Atil Arazi Seraya Dönüstürüldü, Ögrenciler Tarimsal Üretime Basladi

Atil Arazi Seraya Dönüstürüldü, Ögrenciler Tarimsal Üretime Basladi

Kastamonu’da Milli Egitim Müdürlügü tarafindan baslatilan projeyle ögrenciler, atil vaziyetteki alani temizleyerek sera üretimine basladi.

Kastamonu’da Milli Egitim Müdürlügü tarafindan Kastamonu Orman ve Tarim Il Müdürlügü ile Kastamonu Il Özel Idaresi’nin destekleriyle “Yeni Nesil Permakültür Tarim Yöntemiyle Ata Tohumuna Sahip Çikiyor” projesi baslatildi. Proje çerçevesinde Kastamonu’da merkez Kuzyaka Ilkokulu ve Ortaokulu yaninda bulunan atil vaziyetteki alan, okul idaresi, ögretmen, veli ve ögrenciler tarafindan temizlendi. Daha sonra proje ekibi, ögrencilerin velilerinden ata tohumu salatalik, biber, patlican, marul, salatalik, patates gibi tohumlar topladi. Toplanan tohumlar ögretmen ve ögrenciler tarafindan hem seraya hem de olusturulan bahçelige dikildi. Ayrica sera ve bahçede tamamen organik kompostlar kullanilarak ata tohumlari yetistirildi. Yetistirilen ata tohumlari, hasat yapildiktan sonra tekrar ögrencilerin ailelerine verilecek.

Projeyle hem ögrencilerin organik beslenmeleri hem de ata tohumuna sahip çikmalari amaçlaniyor. Kuzyaka Ilkokulu ve Ortaokulu’nda hayata geçirilen proje alanini ziyaret eden Kastamonu Milli Egitim Müdürü Hasan Gümüs, proje çerçevesinde yetistirilecek ata tohumlarinin diger okullara da dagitilmasini hedeflediklerini söyledi.



“Ögrencilerimizi toprakla bir araya getirmek, stresi de en aza indirmek istiyoruz”

Tarimin önemine dikkat çeken Kastamonu Il Milli Egitim Müdürü Hasan Gümüs, “Bilindigi üzere tarim artik stratejik bir unsur. Biz de ögrencilerimizi mutlaka teknolojiyle bulusturuyoruz ama teknoloji ile bulustururken ayni zamanda dünyanin en önemli stratejik unsuru olan tarimi da ihmal etmemeleri için projeler hazirliyoruz. Bugün de burada ‘termal kültür’ dedigimiz tamamen organik dogal bir sekilde sebzelerin ve meyvelerin yetistirildigi bir alan olusturdu ögretmenlerimiz. Bu alanin olusturulmasi ile beraber ögrencilerimiz domatesin, salataligin, biberin, fasulyenin, marulun nasil yetistirildigini ögrenirken, ayni zamanda eglenerek ögrenme faaliyeti gerçeklestiriyorlar. Dijital dünya içerisinde ögrencilerimiz ve velilerimiz dijital unsurlarla daha çok bas basa oluyorlar. Hem bu dijital unsurlarin zararli etkilerinden korumak daha çok toprakla bir araya getirmek ve kendi bünyelerinde olusan stresi de en aza indirmesi adina bu tür faaliyetlerin önemli oldugunu düsünüyoruz. Birçok sebzenin, birçok meyvenin üretimde hem açik alanda hem de sera ortaminda yapiliyor. Burada tamamen organik kompostlar kullaniliyor. Bu kompostlarin elde edilmesinde de atik olan evsel ürünler burada degerlendiriliyor. Evsel ürünlerden yapilan kompost gübreleme ile de buradaki ürünler ortaya çikiyor. Bu alanin olusturulmasinda paydas kurumlarimizin destekleri de var. Tarim ve Orman Il Müdürümüze ve tüm ekibine çok tesekkür ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de bu tür faaliyetlerin tüm okullarimizda yayginlastirilmasini istiyoruz. Özellikle ögrencilerimizin de ata tohumlarini gelecege tasimalari noktasinda bu tür faaliyetler oldukça önem arz ediyor. Ata tohumunun gelecege tasinmasinda buradaki gençlerimiz büyük bir unsur olacaklar. Biz egitime bütüncül olarak bakiyoruz. Egitim-ögretim faaliyetlerini sadece akademik anlamdaki basari degil, sosyal, sportif, kültürel ve tarimsal faaliyetlerinde egitimin bir parçasi oldugunu düsünüyoruz. Bu bütüncül anlayisla gelecegimiz olan gençleri Türkiye yüzyilinda daha güçlü bir sekilde hazirlayacagiz ve dünyayla rekabet edilebilir boyutunda da tüm dünyanin örnek gösterdigi gençler seklinde yetistirecegiz” dedi.



“Dogada var olan ahsap, tas, kaya gibi ürünler kullanilarak olusturdugumuz alanlarda tarim yapiyoruz”

Kuzkaya Ortaokulu Özel Egitim Ögretmeni ayni zamanda proje sorumlusu Müberra Kalafatoglu ise, “Bu alan daha önce atil olan bir alandi. Biz müdürümüz, müdür yardimcimiz, proje ekibimiz, ögretmen arkadaslarimizla beraber bu alani temizleyip, düzenledik. Daha sonra yükseltilmis bitki yatagimizi olusturduk. Daha sonra Ihsangazi Özel Idare’nin yardimiyla daglardan yükseltilmis bitki yatagimizin topraklarini getirdik. Yine Özel Idare’nin yardimiyla taslar, parkeler getirip düzledik. Daha sonra Tarim ve Orman Il Müdürlügü’nün yardimiyla seramizi kurduk. Sonra da velilerimiz ve ögrencilerimiz ile ektigimiz tohum keselerimizi hazirladik, velilerimize dagittik. Velilerimiz yillardir kullandiklari ata tohumlarini bizlere gönderdiler. Biz de zamani geldikçe seramizda ve yükseltilmis bitki yataginda bu tohumlari kullanarak tarim alanlari olusturduk. Yine sonbaharda kullandigimiz tohumlari da keselerle birlikte velilerimize gönderecegiz. Projemizin temelinde permakültür tarim yöntemi yer almaktadir. Permakültür tarim yöntemine göre disaridan ücret ödeyerek bir seyler kullanmak yerine dogada var olan ahsap, tas, kaya gibi ürünler kullanilarak alanlar olusturuluyor. Biz de permakültür felsefesinde tarimimizi yapiyoruz, ata tohumumuz çogaltarak, çevremize, köylerimize, diger okullarimiza, kurum ve kuruluslarimiza dagitmayi hedefliyoruz. Ögrencilerimize ata tohumunun önemini, hibrit tohumlar kadar verimli olmasa da, uzun vadede hastaliklarin önüne geçecek bir organizasyon oldugunu anlatmaya çalisiyoruz” diye konustu.



“Atil vaziyetteki alanin taslarini tek tek elimizle ayikladik”

Kuzyaka Ilkokulu Müdür Yardimcisi ve Proje Sorumlusu Ismail Dereli de, “Amacimiz burayi atil durumdan, ögrencilerimizin kullanabilecegi bir yasam alanina çevirmekti. Bunu basardigimiza inaniyoruz. Kompost alanimizda ürettigimiz gübreyle daha verimli bitki yetistirme amacimiza ulasmis durumdayiz. Gelismelerde çogalarak devam ediyor. Burayi el birligiyle yaptik. Bizler memnunuz, çocuklarimizda memnun, ayrica güzel bir görsellikte kattik okulumuza. Marul, tere, yesil sogan, sarimsak, fasulye, domates, salatalik, patates gibi ürünler ektik. Burasini atil vaziyetteyken neredeyse tüm okulumuzla birlikte hep bir el vererek tek tek taslarini ayikladik ve temizledik. Bütün düzenlemelerini ögretmenlerimizle ve ögrencilerimizle birlikte yaptik” sekline konustu.



"Bunlari ekerken, çok mutluluk yasadim”

Alanda üretim yapan ögrencilerden Ebrar Sirkecioglu ise, “Birçok ürün ektik. Burayi el birligiyle yaptik. Burasi eksiden çamurlu bir alandi. Burayi yaparken, çok güzel seyler hissettim. Bunlari her geçen gün büyütüyoruz. Burasi için çok ugrastik. Bunlari ekerken, çok mutluluk yasadim” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile