Cezaevinden çıkıp özgürlüğe kavuşacakları günleri bekleyen hükümlüler, zamanlarını, kurum bünyesinde açılan iş ve meslek atölyelerinde çalışarak değerlendiriyor.
Atölyelerde çalışarak hem devlete hem de kendilerine yararlı olan yaklaşık 200 hükümlü, geçen yıl yatak, yastık gibi ürünler üreterek, kurumun 2 milyon 850 bin lira kar etmesini sağladı.
Sigortaları da yaptırılan hükümlüler, günde ortalama 120 yatak ve bin yastık üretebiliyor. Adeta bir fabrika işçisi gibi çalışan hükümlüler, aylık 150-180 lira arasında maaş alıyor.
Genellikle cezaevi, hastane ve öğrenci yurtları gibi toplu barınma alanlarında çıkan yangınlarda ve olası sabotajlar sırasında yangının kısa sürede büyümesini önlemek ve karbonmonoksitten zehirlenmeleri en aza indirmek amacıyla geliştirilen geç tutuşan yataklar, Türkiye'de ilk olarak Bozüyük Açık Cezaevi'nde üretilmeye başlandı.
Atölyede hükümlüler tarafından özenle dikilerek etiket ve ambalaj işlemlerinden geçirilen yataklar, çoğunlukla cezaevlerinde kullanılıyor.
-"Bu yataklardan günde ortalama 120 adet üretebiliyoruz"-
Bozüyük Açık Cezaevi Müdürü Kerim Çiftlikli, AA muhabirine, yaklaşık 6 ay önce Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bursa Test ve Analiz Laboratuvarı işbirliğiyle çalışmalarına başlanan ve diğerlerine göre daha geç tutuşan yatakların üretimine başladıklarını söyledi.
TÜBİTAK yetkilileriyle yaptıkları görüşmeler sonucu bu konuda şartname oluşturduklarını belirten Çiftlikli, şöyle devam etti:
"İhaleye çıktık sünger ve kapitonemizi aldık. Yatağımızın yüzey kapitonesi, sigara ve kibrit ateşine karşı dayanıklı. İçindeki sünger ise çakmakla tutuşturulmaya çalıştığınızda alev almıyor, eriyor. Bu yatakla ilgili tanımlama yapacak olursak 'geç tutuşur yatak' veya 'güç tutuşur yatak' diyebiliriz. Kurumumuzda bu yataklardan günde ortalama 120 adet üretebiliyoruz. Genel Müdürlüğümüzden gelen tahsislere göre bu yatakları, Türkiye genelindeki cezaevlerine gönderiyoruz. Bu yataklar, Türkiye'de ilk olarak Bozüyük Açık Cezaevi'nde üretilmeye başlandı. Yatağı daha da geliştirebilmenin araştırmalarını yapıyoruz. TÜBİTAK ve diğer yatak üreticisi firmalarla çalışmalarımız sürüyor. Çalışanların tamamı hükümlülerden oluşuyor. Çalışanlarla beraber iki atölye şefi bulunuyor. Dışarıda daha önceden bu işi yapmış veya eli bu işe yatkın hükümlüler seçilerek, bu atölyeler oluşturuldu. Dışarıda bu işi az da olsa yapmış veya terzilik yapmışsa dahi bu iş için yeterli oluyor. Onları yatak atölyemize alıp, burada yetiştiriyoruz."
Çiftlikli, kurum bünyesinde yatak atölyesi dışında sosyal tesis, demir doğrama, ağaç işleri, resim ve dekoratif el sanatları atölyelerinin bulunduğu bilgisini verdi.
Özellikle sosyal tesiste çalışıp tahliye olan hükümlülerin daha rahat iş bulduğuna tanık olduklarına dikkati çeken Çiftlikli, aynı durumun yatak atölyesinde çalışanlar için de geçerli olduğunu sözlerine ekledi.
Yayıncı: Mürsel Çetin
Atölyede Çalışan Hükümlüler, Yanmaya Karşı Dayanıklı Olan ve Geç Tutuşan Yatak Üretmeyi Başardı
Bozüyük Açık Cezaevi'ndeki atölyede çalışan hükümlüler, ateşe karşı dayanıklı ve geç tutuşma özelliğine sahip yatak üretti.