Liv Hospital Samsun Gögüs Hastaliklari Klinigi’nden Prof. Dr. Nurhan Köksal, hava kirliligi hakkinda bilgilendirmelerde bulundu. Basta hava kirliligi olmak üzere, yasadigimiz ortamin hava sartlarinin degisiminin sagligimizi hem akut hem de kronik olarak etkiledigini söyleyen Prof. Dr. Köksal, “Atmosferik sartlar denilince hava sicakligi, hava basinci degisikligi, havadaki nem orani ve ultraviyole sagligimiza etkileri mevcuttur. Süphesiz ki hava sartlarindan en çok etkilenen solunum sistemidir” seklinde konustu.
“Kis aylarinda hava kirliliginde artis olur”
Kis döneminde hava kirliginde artis olabildigini dile getiren Prof. Dr. Köksal, “Hava kirliligi basitçe havada toz, duman, gaz ve partikül miktarinin artmasidir. Özellikle kis aylarinda hava kirleticilerinin miktari ve orani artmaktadir. Bunlarin basinda isinma amaçli yakitlardan çikan dumanlar, egzoz dumani, spreyler ve kimyasal dumanlar kis aylarinda daha fazla artmaktadir” diye konustu.
“Hastalik ataklarina neden olabilir”
Hava kirliligi bireyi olumsuz etkileyebileceginin altini çizen Prof. Dr. Köksal, su bilgileri paylasti:
“Hava kirliligi arttigi zamanlarda özellikle çocuklarda solunum yolu hastaliklari, kronik solunum yolu hastaligi (KOAH, Astim, Bronsektazi) olanlarda hastalik ataklarina neden olur. Virüs ve solunum yolu bakterileri havada bulunan partiküllere yapisarak uzun süre havada asili olarak kalmakta ve bu da solunum yolu enfeksiyon hastaliklarinin artmasina neden olmaktadir. Buna paralel olarak solunum yolu enfeksiyon hastaliklari da artmaktadir. Bu durumda, yas grubuna bakmaksizin çocuklar, 65 yasin üzerinde olanlar, kronik kalp damar ve solunum sistemi hastaligi olan bireyler en fazla risk altinda olan bireylerdir.”
“Maske kullanimi önemli”
Ayrica kronik kirli havanin solunmasi astim, kronik bronsit, KOAH ve akciger kanserinin de önemli nedenleri arasinda oldugunu belirten Prof. Dr. Köksal, “Hava kirliliginin, havada sis ve dumanin fazla oldugu durumlarda mümkünse disari çikmamali, eger çikilacaksa risk grubundaki kisilerin mutlaka maske takmalari gerekmektedir. Ikinci olarak baskalarini da korumak adina gribal enfeksiyonu olan kisilerin ve çocuklarin üçüncü sahislari korunak adina solunumsal maske takmalari da önemlidir. Sagligi korumak için öncelikle saglikli çevrede yasamali ve saglikli hava solumaliyiz” diyerek sözlerini sonlandirdi.
'Atmosferik Degisimler Sagligi Olumsuz Etkiliyor'
Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Nurhan Köksal, “Atmosferik sartlar denilince hava sicakligi, hava basinci degisikligi, havadaki nem orani ve ultraviyole sagligimiza etkileri mevcuttur. Süphesiz ki hava sartlarindan en çok etkilenen solunum sistemidir” dedi.