ATO Baskani Baran Açiklamasi 'Ülkemizin Ihracatinda, E-Ihracat Yüzde 1,5'Luk Paya Sahip'

ATO Baskani Baran Açiklamasi 'Ülkemizin Ihracatinda, E-Ihracat Yüzde 1,5'Luk Paya Sahip'

Ankara Ticaret Odasi (ATO) Yönetim Kurulu Baskani Gürsel Baran, "Ülkemizin ihracatinda, e-ihracat yaklasik yüzde 1,5’luk bir paya sahip. 2028 yili itibariyle de ülkemizin hedefi bu rakami yüzde 10’lar seviyesine ulastirmak" dedi.

ATO Baskani Gürsel Baran, Oniki Platformu’nun hibrit ve yapay zeka konseptiyle Ankara’da düzenledigi "E-Ticaret ve E-Ihracat Konferansi"na katildi.

Ankara Ticaret Odasi’nin da destekledigi, Crowne Plaza Ankara’da gerçeklesen etkinlik, baskentteki üreticiler ve markalar ile e-ticaret ve e-ihracat alanindaki saticilar ve ekosisteme çesitli çözümler sunan hizmet ve servis saglayici firmalari bir araya getirdi.

ATO Baskani Baran, açilista yaptigi konusmada markalasma ve katma degerli üretimin önemine dikkat çekerek, ihracat gelirlerine ve cari dengeye olumlu katkisinin altini çizdi.

Markalasmanin dünya ticaretindeki önemini örneklerle anlatan ATO Baskani Gürsel Baran, Ankara Ticaret Odasi’nin bu konudaki çalismalari ve Uluslararasi Marka Bulusmalari adi altinda gerçeklestirdigi etkinlik hakkinda da bilgi verdi.

E-ticaret ve e-ihracatin pandemiyle birlikte hizla gelistigini hatirlatan Baran, ticarette gelismek isteyen firmalarin degisim ve dönüsüme uyum saglamasi gerektigine dikkat çekerek, söyle konustu:

"Pandemi ile birlikte hizla gelisen e-ticaret ve e-ihracat ülkemizde de ilerleme kaydetti.

Türkiye 2023 yilinda, bir önceki yila göre yüzde 100 artisla 1.6 trilyon liralik e-ticaret rakamina ulasti. 2024 yili sonunda ulasmayi hedefledigimiz rakam ise 3.3 trilyon lira. Bu rakama çok rahat ulasilabilecegini düsünüyorum. Ticaretimizin içinde de e-ticaret yüzde 20’lik bir paya sahip. Yani her 5 alisveristen biri artik e-ticaret kanaliyla yapiliyor. Bu oranin da çok önemli oldugunu düsünüyorum. Dünya ticaretinde yasanan bu gelismelere firmalarimizin uyum saglayarak e-ihracatini gelistirmesini, sehrimizin ve ülkemizin e-ihracat ile dünya ticaretinden daha fazla pay almasini hedefliyoruz."

Dünya e-ticaret pazar büyüklügünün 6 trilyon dolara ulastigini aktaran Baran, e-ticaretin gelisiminde lojistik ve depolamanin önemine de vurgulayarak, su ifadelere yer verdi:

"E ticaretle birlikte depolama alanlari ihtiyaci artmis ve buna paralel depolama maliyetleri yükselmisti. Sorun çözümüyle birlikte geldi. Konaklama alaninda kullanilan is modeli AirBnb modeli depolama sektöründe de dijital olarak kullanilmaya baslandi. Yeni dijital platformlar, dünyanin herhangi bir yerinde depo kiralamak isteyeni, dünyanin herhangi bir yerinde deposunu kiraya vermek isteyenle bulusturarak hizli çözümler ortaya koydu. Böylece gerek ülkemizde gerekse dünyanin baska yerlerinde isletmeler uygun sartlarda depolama yapabilir hale geldi. Ayni sekilde lojistik konusu da beraberinde gelisti ve degisti. Ürünlerin tedarik edilmesi, depolanmasi ve müsteriye ulastirilmasi e-ticaretin basarisini etkileyen bir faktör. E-ticaret isletmeleri, ürünlerin müsterilere hizli bir sekilde ulastirilmasi için güvenilir ve verimli bir lojistik agina sahip olmak durumunda. Ürünlerin tedarik edilmesi, depolanmasi ve sevkiyati, isletmenin verimliligini ve müsteri memnuniyetini dogrudan etkiliyor."

"Ülkemizin ihracatinda, e-ihracat yüzde 1,5’luk paya sahip"

Türkiye’nin genel ihracatinda da e-ihracatin önemli mesafeler kaydettigini bildiren Baran, "2023 yili sonu itibariyla ihracatimiz 260 milyar dolara yaklasti. Ülkemizin ihracatinda, e-ihracat yaklasik yüzde 1,5’luk bir paya sahip. 2028 yili itibariyla da ülkemizin hedefi bu rakami yüzde 10’lar seviyesine ulastirmak. Inaniyorum ki e-ihracatimizi bu rakamlara tasiyarak bu alanda dünyada önde gelen ülkelerden biri olacagiz" dedi.

Ankara Ticaret Odasi olarak e-ticaret ve e-ihracati gelistirme konularinda yaptiklari çalismalar hakkinda da bilgi veren Baran, "Ankara’mizda pandemi öncesinde yaklasik 6 bin e-ticaret yapan firma sayisi varken, yil sonu itibariyla 44 binlere ulastik. Tahmin ediyorum ki bugün rakamlar 50 bini asmistir" diye konustu.

ATO Baskani Gürsel Baran’in yani sira Oniki Platformu Kurucu Ortak/CEO Ziya Kiziltan ve Ekonomi Yazari Sami Altinkaya da açilista birer konusma yapti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile