Basarili sifir atik uygulamalariyla dikkat çeken Düzce Üniversitesi Tarimsal Atiklarin Endüstriye Geri Kazanimi Arastirma ve Uygulama Merkezi (DÜTAGAM) Dünya Sifir Atik Günü’nü kutladi. DÜTAGAM Müdürü Doç. Dr. Çaglar Akçay, Dünya Sifir Atik Günü için açiklamalarda bulundu.
DÜTAGAM’in kuruldugu günden bugüne sifir atik uygulamalariyla dikkatleri üzerine çektigini belirten Akçay, “DÜTAGAM, 2016 yilinda üniversitemizin Çevre ve Saglik Alaninda Ihtisas Üniversitesi olarak ilan edilmesiyle birlikte kuruldu ve çalismalarina basladi.
En basta tarimsal atiklardan katma degerli ürünler elde etmeyi hedefleyen merkezimiz, elde ettigi ürünlerle de bölgesel kalkinmaya katki saglamaktadir. Bölgemizde ortaya çikan basta findik dali budama atiklari, findik zürufu, pirinç kavuzu, misir koçani ve orman atiklarindan katma degerli ürünler olan tibbi ve yenilebilir mantar (Reishi, Sitaki, Istiridye) üretimi gerçeklestirdik. Ürettigimiz mantarlarin kompost atiklarini yine sifir atik felsefesi yaklasimiyla findik zürufu, pirinç kavuzu, misir koçani, kahve telvesi atiklari, üniversitemizin çim atiklari, Deney Hayvanlari Merkezinin talas altliklari, üniversitemizin yemekhanesinde ortaya çikan sebze atiklari, bölgemizdeki faaliyet gösteren tavuk çiftliklerinin tavuk gübresi atiklari ve sigir gübresi ile karistirarak organik kompost gübre üretiminde degerlendirdik” ifadelerini kullandi.
Bu islemleri yaparken herhangi bir kimyasal veya sentetik materyal kullanmadiklarini dile getiren Doç. Dr. Akçay, “Bu yönüyle de Merkezimiz, her anlamda çevre dostu yaklasimlar sergilemektedir. Atiklardan ürettigimiz organik kompost gübrelerimizi Üniversitemizin Orman Fakültesi Seralarinda ve Üniversitemizin Botanik Bahçesindeki bitkilere kimyasal gübrelere alternatif olarak dogal gübre uygulamasi gerçeklestirdik. Bu yönüyle de Üniversitemizin atik sorunlari kendi içinde çözülmüs ve çesitli birimlerimizin gübre ihtiyaçlari da kendi iç dinamiklerinden karsilanmistir” seklinde konustu.
Ayrica tarimsal atiklardan peyzaj tasarimi ve bitki su ihtiyacini azaltici renkli malç materyalleri elde ettiklerini söyleyen Akçay, “Yapmis oldugumuz sifir atik çalismalari ve egitimlerle hem toplumsal bilinci arttirmak, hem de bölgesel kalkinmaya katki saglamayi hedeflemis olduk. Sifir atik çalismalari son yillarin en trend çalismalari haline geldi. Süphesiz ki buna en büyük katkiyi; Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan hanimefendinin, Birlesmis Milletler’de baslatmis oldugu girisimler neticesinde, 30 Mart’in Uluslararasi Sifir Atik Günü olarak ilan edilmesi oldu. Bu tarihten sonra sifir atik uygulamalari yayginlasti ve çok önemli toplumsal ve ekonomik kazanimlar elde etti. Bu sebeple merkezimiz çalismalari Sifir Atik Günü’nün kapsamiyla dogrudan iliskilidir. Tarimsal Atiklarin Endüstriye Geri Kazanimi Arastirma ve Uygulama Merkezi (DÜTAGAM) olarak 30 Mart Sifir Atik Günü’nü kutluyoruz” sözleriyle açiklamalarini sonlandirdi.
Atiklar Gübre Oldu, Ürün Yetistirildi
DÜTAGAM, atiklari gübreye çevirdi, elde edilen gübre ile ürün yetistirildi.