ATSO Baskani Bahar Açiklamasi 'Ekonomi Yönetimindeki Istikrar Iflaslari Engelledi'

ATSO Baskani Bahar Açiklamasi 'Ekonomi Yönetimindeki Istikrar Iflaslari Engelledi'

Merkez Bankasi’nin 2024 enflasyon tahminini yüzde 38’e çikarmasini degerlendiren ATSO Baskani Ali Bahar, "Ekonomi yönetimi su ana dek frene sert basmadi ve dogru yapti. Aksi halde iflas ve konkordato basvurularinda çok sert bir yükselis görebilirdik" dedi.

Merkez Bankasi, enflasyon raporu ile 2024 yil sonu enflasyon tahminini yüzde 36’dan yüzde 38’e çikardi. Gelecek yila ait tahminini ise yüzde 14’te sabit birakti. Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi (ATSO) Yönetim Kurulu Baskani Ali Bahar, yapilan revizyonun hizmet fiyatlarindaki kariligin, iç talepte canliligin ve kismen de olsa petrol fiyatlarindaki yükselisin etkili oldugunu kaydetti.



Enflasyonda ilimli politika

Ekonomide yasanan kredi karti, perakende satis verileri gibi konulara sik sik gündeme getirdiklerini kaydeden ATSO Baskani Ali Bahar, "Kredi karti harcamalarindaki artisin devam etmesi, perakende satis verilerinin hala çift haneli artiyor olmasi, tüketim mali ithalatinin yükseliyor olmasi bizim de kendi içimizdeki toplantilarda sik sik gündeme getirdigimiz konular" dedi.

Ekonomi yönetimi tarafindan atilan adimlarin memnuniyet verici oldugunu belirten Baskan Bahar, sözlerini söyle sürdürdü:

"Ekonomi yönetimi, su ana dek frene sert basmadi ve dogru yapti. Aksi halde iflas ve konkordato basvurularinda çok sert bir yükselis görebilirdik. Ancak bu ilimli yavaslama politikasinin yan etkisi olarak, enflasyonun da arzu edilenden daha gecikmeli olarak geriledigi bir süreç yasiyoruz."

Hizli bir gerileme yasayacagiz

Ekonomide beklentilerin çok önemli oldugunu vurgulayan Bahar, "Pek çok insan ve sirket, seçimlerden sonra dövizde bir siçrama bekliyordu. Bu nedenle, talebin erkene çekildigi bir dönem geçirdik. Seçim sonrasinda kur artmadigi gibi Merkez Bankasi, gelen satislari karsilamak üzere son bir ayda 30 milyar dolara yakin döviz alimi yapti" ifadelerini kullandi.

"Uygulamalar hayata geçmeli"

Enflasyonda düsüs baslayinca beklentilerde de iyilesme yasanacagini vurgulayan Baskan Bahar, "Yaz aylarinda gerek asgari ücret artisi yapilmayacak olmasinin getirecegi baz etkisi, gerekse siki para politikasinin etkilerinin hissedilecegi bir dönem olacak ve enflasyonda hizli bir gerileme yasayacagiz" diye konustu.

Bir yildir devam eden kamu harcamalarinda tasarruf çalismalarinin geciktigini dile getiren Baskan Ali Bahar, "Enflasyon konusunda vatandaslarin ve is dünyamizin rahat bir nefes almasi için tasarruf uygulamalarinin bir an önce ve güçlü sekilde hayata geçmesi gerekiyor" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile