Sürdürülen çalismalar ile 2021 yilinda da tonlarca atigin geri kazanimini saglayan Tepebasi Belediyesi, atik toplama sisteminin düzenli isleyisi ve toplama miktarlari açisindan verimli bir yili geride birakti. 2009 yilinda Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügü’nün kurulmasiyla birlikte, Tepebasi’nda atiklarin kaynaginda ayri toplanmasi için kapidan kapiya bilgilendirme çalismalari yapilirken, 2012 yili itibariyle bütün mahallelerden ambalaj atiklari ve bitkisel atik yaglarin toplanmasina yönelik sistem kurularak, Türkiye’deki en yaygin toplama aglarindan biri olusturuldu. Mahallelerde, okullarda ve is yerlerinde yapilan bilgilendirme çalismalari ile Tepebasi halkinin duyarliligi birlesince, atik toplama rakamlarinda her yil artis gözlendi.
Sifir Atik Belgesi
2020 yilinda 1’inci Sinif Atik Getirme Merkezi’ni faaliyete geçiren Tepebasi Belediyesi, belediye hizmet binasina Sifir Atik Belgesi alan Eskisehir’in ilk belediyesi olmayi da basardi. Ayrica Dogal Yasam Merkezi, Sirintepe Çocuk Agiz ve Dis Sagligi Merkezi, Su Sporlari Merkezi, Alzheimer Konukevi ile Fen Isleri Santiyesi de Tepebasi Belediyesi’nin Sifir Atik Belgesi almaya hak kazanan merkezleri oldu.
300’e yakin toplama noktasi olusturuldu
Ambalaj atiklarini toplamak için mahallelerin sosyoekonomik yapisina uygun sekilde ambalaj atik toplama aparatlari konumlandirildi. Bitkisel atik yaglarin toplanmasi için ise okullar, siteler, muhtarliklar ve Belde Evleri’ne bitkisel atik yag bidonlari konularak yaklasik 300’e yakin toplama noktasi olusturulmustur. Ayrica ilçede, atik piller, atik ilaçlar, atik elektrikli ve elektronik esyalar (AEEE) ve tekstil atiklari için de uygun toplama aparatlari, vatandaslarin kolay sekilde ulasabilecegi sekilde ilçe geneline yerlestirmis durumda. Bunun yani sira vatandaslar için hacimli esyalar, ömrünü tamamlamis lastikler gibi belli atik kodlarinda atiklarini kendi imkanlari ile Tepebasi Belediyesi Atik Getirme Merkezi’ne birakabiliyor.
Rakamlar ile atik miktarlari
Tepebasi Belediyesi geri kazanim çalismalari kapsaminda ise 2021 yilinda; 8 bin 608 ton ambalaj atigi, 92 ton bitkisel atik yag, 165 ton tekstil atigi, 1 buçuk ton atik pil, 3 ton atik ilaç, 422 kg atik elektrikli ve elektronik esya ile 12 ton da ömrünü tamamlamis lastik toplanarak ülke ekonomisine fayda saglandi.
Baskan Ataç’tan Eskisehirlilere tesekkür
Tepebasi Belediye Baskani Dt. Ahmet Ataç, çevrenin korunmasi ve atiklarin toplanmasinda gösterdigi duyarliliktan dolayi Eskisehirlilere tesekkür ederek, “2009 yilindan bu yana geri dönüsüm uygulamalari kapsaminda kazanimini sagladigimiz tonlarca ambalaj atigi topluyoruz. Her bir atik grubu için uygun aparatlari, vatandaslarimizin kolay sekilde ulasabilecegi sekilde ilçe geneline yerlestirmis durumdayiz. Bu gayretlerimiz neticesinde Tepebasi Belediyesi, Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan ülke genelinde baslatilan ‘Sifir Atik’ projesi kapsaminda tüm yerel yönetim, kamu kurum ve kuruluslarin almasinin zorunlu hale geldigi sifir atik belgesini Eskisehir’de alan ilk belediye oldu. Çocuklarimizin bilinçlendirilmesi ve çevre duyarliligi kazanmasi için okullarda gerçeklestirdigimiz çevre bilinci konulu egitimlere 2010 yilindan bu yana devam ediyoruz. Eskisehirliler de bu konuda son derece duyarli davranarak bizlere destek oluyor. Tüm hemsehrilerime Eskisehir’e ve dogaya sahip çiktiklari için sonsuz tesekkürlerimi iletiyorum” dedi.
Atiklar, Tepebasi'nda Kazanima Dönüsüyor
Tepebasi Belediyesi tarafindan her yil binlerce ton atigin geri dönüsümü sayesinde kazanim saglanirken, 2021 yilinda da 8 bin 608 ton ambalaj atiginin yani sira tonlarca farkli türden atik ile ülke ekonomisine katki saglandi.