Baran, yaptigi yazili açiklamada, Türkiye’de isverenlerin insaattan sagliga, tekstilden mobilyaya kadar pek çok sektörde istihdam edecek nitelikli eleman bulmakta zorluk yasadigina dikkat çekti.
Sorunun issizlikten ziyade "mesleksizlik" oldugunu dile getiren Baran, sunlari kaydetti:
"207 üniversitenin bulundugu ülkemizde, 3 milyonu ön lisans olmak üzere yaklasik 7,5 milyon üniversite ögrencimiz egitim görüyor. Bu üniversitelerden mezun olan gençlerimizin bir bölümü egitim gördügü alanda aradigi isi, üyelerimiz olan isverenlerin de yine bir bölümü faaliyet gösterdigi alanda aradigi elemani bulamiyor. Karsilikli bu arayis hem bireyler hem isletmeler için zaman basta olmak üzere birçok kayba yol açiyor."
Baran, issizlerin çogunun kamuda istihdam edilmek istedigine isaret ederek, "Ülkemizde issizlik sorununun çözümü için atilacak adimlardan biri de kamunun istihdam deposu oldugu algisinin yikilmasidir." degerlendirmesinde bulundu.
Ülkede geçici koruma altinda bulunan Suriyeliler ile Afganlarin kayit disi olarak istihdam edildigine dair bilgilerin kendisine ulastigini anlatan Baran, "Nitelikli ara eleman istihdam etmek için önemli bir maliyet üstlenen tüccar ve sanayicimiz, bu maliyeti üstlenmeden kayit disi istihdam saglayanlarla rekabet etmek zorunda kaliyor." ifadesini kullandi.
Baran, Türkiye’nin nüfus projeksiyonunu, üretim hedefini dikkate alarak ihtiyaç duyulan alanlarda yeni fakülteler açmasi gerektigini belirterek, "Halihazirda üniversite mezunu olup da yeni meslek edinmek isteyen gençler Mesleki Egitim Merkezleri’ne basvurarak egitim alabilir." ifadelerini kullandi.
ATO Baskani Baran'dan Gençlere 'Mesleki Egitim' Çagrisi
Ankara Ticaret Odasi (ATO) Baskani Gürsel Baran, sanayici ve tüccarin istihdam edecek ara eleman bulamadigini belirterek, "Halihazirda üniversite mezunu olup da yeni meslek edinmek isteyen gençler Mesleki Egitim Merkezleri’ne basvurarak egitim alabilir." ifadesini kullandi.