ATO Başkanı Baş: Çukurova tarım fuarlarıyla yeniden yükselişe geçti

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, Çukurova'nın Türkiye tarımsal üretimindeki yeri ve öneminin son yıllarda birbiri ardına dü

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, Çukurova'nın Türkiye tarımsal üretimindeki yeri ve öneminin son yıllarda birbiri ardına düzenlenen tarım fuarlarının da katkısıyla yeniden yükselişe geçtiğini ve arttığını söyledi.

Baş, Adana Tarım 2010 ile Adana Sera Bahçe 2010 fuarlarının, 4 Kasım günü saat 12.00'de 100. Yıl kesimindeki Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki açılışına sektörde faaliyet gösteren tüm firma yetkilileriyle vatandaşları davet etti.

Tarım sektörünün Cumhuriyetin kuruluşundan 1980 yılına kadar Türk ekonomisinin lokomotifi olduğunu belirten ATO Başkanı Şaban Baş, Cumhuriyetle birlikte ortaya konulan öz kaynaklara dayalı kalkınma ve sanayileşme stratejisinde tarıma öteki sektörlerden ayrı bir önem ve öncelik verilmesiyle sektörün ihracata, istihdama ve yurt içi gayri safi hasılaya önemli katkılarda bulunduğunu hatırlattı.

Şaban Baş, 1980'den sonra uygulanan dışa bağımlı liberalleşme ve serbest piyasa ekonomisi modellerinin ise sanayi, hizmet, inşaat gibi sektörlerin gelişmesine, tarım sektörünün ise adeta üvey evlat olarak görüldüğünden gerilemesine neden olduğunu vurguladı.

Günümüzde tarımda yer alan başlıca sorunların, Türk miras hukukunun tarım arazilerinin parçalanarak küçülmesine yol açması, işletme büyüklüklerinin gerilemesine neden olması, verimliliğin azalması, gübre, ilaç, tohumluk, tarım makineleri, mazot gibi temel üretim girdilerindeki yüksek fiyat artışlarının çiftçilerin karlarını azaltması; devlet desteğinin giderek küçülmesi ve üretim planlaması yapılamamasından kaynaklandığını belirten Şaban Baş, Miras Kanunu'nun değiştirilerek sistemli bir toprak ve arazi toplulaştırılmasına gidilmesi ve işletme büyüklüklerinin artırılması gerektiğini ifade etti.

Bu yıl dördüncü kez düzenlenen ve Türk tarım sektörünün modernizasyonu yolunda büyük bir adım atılmasına destek olmayı amaçlayan Adana Tarım 2010 ile Adana Sera Bahçe 2010 fuarlarına, 19 farklı ülkeden 360 firmanın katılacağını, fuarı 100 binin üzerinde kişinin ziyaret etmesinin beklendiğini ifade eden Şaban Baş, "Fuarın Adana ekonomisine yansımaları her bakımdan görülmektedir. Bölgedeki tüm otellerimiz dolmuş, taksicisinden lokantacısına, ayakkabı boyacısına kadar her kesime önemli bir hareketlilik yansımıştır. Tarım Fuarı Adana için son derece önemli bir şans durumundadır. Ekonomimizde tarım ve tarıma dayalı sanayinin payı oldukça yüksek olduğundan üretimin artırılmasına yönelik teknolojiler ve yöntemler bu fuarda kapsamlı bir şekilde yer alacaktır. Fuarlarda sergilenen son tekniklerin bölge çiftçileri tarafından uygulanmaya başlanmasıyla Çukurova çiftçisinin dünyayla rekabet edebilir konuma geleceğine inanıyorum." diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile