Atıkların Geri Dönüşümü, Balıkesir'e 2 Milyon Tl Kazandırdı

Balıkesir'de atıkların geri dönüşümü ile şehrin ekonomisine bir yılda 2 milyon TL kazandırıldı.

Balıkesir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, kentte, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan yönetim planı çerçevesinde, ÇEVKO Vakfı ve lisanslı Örkasan, Gintem, Öznak ve ÇYÇ firmaları ile 18 mahalle ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarında yürütülen çalışmalarda, Balıkesir nüfusunun yüzde 70'inin ambalaj atıklarının, şehrin muhtelif yerlerine yerleştirilen geri dönüşüm kutuları ve vatandaşların da katkısıyla 2011'de 5 bin 500 ton ambalaj atığının toplandığı belirtildi. Böylece bir yılda 65 bin ağacın kesilmesinin engellendiği, şehir ekonomisine yılda 2 milyon TL katma değer kazandırıldığı vurgulandı.

Açıklamada, "Bunun yanında, Balıkesir Belediyesi tarafından atık pil ve bitkisel yağların toplanması çalışmalarına da devam ediliyor. Atık pil ve bitkisel yağların insan sağlığına ve çevreye verdiği zararlar hakkında bilgiler veren yetkililer, pillerin cıva, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt gibi ağır metaller ve kimyasal maddelerden üretildiğini, gelişigüzel çöp kutularına ve çevreye atılan bir adet kalem pilin dört metrekare toprağı kirleterek üretim yapamaz hale getirdiğini, bu nedenle atık pillerin çevreye gelişigüzel atılmaması ve belediyemizce oluşturulan atık pil toplama noktalarına getirilmesi gerektiğini belirtti.

Belediyenin, 2001 yılından bu yana atık pillerin çevreye verdiği zararları azaltmak amacı ile atık pil toplama kampanyaları düzenlendiğini hatırlatan yetkililer, kampanyalar kapsamında, ilköğretim okullarında dereceye giren okullara armağanlar verildiğini ve böylelikle geri dönüşüme sayısız katkılar sağlandığını dile getirdi. Yetkilier ayrıca, belediye sınırları içerisinde 2011 yılında 200 pil toplama noktasında 2 bin 700 kilogram pil toplandığını söyledi.

Kullanılmış yağlar hakkında da bilgiler veren yetkililer, 1 litre kullanılmış yağın, 1 milyon litre içme suyunu; yani 15 kişinin bir yıllık ihtiyacı olan suyu kullanılmaz hale getidiğini, kullanılmış bitkisel yağların ise, atık su kirliliğinin yüzde 25'ini oluşturduğunu ifade etti.

Atık yağların, atık su giderlerinde ve kanalizasyon hatlarında birikerek boru kesitlerinin daralmasına ve tıkanmalara neden olduğuna da işaret eden yetkililer, atık yağların, atık su arıtma tesislerinin kirlilik yükünü hızla artırarak işletme maliyetini yükselttiğini de sözlerine ilave etti. Çevreye duyarlılığın bir göstergesi olarak, bitkisel atık yağların diğer atıklardan ayrı olarak temiz ve ağzı kapaklı bir kapta biriktirilmesi gerektiğini kaydeden yetkililer, bunların, sadece lavaboya değil, toprağa, denize ve benzeri alıcı ortamlara da dökülmemesi gerektiğini bildirdi" denildi.

Açıklamada, atık yağların geri dönüşümü için 444 40 10 nolu telefona başvurulabileceğini bildirilerek, "2011 yılı içinde belediye mücavir alanı içerisindeki 200 işletmeden lisanslı firmalar aracılığıyla yaklaşık 30 bin litre atık yağ toplandığını bildirdi. Ayrıca 'Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrı Toplanması Projesi' kapsamında Balıkesir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü personeli tarafından şehrimizdeki tüm ilköğretim okulları öğrencilerine, ambalaj atıkları ve atıkların geri dönüşümünün sağlanması, atık pillerin çevreye zararı ve toplanması ile su tasarrufu konularının anlatıldığı seminerler verilerek, öğrencilerin bu konuda bilinçlenmelerinin sağlandığı ifade edildi" ifadeleri yer aldı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile