli noktalarında atık yağ toplama noktaları oluşturuyor.