Atmaca, Ilk Kez Gemi Hedefi Vurdu

Atmaca, Ilk Kez Gemi Hedefi Vurdu

Roketsan tarafindan gelistirilen ve günümüz teknolojisinin kazanimlarini bünyesinde barindiran Atmaca Gemisavar Füzesi, son atis testinde ilk kez bir gemi hedefini vurdu. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan bunu, "Mavi vatanimizin çelik kilici Atmaca gemisavar füzemiz, bugün envantere girisi öncesi gerçeklestirilen son test atisinda ilk kez bir gemi hedefini tam isabetle vurmayi basardi" sözleriyle duyurdu.



Cumhurbaskani Erdogan’in açiklamalari sonrasi Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir de, "Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan liderliginde yerli ve milli savunma sanayii olarak, istiklâl ve istikbâlimiz için durmadan yilmadan çalisacagiz. Atmaca füzemiz donanmamiza hayirli olsun" ifadelerini kullandi.

Satihtan Satha Gemisavar Füzesi Atmaca, 18 Haziran’da Sinop’ta TCG Kinaliada Korveti’nden ilk kez bir gemiyi hedef alan atis ile daha önceki atis testlerinde oldugu gibi hedefini basariyla vurdu. Uzun menzili, düsük izi ve yüksek hedef vurus hassasiyeti ile modern donanma platformlarina güç katacak Atmaca’nin, 2021 yilinin ikinci yarisinda Deniz Kuvvetleri Komutanligina teslim edilmesi hedefleniyor. Atis testini basta Milli Savunma Bakani Hulusi Akar olmak üzere; Kuvvet Komutanlari, Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskani Ali Taha Koç, Savunma Sanayii Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Faruk Yigit ve Roketsan Genel Müdürü Murat Ikinci ve yurt disindan katilan yabanci konuklar canli izledi. Envantere girmek için gün sayan Atmaca, bu son atis testinde de tam not almayi basardi.

Testleri 2016’da basladi

Ilk uçuslu testi 2016 yilinda gerçeklestirilen Atmaca, test ve kalifikasyon süresince birçok atisi basariyla tamamladi. 29 Ekim 2018’de, seri üretim sözlesmesi imzalanan Atmaca’nin, su üstü platform üzerinden gerçeklestirilen ilk atis testi ise 2019’un Kasim ayinda TCG Kinaliada korvetinden yapildi. Son olarak 2021’in Subat ayinda canli harp baslikli konfigürasyonu ile icra edilen testte de Atmaca hedefi basari ile vurdu.

Rakiplerine göre fark olusturuyor

Her türlü hava sartinda kullanilabilen Atmaca, karsi tedbirlere dayanikliligi; hedef güncelleme, yeniden saldiri ve görev iptal yeteneklerini bünyesinde barindiriyor. Bunlarla birlikte ileri görev planlama sistemi (3D routing) sayesinde de sabit ve hareketli hedeflere karsi etkili olabiliyor. Küresel Konumlama Sistemi (KKS), Ataletsel Ölçüm Birimi (AÖB), Barometrik Altimetre ve Radar Altimetre alt sistemlerini kullanarak hedefine dogru yol alan Atmaca, hedefini yüksek dogrulukla bulabilmek için aktif radar arayicisini kullaniyor.

220 kilometrenin üzerinde bir menzile sahip olan Atmaca, görüs hattinin ötesindeki hedefler için de büyük bir tehdit olusturuyor. Atmaca’nin hedef güncelleme, yeniden saldiri ve görev iptal kabiliyetlerinin ardinda ise sahip oldugu gelismis ve modern veribagi (data link) yer aliyor. En verimli görev profilini sunabilen sistemde; hedefte zaman, hedef imha ve hedefi ates altina alma operasyonel modlari da mevcut.

Atmaca, yapisal tasarimi ile de fark olusturuyor. Füze, gelisen teknolojiler dogrultusunda, agirligin azaltilmasi ve yapisal dayanimin arttirilmasi için kompozit malzeme teknolojileri kullanilarak tasarlandi ve füzenin üretiminde, bu teknolojilerden azami ölçüde yararlanildi. Ayrica yerli ve milli imkanlarla gelistiren Atmaca’nin Mavi Vatan’in korunmasi için Deniz Kuvvetleri tarafindan etkin bir sekilde kullanilmasi ve bu alanda önemli görevler üstlenmesi bekleniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile