Yaklaşık 20 yıl önce faaliyete geçirdikleri mescidi tamamen dolduran Batı Trakyalılar, hem birbiriyle bayramlaştı hem de geleneksel hale gelen ‘bayram kahvaltısı’nda sohbet etme fırsatı buldu. Atina’da yaşayan on binlerce çoğunluğu Arap ülkelerinden Müslümanlar ise yarın bayram yapacak.Atina'da çalışan Batı Trakyalılar, şehir merkezindeki apartman dairesinden dönüştürülmüş mescitte bayram namazlarını kıldı. Çalışma amacıyla uzun yıllardır Atina’da ikamet eden Batı Trakya’nın İskeçe, Gümülcine ve Dedeağaç kökenli cemaati, çocuklarını da yanlarına alarak mescidi tamamen doldurdu. Atina’da eğitim-öğretimlerine devam eden Batı Trakyalı üniversite öğrencileri de namazda saf tuttu.
YUNANİSTAN'IN KRİZDEN ÇIKMASI İÇİN DUA ETTİLER
Müminler, önce verilen vaazı dinledi. Ardından ise namaz kılındı. Okunan tekbir ve hutbeden sonra cemaat, hep birlikte Yunanistan'ın ekonomik krizden bir an önce kurtulması için dua etti. kucaklaşarak bayramlaştı. Mescidin ihtiyaçları için açılan sergiyi de unutmayan Batı Trakyalılar, uzun yıllardan bu yana sürdürülen mescitteki kahvaltı geleneğini bu bayramda da yaşattı. Hanımların hazırladıkları börek, pide, tatlı gibi yiyecek ve içeceklerle kahvaltı yapan Batı Trakyalıların, gurbette olmalarına rağmen bayram coşkusunu doyasıya yaşamaya çalıştıkları gözlendi. Müslümanlar, kahvaltı sonrası aileleri ile bayramlaşmak için evlerinin yolunu tuttu. Ekonomik krizin etkisini arttırmasıyla birlikte sayıları azalsa da Atina’da yaşamaya devam eden Batı Trakyalılar, fiziki şartların zorluğu sebebi ile kurbanlarını vekalet yolu ile memleketlerinde kestirmeyi tercih ediyor.
ATİNA Her Şeye Rağmen BAYRAM GÜZEL
Atina'da ikamet eden İskeçe kökenli işadamı Mücahit Dükkancı, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) bayrama dair düşüncelerini anlattı. Dükkancı, şunları söyledi: "Atina'da bayram kutlamak, belki en güzel duygularından biri değil ama Atina'da Batı Trakya Müslüman Türkleri ile hep birlikte bayramı kutlamak da ayrı bir heyecan veriyor. Zor ama işlerimiz sebebiyle Atina'da bayram yapmak durumundayız. Kurban bayramının, bütün Müslüman Türk alemine hayırlı olmasını diliyorum."Yaklaşık 15 yıldır Atina'da inşaat sektöründe çalışan Sabri Tahir ise "İşimiz nedeni ile Atina'da gurbetteyiz. Yakınlarımızdan uzakta bayramı ihya etmek kolay değil. Bu derneğimiz sayesinde bayram, görüşme ve diğer dini vecibelerimizi burada yapıyoruz. Bayramın, bütün İslam alemi için hayırlara vesile olmasını diliyorum." şeklinde duygularını ifade etti.
Bu arada Atina'da yaşayan Batı Trakyalılar, Türkiye ile aynı gün bayram coşkusunu yaşarken, Arap, Ortadoğu, Asya ve Afrika kökenli on binlerce Müslüman ise Kurban Bayramı'nı yarın kutlayacak. Bayram namazı, önceki yıllarda olduğu gibi Müslüman derneklerinin aldığı izinle, 07:30-09:30 saatleri arasında Atina Olimpik Atletizm Merkezi (OAKA) ile Dostluk ve Barış Stadyumu’nda kılınacak .
Atina'da Yaşayan Batı Trakyalılar, Bayram Coşkusunu Paylaştı
Yunanistan'ın başkenti Atina'da yaşayan Batı Trakya Müslüman Türkleri, Kurban Bayram’ı namazını bugün hep birlikte eda etti.