Moğolistan'da bulunan ve Göktürk dönemine ait olduğu düşünülen bin 500 yıllık kadın mumyası, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) davet ettiği Türk uzmanlar tarafından incelemeye alındı.
Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, anatomi alanındaki çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Vedat Onar, İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinden Dr. Dilek Olgun Erdikmen ile arkeologlar Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yılmaz ve Sebahattin Küçük, Altay Dağları'nda bulunan, kıyafetleriyle gömülen kadın ile koşu takımlarıyla gömülen atın mumyalarını incelemek amacıyla Moğolistan'a geldi.
Moğolistan Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı ile TİKA'nın yürüttüğü 'Atlı Kadın Arkeolojik Buluntuları Araştırma Projesi' kapsamında Moğolistan'a davet edilen uzmanlar, Moğol meslektaşlarıyla mumyaların bulunduğu Miras Merkezi'ni ziyaret etti.
Türk uzmanları bilgilendiren Moğolistan Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı yetkilisi Batbaatar Davaatseren, projeyi hayata geçirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Davaatseren, 'Bu önemli proje için kısa sürede böyle büyük bir ekip oluşturarak, Moğolistan'a geldiğiniz için teşekkür ediyoruz. Konunun uzmanları olarak önemli bir sonuç elde edeceğinizi umuyorum' dedi.
Prof. Dr. Taşağıl da bir hafta boyunca Türk tarihinine ışık tutacak mumyayı inceleyeceklerini, alınacak örneklerin analiz edilmek üzere ABD'ye gönderileceğini bildirdi.
TİKA Ulan Bator Program Koordinatörü Veysel Çiftçi, kurum olarak tarihi ve kültürel alanlardaki projelere önem verdiklerini ve desteklediklerini söyledi. Çiftçi, Türk uzmanların çalışmasının tamamlanmasının ve analiz sonuçlarının gelmesinin ardından tarihi eserlerin konservasyon çalışmalarına başlayacaklarını kaydetti.
Atlı Kadın Mumyası Türk Tarihine Işık Tutacak
Türk ve Moğol uzmanlar, Altay Dağları'nda, tahminen bin 500 yıl önce atıyla beraber gömülen kadının mumyasını incelemeye başladı Göktürk dönemine ait olduğu belirtilen mumyadan alınan örneklerle yapılacak analizlerin, Türk tarihinin bilinmesine katkı sağlaması bekleniyor.