ATO'dan Tarim Ve Ormancilik Bakanligina Sektörel Rapor

ATO'dan Tarim Ve Ormancilik Bakanligina Sektörel Rapor

Adana Ticaret Odasi, Tarim ve Orman Bakanliginca görüse açilan ‘Tarimsal Üretimin Planlanmasi Hakkinda Yönetmelik Taslagi’ hakkinda rapor hazirladi. Yönetmelik taslagi için görüs raporu hazirladigini aktaran ATO Yönetim Kurulu Üyesi Halid Milli, Çukurova’nin tehlike çanlari çalan tarim sorunlarina degindi. Milli, Tarimsal Üretimin Planlanmasi Hakkinda Yönetmelik Taslagi’ görüs raporu hakkinda detayli bilgi verdi.

Adana’da tarimsal üretimdeki girdi sorunlarina dikkat çeken Halid Milli, TÜIK tarafindan açiklanan tarimsal girdi fiyat endeksine göre yasanan yüzde 62,79’luk enflasyonun, Adana’da yetisen baslica tarimsal ürünlerin satis rakamlarina yansimadigini belirtti.

Özellikle turunçgil sektöründe yasanan isçi sikintisinin, ürünlerin geç hasat edilmesine ve düsük fiyatlarla tüccara satilmasina neden oldugunu vurgulayan Milli, sehrin ekonomisinin 2023’te büyük bir kayip yasayabilecegi uyarisinda bulundu.

Milli, önümüzdeki sezonlarda yasanabilecek sorunlari önlemek adina iki çözüm önerisi sundu. Kisa vadeli çözüm olarak, yurtdisindan sezonluk geçici isçi getirilmesini öneren Halid Milli, bu sayede hasat miktarini artirmanin yani sira maliyetleri düsürerek ürünlerin rekabetçiligini artirabileceklerini ifade etti.

"Örnek köy projesi"

Halid Milli ayrica, orta/uzun vadeli çözüm olarak köylerin kalkindirilmasi ve gençlerin sehirlerden köylere dönüsünü tesvik etmek için tarimsal kazanci artiracak hamlelerin yapilmasini önerdi. Bu çözümlerin uygulanmasiyla Adana’nin dünya genelinde tarimsal bir üretim merkezi haline gelebilecegini belirten Milli, "Örnek Köy" projesiyle Adana’nin öncü bir sehir olabilecegini ifade etti.

Çukurova’nin California ve Po ovalari ile birlikte, su kaynaklari, iklim, topografya ve toprak kalitesi açisindan dünyanin en önemli 3 ovasindan birisi oldugunun altini çizen Milli, “Tarimsal girdi ve isçi sikintisini çözebilirsek, Adana ovasinin meyvecilik özel üretim alani olarak desteklenmesi saglanabilir, dogru politikalar uygulanir ise Ispanya, Italya ve Yunanistan bizimle rekabet edemez ve Akdeniz havzasinda söz sahibi ülke degil sehir biz oluruz” dedi.

"Tarimsal üretimin planlanmasi ile ilgili yönetmelik taslagi görüsü"

Halid Milli, Tarim ve Orman Bakanligi’na, Çukurova Bölgesi’nin tarim potansiyeline vurgu yaparak, yeni tarimsal üretim yönetmeligi taslagina dair görüslerini paylastigi bir rapor hazirlayip ilettiklerini belirtti.

Bölgenin dünya çapinda meyvecilik avantajlarina dikkat çeken raporda öne çikan konular arasinda, egimi yüzde 6’nin altindaki bölgelerde yeni meyve bahçesi tesisine izin verilmemesinin, ihracati azaltarak dis pazarlarin kaybedilmesine neden olabilecegi ve bu durumun tarimsal sektördeki isletmeleri olumsuz etkileyecegi bulunuyor.

Ayrica, yönetmelikte Adana’nin özel bir üretim bölgesi olarak degerlendirilmesi gerektigini savunan Halid Milli, üretim izinlerini verecek kurulda STK ve üniversitelerden temsilcilerin bulunmasinin önemine vurgu yapti. Veri altyapisinin yetersizligi ve bakanlik personel eksikligi konularinda endiselerini paylasan Milli’nin raporda öne çikardigi diger bir nokta ise, yönetmeligin sahada dogru bir sekilde uygulanabilirligini test etmek amaciyla pilot uygulamalara geçilmesi önerisi oldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile