Atila Sertel'in Milletvekilliği Adaylığının İptali

Milletvekili adaylığı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edilen Atila Sertel, avukatları aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

Yüksek Mahkemeye başvuruyu Sertel'in avukatları Murat Ergün ve Ersan Barut yaptı.
Avukat Ergün, mahkemeden ayrılırken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, YSK'nın Atila Sertel'in hukuki durumunu sağlıklı bir inceleme yapmadan karar verdiğini öne sürdü.
Kararın gerekçesini öğrenir öğrenmez, hatanın düzeltilmesi için harekete geçtiklerini aktaran Ergün, YSK'ya karşı iç hukukta başvurulacak bir merci bulunmadığını kaydetti.

Bu nedenle kararı bireysel başvuru yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne taşıdıklarını belirten Ergün, "Müvekkilim Atila Sertel'in, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 67. maddesinde tanınan seçilme hakkının ihlal edildiğini düşünüyoruz. Bu ihlalin ortadan kaldırılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduk" dedi.

Mahkemenin işleyişinin önemini vurgulayan Ergün, 24 Nisan'da kesin listelerin açıklanacağını hatırlatarak, şöyle konuştu:
"Bu yüzden biz hem ivedi karar verilmesi talebinde bulunduk ayrıca önleyici tedbir talep ettik. YSK kararının, tedbiren kaldırılmasını istedik. En azından 24 Nisan'daki kesin listelerde Atila Sertel'in de isminin yeralması gerektiğini düşündüğümüzü söyledik. Eğer Atila Sertel bu seçimlerde milletvekili adayı olarak yarışamazsa, YSK kararı nedeniyle bunun telafisi yok."
YSK'nın kararında, Sertel'in Basın İlan Kurumu'nun genel kuruluna, genel kurul üyesi olarak katılmasını gerekçe gösterdiğini anımsatan Ergün, "Basın İlan Kurumu, bir kamu kurumudur, doğru. Ancak genel kurula katılanlar kamu görevlisi değildir" diye konuştu.

Geçmişte bu tür başvurularda YSK'nın Sertel'e uyguladığı gibi bir karar vermediğini, bunu örnekleriyle de Anayasa Mahkemesi'ne sunduklarını ifade eden Ergün, Basın İlan Kurumu'ndan da Sertel'in kamu görevlisi olmadığına dair yazı aldıklarını bildirdi.
Sertel için henüz hiçbir şeyin bitmediğini savunan Ergün, Anayasa Mahkemesi'nin elindeki bu yoğun iş yüküne rağmen bir tedbir kararı vereceklerine inandıklarını belirtti.

Aksi durumu hukuk adına "kara bir leke" olarak değerlendireceklerini, Sertel'in 13 bin üyenin oyuyla önseçimlerden çıktığını kaydeden Ergün, Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruda, Sertel'in adaylığına Ozan Çelik, Levent Ünal ve Ülker Vural'ın YSK nezdinde itirazda bulunduğunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile