ATO: İç talepteki artış Çin, Güney Kore ve Hindistan'a yaradı

Türkiye'de iç talepte geçen yılın son çeyreğinden itibaren başlayan canlanma eğilimi, başta Çin olmak üzere, Hindistan, Güney Kore, Tayvan gibi Uzakdo

Türkiye'de iç talepte geçen yılın son çeyreğinden itibaren başlayan canlanma eğilimi, başta Çin olmak üzere, Hindistan, Güney Kore, Tayvan gibi Uzakdoğu ülkelerinden yapılan ithalatta yeniden patlamaya yol açtı.

Bu yılın Ocak-Mart döneminde Türkiye'nin toplam ithalatı 32,7, dış ticaret açığı da yüzde 175,3 oranında arttı. Ankara Ticaret Odası'nın İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilerinden yaptığı derlemeye göre aynı dönemde Türkiye'nin Çin'den yaptığı ithalat yüzde 45,7, Güney Kore'den yaptığı ithalat yüzde 43,5, Tayvan'dan yaptığı ithalat yüzde 84,5, Hindistan'dan yaptığı ithalat yüzde 76,4 artış kaydetti. Türkiye'nin genellikle dayanıklı ya da yarı dayanıklı tüketim malları ile aramalı ithal ettiği söz konusu ülkelerden yılın ilk çeyreğinde yapılan ithalattaki toplam artış ise yüzde 50,9 olarak gerçekleşti. Aynı ülkelerden yapılan ithalat 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında azalmıştı.

Söz konusu verilere göre yılın ilk üç aylık döneminde Çin'den yapılan 3,6 milyar dolarlık ithalatın, 116 milyon dolarlık kısmını ayakkabı, 89 milyon dolarlık kısmını oyuncaklar oluşturuyor. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve televizyon için Çin'e giden para 139 milyon doları buluyor. Bu ülkeden yapılan telli ya da telsiz telefon cihazı ithalatına üç ayda ödenen para ise 260 milyon doları aşıyor. Önemli bir konfeksiyon üreticisi olan Türkiye'ye Çin'den gelen giyim eşyasının tutarı 191 milyon dolara ulaşıyor. Çanta-bavul ithalatı için 42 milyon dolar, çanak-çömlek içinde 35 milyon dolar bu ülkeye akıyor.

Rakamlar, dünyada irili ufaklı 180'den fazla ülkeyle dış ticaret yapan Türkiye'nin Ocak-Mart 2010 döneminde verdiği 12,1 milyar dolarlık dış ticaret açığının 3,2 milyar dolarının (dörtte biri) sadece Çin'le yapılan dış ticaretten kaynaklandığını ortaya koyuyor. Çin, Güney Kore, Hindistan, Tayvan gibi ülkeler birlikte değerlendirildiğinde ise bu ülkelere karşı verilen 4,8 milyar dolarlık dış ticaret açığı aynı dönemdeki toplam açığın yaklaşık yüzde 40'ını oluşturuyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile