ATSO Baskani Ali Bahar Açiklamasi 'Saglik Turizminde Öncü Olmayi Fazlasiyla Hak Ediyoruz'

ATSO Baskani Ali Bahar Açiklamasi 'Saglik Turizminde Öncü Olmayi Fazlasiyla Hak Ediyoruz'

Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi (ATSO) Baskani Ali Bahar, “Sehrimizde çok büyük bir potansiyel var. Türkiye’ye tatil için gelen bir turist ortalama 950 dolar harcarken, saglik turizmi için gelen hasta bin 600 dolar harciyor. Türkiye genelinde saglik turizmi yetki belgesine sahip kuruluslari ve araci kuruluslari iller bazinda inceledigimizde Antalya, Istanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü sirada yer almaktadir. Yani Antalya’miz saglik turizmi konusunda öncü olma konumunu fazlasiyla hak etmektedir” dedi.

Antalya’nin dünya ölçeginde taninan prestijli saglik turizmi destinasyonlarindan biri olmasina yönelik olarak ATSO tarafindan yürütülen “ATSO Saglik Turizmi Sektörel Paydas Toplantisi” sektör paydaslarini bir araya getirdi. Açilis konusmasinda Bilim Insani Prof. Dr. Alper Demirbas’i anarak sözlerine baslayan ATSO Baskani Bahar, tüm Türkiye’yi derinden sarsan 6 Subat depremlerinde hayatini kaybedenlere rahmet diledi. ATSO’da göreve basladigi tarihten itibaren sehri tanitmak ve marka degerini artirmak için çaba sarf ettiklerini kaydeden Bahar, "Antalya 2 milyar dolari asan ihracati ile dis ticaret fazlasi veren, ülke ekonomisine önemli miktarda döviz girisi saglayan güçlü ve müstesna bir sehirdir. Sahip oldugumuz bu ekonomik güç ve olusturdugumuz bu katma deger her geçen gün artarak devam etmektedir” dedi.



“Saglik turizmi 100 milyar dolarlik bir pazar hacmine sahip”

Antalya’da 2023 yilinda 16 milyona yakin turist agirladiklarini ve 2024 yili için de 20 milyon hedef belirlediklerini vurgulayan ATSO Baskani Bahar, “Sahip oldugumuz ekonomik gücün en büyük kanitlarindan biri bu rakamlar. Bu basari hepimizin ve bugün burada bizimle olan degerli paydaslarimizin basarisi. Ancak bu basarinin sürdürülebilir olmasi ve daha da yukarilara tasinabilmesi için turizm faaliyetlerimizi çesitlendirmek, zenginlestirmek ve özellikle kaliteyi en üst düzeye çikartmamiz gerekmektedir. Sadece resort degil, sadece kongre degil, Antalya’mizin, saglik turizmi alaninda da dünya ölçeginde taninan ve tercih edilen en prestijli kentlerden birisi yapabilmek için var gücümüzle çalismamiz gerektigi de hepimizin malumudur” diye konustu.

Saglik turizminin 100 milyar dolarlik pazar hacmine sahip olan ve dünyanin en hizli büyüyen sektörlerinden biri haline geldigini vurgulayan Bahar sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu büyüme büyük bir pazar olusturmus ve dünya ülkeleri bu pazardan pay alabilmek için büyük bir rekabet içerisine girmislerdir. Saglik turizmi sektörü ülkemiz ekonomisi için katma degeri en yüksek sektörlerden biridir. Saglik nedeni ile ülkemize gelen turist sayisi 1.4 milyon, bu 1,4 milyon turistin harcamasi toplam 2,3 milyar dolardir. Toplam turizm gelirimizin yalnizca yüzde 4’ü. Sehrimizde ne kadar büyük bir potansiyel var, gelin buradan hesap edelim. Bir de Türkiye’ye tatil için gelen bir turist ortalama 950 dolar harcarken, saglik turizmi için gelen hasta 1.600 dolar harcamaktadir.”

“Antalya basarili doktorlara sahip”

Cografi konum itibariyle Ortadogu, Avrupa, Balkanlar ve Asya’nin ortasinda stratejik bir konumda olan Türkiye’nin potansiyeline dikkati çeken Baskan Bahar, “Ülkemiz, turizmdeki yüksek tecrübesi ve basarisi; sahip oldugu iyi yetismis hekim ve saglik çalisanlari; ulasim kolayligi; birçok ülke ile vizesiz seyahat imkâni ve yüksek saglik teknolojisi sayesinde saglik turizminde öncü ülkelerden birisi olabilecek potansiyele sahiptir. Antalya’mizin potansiyelini etkin kullanmamiz ve önümüzdeki firsatlari dogru degerlendirmemiz durumunda saglik turizminde dünya çapinda bir marka olacagimiza bütün samimiyetimle inaniyorum” dedi.

Türk doktorlarinin Antalya’da basarili yüz, kol, rahim, karaciger, böbrek, kalp nakilleri ile kanser tedavileri, obezite ve ortopedik protez çalismalari ile saglik turizmi alaninda dünya genelinde adindan söz ettirdigini kaydeden Baskan Bahar, “Antalya ayrica estetik uygulamalar, dis ve göz sagligi, saç ekimi ve diger uygulamalarindaki basarisi ile de dikkat çekici boyutlara ulasmis durumdadir. 2023 yili itibariyle Antalya’da saglik turizmi yetki belgesi almaya hak kazanmis toplam 313 saglik kurulusu ve 96 araci kurulus bulunmaktadir. Türkiye genelinde saglik turizmi yetki belgesine sahip kuruluslari ve araci kuruluslari iller bazinda inceledigimizde Antalya, Istanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü sirada yer almaktadir. Yani Antalya’miz saglik turizmi konusunda öncü olma konumunu fazlasiyla hak etmektedir” ifadelerini kullandi.

“Ortak çözümler üretecegiz”

Almanya, Rusya, Fransa, Slovakya ve Isveç’ten Saglik Turizmi araci kurulus temsilcilerinin de yer aldigi toplantida, saglik turizmi alaninda Antalya’nin güçlü yönlerini ve gelistirilmesi gereken alanlari hep birlikte degerlendireceklerini ifade eden Baskan Bahar, “Ulusal ve uluslararasi düzeyde is birligi imkânlarini ele alacak ve ortak çözümler üretecegiz. Paydaslarimizin görüslerini alacak, deneyimlerini paylasacak ve birlikte çalisarak sektörümüzü daha da ileriye tasiyacagiz. Etkinligimizin gerçeklestirilmesi asamasinda verdikleri destek için, Ticaret Bakanligimiza, Sayin Valimize, bu önemli etkinlikte bizler ile bir araya gelen konusmacilara ve konuklarimiza tesekkürlerimi sunuyorum. Toplantimizin, Antalya’miz için hayirli olmasini diliyorum” dedi.



“Saglik turizminde vizyon liderligini sürdürecegiz”

ATSO Saglik Turizmi Sektörel Paydas Toplantisi’nda konusan ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Öz, Antalya’nin sahip oldugu potansiyeli en üst düzeye çikarmak için bir araya geldiklerini belirterek, “Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi olarak, kentimizin gelecegini sekillendirecek önemli bir vizyon çalismasi baslattik. Bu çalisma, sadece sorunlari dinlemek ve yaziya dökmek degil, aksiyonlarla somut sonuçlar elde etme amacini tasiyor. Bu vizyon çalismasi kapsaminda, Almanya, Rusya, Fransa, Slovakya ve Isveç’ten gelen saglik turizmi araci kuruluslarini bugün burada agirlayarak is birliklerimizi güçlendirecegiz, Antalya’nin potansiyelini ve avantajlarini paylasacagiz. ATSO Baskani Ali Bahar’in bu konudaki iradesi ve destegi ile saglik turizminde vizyon liderligini kararlilik ve azimle sürdürecegiz, bayragi tasiyacagiz” diye konustu.



“ATSO saglik turizminde ilk ve önemli bir adim atti”

Antalya’nin cografyasinin ve tabiatinin güzelliklerine dikkat çeken Antalya Vali Yardimcisi Erol Tanrikulu, büyümeyi sürekli kilabilmek için kaliteli hizmeti ve kaliteli hizmet verme süreçlerinin denetimini önemsediklerini belirtti.

Tanrikulu, Antalya’nin turizmde akla gelen bir destinasyon oldugunu vurgulayarak, saglik turizminde ileriye gidecegini ifade etti.

“Ticaret Bakanligi Saglik Hizmeti Ihracati Vizyonu ve Destekleri” sunumunu gerçeklestiren Ticaret Bakanligi Uluslararasi Hizmet Ticareti Genel Müdür Yardimcisi Ali Alperen Kaçar, Ticaret Bakanligi’nin vermis oldugu desteklerin hizmet ve mal ihracatina yönelik oldugunu hatirlatarak, “Her sektörün ihtiyaci olan destek kalemlerini çok zengin ve derinlemesine inceleyerek sektör temsilcilerimize sunduk. Bakanligimizin saglik hizmetine bakisi çok net saglik hizmeti ihracati. Bu yüzden de özellikle turizmde önemli bir yere sahip, katma degeri yüksek olan Antalya’dayiz” diye konustu.

Ticaret Bakanligi Uluslararasi Hizmet Ticareti Genel Müdür Yardimcisi Ali Alperen Kaçar, saglik turizminde marka olmak için ATSO’nun vizyoner bir adim attigini vurgulayarak, "Saglik turizmi konusunda gerçeklestirdigi çalismalariyla Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi, oda olarak öncü oldu. Saglik turizmindeki gelismeleri takip eden ATSO, sektörde Antalya’nin marka olma hedefi dogrultusunda önemli bir adim atti ve ilk kez böyle iddiali bir söylemde bir Ticaret Odasi yer aldi “ dedi.



“Interaktif panel ve networking etkinligi gerçeklesti”

Toplantida öncelikle yurt disindan hasta gönderen yabanci saglik turizmi araci kuruluslarinin Antalya’dan beklentileri ve Antalya’nin saglik turizminin gelistirilmesine katki saglayacak önerilerin konusuldugu interaktif panel, B2B Medical Encounters Kurucusu Mert Akkök moderatörlügünde, yurt disindan katilan saglik turizmi araci kurulus temsilcileri, Esthetic Planet firmasindan Pierre Hollenbeck, MedicalFly firmasindan Özge Tor Vural, Clinic Boost firmasindan Daniel Shaw, Maria Cares firmasindan Maria Afsar Nazari, Medassist firmasindan Alexander Shennikov’un katilimiyla gerçeklesti. Panelin ardindan, yurt disindan hasta gönderen yabanci araci kuruluslarin temsilcileri ile Antalya’daki saglik kuruluslari ve saglikli turizmi acenteleri, networking etkinliginde bir araya gelerek Antalya’nin saglik turizmi vizyonuna katki koydu. Etkinligin ardindan, ATSO Yönetim Kurulu Baskani Ali Bahar ve Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Öz, “ATSO Saglik Turizmi Sektörel Paydas Toplantisi” çalismalarina katki ve desteklerinden dolayi Vali Yardimcisi Erol Tanrikulu ve Uluslararasi Hizmet Ticareti Genel Müdür Yardimcisi Ali Alperen Kaçar’a tesekkür plaketi takdim etti.

ATSO Yönetim Kurulu Baskani Ali Bahar’in ev sahipliginde gerçeklestirilen toplantiya, Antalya Vali Yardimcisi Erol Tanrikulu, Ticaret Bakanligi Uluslararasi Hizmet Ticareti Genel Müdür yardimcisi Ali Alperen Kaçar, Ticaret Il Müdürü Halil Özsahan, Antalya Ticaret Borsasi (ATB) Baskani Ali Çandir, Antalya Il Saglik Müdürü Uzman Dr. Evren Ekingen, Fraport TAV Antalya Havalimani Genel Müdürü Deniz Varol, TÜRSAB Akdeniz Bölge Baskani Riza Perçin, BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, ATSO Meclis Baskan Yardimcisi Mizrab Cihangir Deniz, ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri Hatice Öz, Hüseyin Sari ve Hakan Pakalin, ATSO Genel Sekreteri Av. Asli Sahin Tekin ile Antalya protokolü, Ticaret Bakanligi temsilcileri ile saglik sektöründe faaliyet gösteren ulusal ve uluslararasi sektör temsilcileri katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile