ATO Baskani Baran Açiklamasi 'Vize Engeli Lojistik Sektörüne Ivme Kaybettiriyor'

ATO Baskani Baran Açiklamasi 'Vize Engeli Lojistik Sektörüne Ivme Kaybettiriyor'

Ankara Ticaret Odasi (ATO) Yönetim Kurulu Baskani Gürsel Baran, lojistik sektörünün gelismesinen önündeki engellerin basinda vize engelinin geldigini belirterek, “Vize engeli lojistik sektörüne ivme kaybettiriyor” dedi.

ATO’nun 38 No’lu Nakliyeciler ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi ile Ulastirma ve Lojistik Koordinasyonu Özel Ihtisas Komisyonunun destekleriyle Atilim Üniversitesi Uluslararasi Ticaret ve Lojistik Ögrenci Toplulugu tarafindan düzenlenen “LOGTECH Lojistik ve Teknoloji Çalistayi”, ATO Meclis Salonu’nda yapildi. ATO Baskani Gürsel Baran, programin açilisinda yaptigi konusmada lojistik sektörünün gelismesine yönelik çaba ve desteklere karsilik sektörün önünde engellerin de söz konusu oldugunu belirterek, bunlarin basinda vize engelinin geldigini söyledi.

Baran, “Ülkemizin üyesi oldugu Gümrük Birligi mallarin serbest dolasimini öngörüyorken, bu sürecin asli unsuru olan soförler vize engeli yüzünden serbest dolasamiyor. Ülkemizde 8 bine yakin lojistik firmasi ve 550 bin ticari yük tasiyan kamyon oldugu halde vize engeli yüzünden sadece 60 bin civarinda kamyon yurtdisina çikabiliyor. Lojistik sektörümüze ivme kaybettiren bu sorunun en kisa zamanda çözüme kavusturulmasini temenni ediyorum” dedi.



E-ticaretin yükselisi sektörün önemini artirdi

Baran, son yillarda küresel ekonomide ve uluslararasi ticarette yasanan degisim ve dönüsümün lojistik sektörüne de yansidigini belirterek, “Sektör, teknolojiyle entegrasyon sayesinde köklü bir dönüsümden geçiyor. Lojistik firmalari, tedarik zinciri yönetimindeki yenilikleri ve teknolojik gelismeleri takip ederek küresel

ticaretin gelisimine katki sagliyor. Otomasyon, yapay zekâ, robotlar, nesnelerin interneti gibi yeni teknolojiler, lojistik süreçlerin daha verimli, seffaf, sürdürülebilir ve daha düsük maliyetli hale gelmesine katkida bulunuyor. E-ticaretin yükselisi, zaten önemli olan lojistik sektörünün daha da önem kazanmasina neden oldu” dedi.



“Küresel ekonominin can damari, rekabetin kilidi”

Baran, mallarin üretimden tüketime kadar uzanan karmasik yolculugunun her asamasinda lojistik faaliyetlerinin yer aldigini belirterek, lojistik süreçlerinin verimli, güvenilir ve sürdürülebilir olmasinin isletmelerin rekabet gücünü artirmak açisindan kritik öneme sahip oldugunu söyledi.

Baran, “Lojistik, küresel ekonominin can damari olan kritik bir sektör” diye konustu.

Lojistik sektörünün diger sektörlerin canlanmasi ve rekabet gücünün artmasi açisindan da önemli bir misyona sahip oldugunu kaydeden Baran, lojistik sektörünün günümüzde uluslararasi rekabet açisindan da kilit durumunda oldugunu söyledi.



“Dünyada 11’inci siraya yerlesmis durumdayiz”

Baran, Asya ve Avrupa kitalarini bir köprü gibi birbirine baglayan Türkiye’nin cografi konumu dolayisiyla lojistik üssü olmaya aday oldugunu belirterek, “Dogu Avrupa, Orta Asya, Ortadogu ve Kuzey Afrika pazarlarina kolay erisim imkani Türkiye’nin bu alanda avantajli oldugunu gösteriyor. Ülke olarak zaten 100 milyar dolarlik büyüklüge sahip küresel lojistik pazarindan yüzde 2,5 pay alarak, dünyada 11’inci siraya yerlesmis durumdayiz” dedi.

Türkiye’nin uluslararasi ticaretteki yarisa karsi cografi konumu ve üretim maliyeti avantajlari ile rekabet edebilecek yenilikleri ve uygulamalari hayata geçirdigini kaydeden Baran, “Ticaret Bakanligimiz, ihracat artisimizi desteklemek ve kolaylastirmak için yurt disi lojistik dagitim aglarinin kurulmasini destekliyor. Bu kapsamda 2’si Amerika’da, 4’ü de Avrupa’da toplam 6 lojistik projesi onaylanmis durumda. Bakanligimizin destegiyle en kisa zamanda faaliyete geçecek. Bu aglar, ihracatçilarimizin uluslararasi tedarik ve dagitim zincirlerine daha hizli ve rekabetçi fiyatlarla nüfuz etmelerini temin edecek” diye konustu.

Çalistayin açilisinda ATO Baskani Gürsel Baran’in yani sira Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Genel Müdür Yardimcisi Murat Korçak, Türkiye Bilisim Dernegi Genel Baskan Yardimcisi Ceyda Süer, Atilim Üniversitesi Uluslararasi Ticaret ve Lojistik Bölümü Baskan Yardimcisi Doç. Dr. Hande Emin Benli de birer konusma yapti. Açilis konusmalarinin ardindan iki oturumdan olusan çalistayda konusmacilar lojistik ve teknoloji sektörüne dair konulari ele aldi.

Programa ATO Meclis Baskani Mustafa Deryal, Meclis Baskan Yardimcisi Ali Ihsan Özdemir, Nakliyeciler ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi ve Ulastirma ve Lojistik Koordinasyonu Özel Ihtisas Komisyonu üyeleri ile sektör temsilcileri katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile