NECMETTIN KARACA - Van'in Muradiye ilçesinde atil durumda olan prefabrik okul binasi, Ilçe Milli Egitim Müdürlügü ve ögretmenlerin girisimiyle baska bir mahalledeki ögrenciler için yeni bir egitim yuvasina dönüstürüldü.
Çaldiran ilçesinde 1976 yilinda yasanan ve büyük yikima neden olan 7 büyüklügündeki depremin ardindan Muradiye'ye bagli Yenisehir Mahallesi'ne insa edilen prefabrik binanin zaman içinde ihtiyaci karsilayamamasi nedeniyle okulun bahçesine 32 derslikli yeni bir bina insa edildi.
Ilçe Milli Egitim Müdürlügü de Cumhurbaskani Recep Tayip Erdogan'in esi Emine Erdogan'in baslattigi "Sifir Atik Projesi" kapsaminda kullanilmayan eski binanin, baska bir yerde degerlendirilmesine karar verdi.
Bunun üzerine 2 dersligi bulunan ilçeye 20 kilometre uzakliktaki Beydagi Ilkokulu ögretmenleri, söz konusu binanin mahallelerine tasinmasini talep etti.
Girisimler sonucu yerinden özenle sökülen binanin parçalarinin Beydagi Ilkokulunun bahçesinde birlestirilmesiyle mahalleye 4 derslikli yeni bir okul binasi kazandirildi.
Çalismalarin her asamasinda yer alan ögretmenler, okulun camlarini, duvarlarini ve yerlerini temizleyip, gerekli düzenlemeleri yapti.
- "Güzel bir eser ortaya çikti"
Ilçe Milli Egitim Müdürü Yüksel Zorlu, AA muhabirine, Beydagi Ilkokulunda daha önce 2 dersligin bulundugunu ve 4 derslikli yeni bir binaya ihtiyaçlarinin oldugunu söyledi.
Derslik sayisinin yetersizligi nedeniyle ögrencilerin ikili egitim gördügünü, bunun da zaman zaman sikintilara yol açtigini anlatan Zorlu, söyle konustu:
"Prefabrik okulumuzdan elde ettigimiz malzemelerle Beydagi Ilkokulumuza 4 derslikli bina kazandirdik. Bu sayede ögrencilerimiz ikili egitimden kurtuldu. Ögretmenlerimiz ve ögrencilerimiz artik daha rahat ortamlarda ders yapacak. Çocuklarimizin duydugu mutlulugu yüzlerinden okuyabiliyoruz. Biz de onlarin mutluluguna ortak oluyoruz. 2 ay gibi kisa sürede bu çalismalari tamamladik. Ögretmenlerimiz binanin insaatindan temizligine, siniflarin düzenlenmesine kadar her asamada görev alarak büyük çaba gösterdiler. El birligiyle yaptigimiz çalisma sonucu güzel bir eser ortaya çikti."
- "Ögrencilerin gelisimine katki sunacak"
Ögretmenlerden Fatma Çekinkaya ise 3 yildir okulda görev yaptigini belirterek, "Daha önce okulumuzda ikili ögretim yapiliyordu. Bu da onlar açisindan belli zorluklarla sebep oluyordu. Sabah erken gelmek zorunda kaliyorlardi. Hem akademik olarak hem fiziksel açidan zorlaniyorlardi. Prefabrik binanin okulumuza kazandirilmasiyla ögrenciler normal egitime geçti. Bu da onlarin gelisimleri, akademik basarilarinin artmasi açisindan önemli bir ilerleme saglayacak. Bu projenin hayata geçirilmesine destek veren herkese tesekkür ederim." ifadelerini kullandi.
Matematik ögretmeni Çagla Akbiyik da ögrencilerin basarisi ve refahi için ellerinden gelenin fazlasini yapmaya her zaman hazir olduklarini vurguladi.
Bu amaçla prefabrik binanin okula kazandirilmasindan büyük mutluluk duyduklarini aktaran Akbiyik, "Okulumuzu temizledik, camlarini, yerlerini sildik. Hijyen kurallarina uygun olarak egitim ve ögretime hazir hale getirdik. Emegi geçen herkese minnettariz." dedi.
Ögrenciler de yeni okulun yapilmasindan duyduklari mutlulugu dile getirerek, kendileri için çaba gösteren ögretmenlerine tesekkür etti.
Atil Durumdaki Prefabrik Okul Binasi, Kirsal Mahalledeki Ögrencilerin Yeni Egitim Yuvasi Oldu
Van'da 1976 yilinda yasanan depremin ardindan Muradiye ilçesine bagli Yenisehir Mahallesi'nde insa edilen prefabrik bina, Ilçe Milli Egitim Müdürlügü ve ögretmenlerin girisimiyle yerinden sökülerek derslik ihtiyaci olan Beydagi Mahallesi'ndeki okulun bahçesine tasindi Ilçe Milli Egitim Müdürü Yüksel Zorlu: 'Ögretmenlerimiz binanin insaatindan temizligine, siniflarin düzenlenmesine kadar her asamada görev alarak büyük çaba gösterdiler. El birligiyle yaptigimiz çalisma sonucu güzel bir eser ortaya çikti' Ögretmen Fatma Çetinkaya: 'Prefabrik binanin okulumuza kazandirilmasiyla ögrenciler normal egitime geçti. Bu da onlarin gelisimleri, akademik basarilarinin artmasi açisindan önemli bir ilerleme saglayacak'