ATO Baskani Baran Açiklamasi 'Ilanlara Getirilen Yasal Fren Sektörlere Nefes Aldirdi'

ATO Baskani Baran Açiklamasi 'Ilanlara Getirilen Yasal Fren Sektörlere Nefes Aldirdi'

Ankara Ticaret Odasi (ATO) Baskani Gürsel Baran, internette yer alan aldatici ve fiyat manipülasyonu yapilan ilanlara karsi Ticaret Bakanliginin yaptigi düzenlemeleri yerinde buldugunu belirterek, “Gayrimenkul ve ikinci el araç satisinda ilanlara getirilen yasal fren sektörlere nefes aldirdi” dedi.

Ticaret Bakanligi tarafindan hazirlanan “Tasinmaz Ticareti Hakkinda Yönetmelikte Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik” ile “Ikinci El Motorlu Kara Tasitlarinin Ticareti Hakkinda Yönetmelikte Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik”’in 31 Agustos tarihinde Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girmesi, ATO üyeleri tarafindan olumlu karsilandi. ATO Baskani Gürsel Baran, ATO üyelerinin gayrimenkul ve ikinci el tasit satislarina iliskin yeni düzenlemeye iliskin talebini Ticaret Bakanligi’na ilettiklerini hatirlatarak, “Reel sektörü destekleyen ve üyelerimizin görüs ve taleplerine kulak veren Ticaret Bakanimiz Sayin Ömer Bolat’a tesekkür ederiz” dedi.

ATO’nun 62 No’lu Gayrimenkul Danismanlik Hizmetleri Meslek Komitesi Baskani Kenan Bayram ve üyelerinin sektörün nabzini basarili bir sekilde tuttugunu kaydeden Baran, “Dijitallesme ile birlikte tasinmaz ticareti konusu da internet siteleri üzerinden gerçeklestiriliyor. Komitemiz Baskani Sayin Bayram baskanliginda bu yöntemin olusturdugu haksiz rekabeti, tüketicinin nasil yaniltildigini, piyasalarin dengesinin nasil bozuldugunu detaylariyla anlatiyordu. Konuyu Ticaret Bakanligimizin gündemine tasidik” ifadelerini kullandi.

“Ilanlara getirilen yasal fren sektörlere nefes aldirdi”

Baran, ayni sekilde ikinci el araç satislarina iliskin de 50 No’lu Motorlu Kara Tasiti Saticilari Meslek Komitesi’nin Aydin Erkoç baskanliginda etkin çalismalar yürüttügünü bildirerek, sunlari kaydetti:

“Her iki sektörde de tasinmaz ve ikinci el araç satisi ilanlarindaki gerçegi yansitmayan, sahte ve aldatici ilanlarla ilgili sektörler sorun yasiyordu. Düzgün, dürüst bir sekilde is yürütmeye çalisan üyelerimiz haksiz rekabet karsisinda sektörde emegi olmayan ama kazanç saglayan insanlarla mücadele ederek is yürütmeye gayret gösteriyordu. Aldatici, sahte, fiyat manipülasyonu yapan ilanlar hem piyasalarin dengesini bozuyor hem de ticareti ve ekonomiyi olumsuz etkiliyordu. Gayrimenkul ve ikinci el araç satisinda ilanlara getirilen yasal fren sektörlere nefes aldirdi. Üyelerimizin görüs ve taleplerine kulak veren Ticaret Bakanimiz Sayin Ömer Bolat’a tesekkür ediyorum.”

“Spekülatif fiyat artislarinin önlenmesi, kayit disiligin ortadan kalkmasina katki saglayacak”

Baran, kimlik dogrulama ve para cezalarinin sahte ve aldatici ilanlari önlemede etkili olacagina inandigini kaydederek, “Yasalara göre emlak ofisinin yetki belgesi sahibi olmasi, satisi yapilacak gayrimenkul için de mal sahibi ile yetkilendirme sözlesmesi imzalamasi sart. Ancak kötü niyetli kisiler ilan sitelerine sahte bilgilerle giris yaparak fahis fiyatlar belirliyor, piyasalari manipüle edebiliyor. Ayni durum ikinci el motorlu kara tasiti ticareti için de söz konusu. Yetki belgesi bulunmayan kisiler, kayit disi ticaret yapmis oluyor. Ilan siteleri üzerinden dolandiricilik yapanlar ise hem vatandaslar hem de olusturduklari olumsuz algi nedeniyle sektörde faaliyet gösteren isletmeler açisindan ayri magduriyetler meydana getiriyor. Yasal düzenlemenin spekülatif fiyat artislarinin önlenmesine, haksiz rekabet ve kayit disiligin ortadan kalkmasina katki saglayacagina inaniyorum” ifadelerini kullandi.

Baran, her iki komitenin çalismalariyla sektör üyelerinin nefes aldigini belirterek, “Sektörlerin nabzini tutarak, sorunu gören ve çözüm üreten komitelerimizi de yürekten kutluyorum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile