ATO Yönetim Kurulu Baskani Gürsel Baran, konkordato sistemine iliskin açiklamalarda bulundu. Konkordato ilan etmek için basvuruda bulunan sirket sayisindaki artisin ticari hayatta tedirginlik olusturdugunu söyleyen Baran, 2023 yilinda konkordato basvurusu yapan bin 516 sirketten 519’unun geçici mühlet karari, 353’ünün de kesin mühlet karari aldiginin ifade edildigini hatirlatti. Baran, ocak-temmuz döneminde rakamlarin geçen yilin tamaminin üzerine çiktigini ve bin 554 sirketin konkordato basvurusunda bulundugunu, 788’inin geçici mühlet, 311’inin de kesin mühlet karari aldigini ifade etti.
“Firmanin konkordato basvurusu kabul edildiginde firma adeta bir koruma çemberine aliniyor”
Nakit akisi bozulan ve taahhütlerini yerine getiremeyen sirketlerin konkordatoya basvurdugunu söyleyen Baran, “Firmanin konkordato basvurusu kabul edildiginde firma adeta bir koruma çemberine aliniyor. Mahkemenin belirledigi zaman içerisinde alacaklilar haciz islemi yapamiyor, bankalar kredi borçlarini tahsil edemiyor ve ipotekler satisa çikartilamiyor. Prosedür isletiliyor, alacaklilarla toplantilar düzenlenip, alacak tutarinda indirim yapilip, kalan tutar üzerinde de ödeme plani hazirlaniyor” seklinde konustu.
“Yerine getirilmeyen her ticari sorumluluk, ticari hayatin düzenini bozuyor”
Is dünyasinda ‘ya ticaret yaptigim sirket konkordato ilan ederse’ tedirginligi yasandigini kaydeden Baran, “Son dönemde uluslararasi alanda basarili projelere imza atan, borsada islem gören sirketlerin bile konkordato ilan etmesi üyelerimiz arasinda tedirginlik olusturuyor. Ticari hayat irili ufakli sirketleriyle bir bütün ve birbirlerine zincir halkalariyla bagli. Bu halkadan biri konkordato ilan edip ödemelerini uzun vadeye yaydiginda, ondan alacagi olan diger sirketler ve onlarin da borçlu oldugu diger sirketlerin nakit dengesi bozuluyor. Örnegin konkordato ilan eden büyük isletme için küçük denilebilecek bir meblag, küçük isletmeler için iflas sebebi bile olabiliyor. Yerine getirilmeyen her ticari sorumluluk, ticari hayatin düzenini bozuyor” diye konustu.
“Bir firma konkordato ilan ettiginde alacaklilar fondan tahsilatini yapabilir”
Ticari hayatin sürdürülebilirligi ve güven ortaminin korunmasi adina konkordato sisteminin yenilenmesi gerektigini dile getiren Baran, konkordato fonu olusturularak, konkordato ilan eden sirketlerin diger sirketlerin de iflasina neden olmasinin önüne geçilebilecegini vurguladi. Konuya iliskin çözüm önerisinde de bulunan Baran, “Bir firma konkordato ilan ettiginde alacaklilar fondan tahsilatini yapabilir ve konkordato ilan eden firma da daha sonra borçlarini bu fona ödeyerek süreci tamamlayabilir” dedi.
Sistemin mevcut haliyle devam etmesi durumunda konkordato magdurlarinin ortaya çikacagini dile getiren Baran, konunun TBMM açildiginda gündeme alinmasi gerektigini sözlerine ekledi.
ATO Baskani Baran Açiklamasi 'Konkordato Sistemi Borçlu Sirketi Korurken, Alacakli Sirketleri Zor Durumda Birakiyor'
Ankara Ticaret Odasi (ASO) Baskani Gürsel Baran, “Konkordato ilan eden sirketten alacakli olan sirketler, tahsilat yapamadigi için nakit dengesini koruyamayarak zor durumda kaliyor” dedi.