ATO: Mazot yerine 10 numara yağ konulması, 600 milyon lira vergi kaybına yol açıyor

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, baz yağların ve atık yağların akaryakıt olarak kullanımının giderek arttığına dikkat çekerek, "Motorin yerin

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, baz yağların ve atık yağların akaryakıt olarak kullanımının giderek arttığına dikkat çekerek, "Motorin yerine 10 numara yağ kullanımı ve atık yağların yakıt olarak kullanılması devletin yılda en az 550-600 milyon lira vergi kaybına uğramasına yol açıyor." dedi.

Aygün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yüksek dolaylı vergiler yüzünden akaryakıt ürünleri fiyatlarının aşırı yükseldiğine işaret ederek, bu durumda suistimallerin de arttığını kaydetti. Özellikle son dönemde motorin yerine 10 numara yağ ve diğer hileli akaryakıtların kullanımının arttığını aktaran Aygün, bunun da sektörde haksız rekabete ve kayıt dışı ekonominin büyümesine yol açtığını bildirdi.

Akaryakıt bayilerinden alınan verilerin Anadolu'da motorin satışlarının son aylarda yüzde 20 civarında azaldığını gösterdiğini vurgulayan Sinan Aygün, ekonominin nispeten canlanmaya başladığı bir dönemde motorin satışlarının azalmasının temel nedeninin piyasadaki yağ satışları olduğunu belirtti. Satışı yapılan 250-300 bin ton baz yağın 1 milyar liraya yakın bir piyasa büyüklüğü olduğuna dikkat çeken Aygün, bu yağların akaryakıt olarak kullanılmasının yıllık 250-300 milyon liralık bir vergi kaybına neden olduğunu bildirdi. Aygün şunları söyledi: "Yapılan hesaplamalara göre 250-300 bin ton baz yağın tamamı, motorin olarak kullanılmak üzere 10 numara yağ adı altında akaryakıt piyasasına sunulursa, yıllık 400 milyon liralık vergi kaybı yaşanıyor. Madeni yağ piyasasında orijinal kullanım amacına göre kullanılmak üzere müstahzar fatura ile (düşük ÖTV'yle) piyasaya sunulması halinde oluşan vergi kaybı ise 240 milyon lira olarak hesaplanıyor."

ATO Başkanı Aygün, kayıt altına alınmayan, ancak piyasadan bedava toplanan 150-170 bin ton atık yağın da 550-650 milyon liralık bir piyasa büyüklüğüne ulaştığını vurgulayarak, kontrol altına alınmayan bu piyasa nedeniyle de ortaya 200 - 220 milyon liralık vergi kaybı çıktığı tahminlerinin yapıldığını ifade etti. Aygün, söz konusu atık yağların motorine karıştırılması durumunda 430 milyon liralık, kalorifer yakıtına karıştırılması durumunda 170 milyon liralık, madeni yağ piyasasına sürülmesi durumunda da 310 milyon liralık vergi kaybı oluşacağını anlattı. Aygün, "Yapılan araştırmalar baz yağların ve atık yağların illegal kullanımından beslenen piyasanın yıllık 1,5 milyar liranın üzerine çıktığını gösteriyor. Devletin bu kayıt dışı piyasa yüzünden sadece ÖTV ve KDV olarak uğradığı kayıp 550- 600 milyon lira olarak hesaplanıyor." dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile