ATO'dan Borçlar Kanunu'nda Değişiklik Talebi

ATO Başkanı Salih Bezci, Borçlar Kanunu’nun bazı maddelerinin uzun vadede ekonomik ve sosyal krizlere yol açabileceğini belirterek, "Bu hataların ivedilikle giderilmesi için Borçlar Kanunu’nda rötuş gereklidir" dedi.

ATO Başkanı Salih Bezci, yaptığı yazılı açıklamada, günün ihtiyaçlarına cevap vermekten uzak olan eski kanunun yerine çıkartılan Borçlar Kanunu’nun genel olarak iş alemini sevindirdiğini ancak uygulamada sıkıntı yaratacak bazı maddelerin düzeltilmeye muhtaç olduğunu belirtti.

Bezci, 1 Temmuz’dan itibaren ticaret hayatına yön vermeye başlayan Borçlar Kanunu'nun birçok yönüyle olumlu düzenlemeleri içerse de bazı konularının tekrar gözden geçirilmesinin isabetli bir karar olacağını ifade ederek, "Özellikle eşlerin kefalet durumunda yazılı rızalarının alınmasına zorunluluk getiren kanun burada ticari hayatın akışını yavaşlattığı gibi eşler arasında da problemler çıkmasına neden olacaktır" dedi.

"SOSYAL POLİTİKALARA ZARAR VERİR"
Kanunun 584. maddesinin, 'Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir' şartı içerdiğini hatırlatan Bezci, bu maddenin birçok ailenin huzurunu kaçıracağını dile getirdi. Kefillik sorunu yüzünden boşanma sayısında artışa yol açabileceğine de dikkat çeken Beczi, "İş adamımız örneğin bir banka kredisine kefil olacağı zaman, eşinin yazılı rızasını alması ticari hayatın olağan akışına uygun olmadığı gibi, işi eve taşıyarak aile içinde anlaşmazlıkların yaşanmasına da yol açacaktır. İş dünyasında pek çok tacirin eşi ticari hayattan uzaklar ve ticari refleksleri de bilmedikleri gibi kefalete de rıza göstermeyebilirler. Bu durum, iş adamlarının itibarına kadar uzanacak bir dizi sorunu beraberinde getirir" açıklamasında bulundu.

"KANUNLAR HAYATI KOLAYLAŞTIRMALI"
Kanunların amacının düzen sağlayarak hayatı kolaylaştırmak olduğunu vurgulayan Bezci, "Kanunlar ticaret hayatını hızlandırmaya yönelik olmalıdır. Eşin rızasını alarak iş yapmak ticaret hızını da yavaşlatacaktır. Eşine bağlı bir iş temposu birçok işadamı için kabus olabilir. Başbakan Yardımcımız Ali Babacan ve Gümrük ve Ticaret Bakanımız Hayati Yazıcı’nın kanunun değişeceğine ilişkin yaptığı açıklamalar bizleri rahatlatmıştır. Umuyorum ki Türk Ticaret Kanunu’nda olduğu gibi Borçlar Kanunu’nda da yanlıştan dönülerek daha gerçekçi bir düzenleme yürürlüğe konulur" dedi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile