ATSO Baskani Çetin Açiklamasi 'Tekrar Kapanmak Istemiyorsak Daha Ciddi Önlemler Almak Zorundayiz'

ATSO Baskani Çetin Açiklamasi 'Tekrar Kapanmak Istemiyorsak Daha Ciddi Önlemler Almak Zorundayiz'

Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi Agustos Ayi Olagan Meclis Toplantisi, Meclis Baskani Süleyman Özer’in baskanliginda çevrimiçi olarak gerçeklesti. Toplantida konusan ATSO Baskani Davut Çetin, “Pandemiye ve yangina ragmen havalimanimizdan günde 70 bin civarinda turist giris yapiyor. Bu kosullarda bu performans çok önemli bir basaridir. Simdi Ingiltere’nin Türkiye’ye kisitlamayi kaldirmasi bekleniyor, Ingiltere pazari açilirsa ve sezonu uzatabilirsek biraz daha rahatlama olur. Elbette isleri 2019’dan da iyi olan sektörlerimiz var, ama toplama baktigimizda kayiptayiz. Yani, Antalya için ekonomik afet henüz bitmedi.Tekrar kapanmak istemiyorsak daha ciddi önlemler almak zorundayiz” dedi.



“Kabus gibi bir ayi hep birlikte yasadik”

ATSO Yönetim Kurulu Baskani Davut Çetin, Oda çalismalari ve ekonominin yani sira, kent ve ülke gündemine yönelik degerlendirmelerde bulundu. Baskan Davut Çetin, “Kabus gibi bir ayi hep birlikte yasadik. Bu ayin önemli bir kismini Manavgat’ta geçirdik, Manavgat, Akseki, Ibradi, Gündogmus bölgesinde ve Serik’e yakin bir kisimda 75 bin hektar civarinda orman yandi, can kayiplari yasandi. 3 bine yakin ev etkilendi, binlerce evcil hayvan ve yaban hayvani kaybettik. Mugla bölgesinde 40 bin hektara yakin orman yok oldu. Yanginlar bitmeden Karadeniz’de sel felaketleri canimizi yakti. Bu felaketlerde yasamini kaybeden bütün vatandaslarimiza Allah’tan rahmet diliyorum, yakinlarinin ve bütün milletimizin basi sag olsun” dedi.



“Üyelerimizin taleplerini karsilayacagiz”

Bölgede zarar gören üyelerin taleplerinin karsilanacagini belirten Çetin, “Bölgedeki üyelerimizi yalniz birakmadik, 800 civarinda olan üyemizi tek tek aradik. Yaridan fazlasini yönetim kurulumuz aradi. Zarar görüp görmediklerini, ihtiyaçlari olup olmadigini sorduk. 800 üyemizden yangindan dogrudan etkilenen olmadi. Bir üyemiz çalisaninin evinin zarar gördügünü söyledi, bir üyemiz de köyünde hayvan barinagi ihtiyaci oldugunu söyledi.

Bu iki üyemizin taleplerini de karsilayacagiz” diye konustu.



“Tekrar kapanmak istemiyorsak daha ciddi önlemler almak zorundayiz”

Yangin nedeniyle Covid-19 salginin geri planda kaldigini, fakat vaka sayisi da ölüm sayisi da arttigini dile getiren Davut Çetin, “Asi sayisi halen gerekli düzeyde degil, toplum olarak kurallara da dikkat etmiyoruz. Son olarak uçak seyahatlerinde PCR testi gibi önlemler açiklandi, bunlar yeterli degil. Eger tekrar kapanma gelmesini istemiyorsak daha ciddi önlemler almak zorundayiz. Hizmet sektöründen, toplu ve kapali mekanlardan özellikle rica ediyorum. Kurallara uymazsak dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan oluruz. Komitelerimiz sektör mensuplarini uyarmaya devam etmelidir. Pandemiye ragmen okullarin bir kismi açildi, bir kismi da bugünlerde açilacak. Okullarin açilmasi gerekliydi, ancak planlamalar zamaninda yapilmali, gerekli önlemler alinmalidir. Üniversitelerde halen belirsizlik var” dedi.



“Turizmde bu kosullarda bu performans çok önemli bir basaridir”

Pandemi kosullarina ragmen turizmde büyük bir basari yakalandigini belirten Çetin, “Antalya olarak biz geçen yil her seyi kaybetmistik, turist yoktu, bu yil Temmuzda 4 milyonu geçtik, su anda 4 milyon 800 bindeyiz. Bu ay sonunda 5,5 milyon turist sayisina ulasacagiz. 2019 Agustos ayi giris sayisi 2,5 milyondu, bu yil 2 milyona yaklasiyoruz. Özellikle Almanya’dan vatandaslarimizin da daha yogun bir sekilde gelip tatil yaptigini görüyoruz. Bu yil 7 ayda Türkiye’ye gelen 10 milyon turistin 3 milyon 700 bini Avrupa’da yasayan vatandaslarimiz oldu. Antalya’ya gelen 4 turistten birisi de yine yurtdisindaki Türk vatandasidir. Bu yil iç turizm de geçen yila göre daha iyi. Pandemiye ve yangina ragmen havalimanimizdan günde 70-bin civarinda turist giris yapiyor. Bu kosullarda bu performans çok önemli bir basaridir. Simdi Ingiltere’nin Türkiye’ye kisitlamayi kaldirmasi bekleniyor, Ingiltere açilirsa ve sezonu uzatabilirsek biraz daha rahatlama olur” seklinde konustu.



“Antalya için ekonomik afet henüz bitmedi”

Korona virüs önlemlerine dikkat ederek turizmi uzatmak gerektigine vurgu yapan Çetin, “Turist sayisinda bu artisa ragmen 2019’un yarisini biraz geçtik. 2019’da sekiz aylik giris 10,5 milyondu, bu yil 5,5 milyona ancak gelecegiz. Bu durumun sonuçlarini diger verilerde de görüyoruz. Kayitli istihdamda geçen yila göre yüzde 19 artis var, ama 2019’un gerisindeyiz. KDV tahsilati geçen yila göre çok artti, ama 2019’a göre artis sadece yüzde 9’dur. Yatirim tesvik belgesi hacmi de 2019’un altindadir. Elbette isleri 2019’dan da iyi olan sektörlerimiz var, ama toplama baktigimizda kayiptayiz. Yani, Antalya için ekonomik afet henüz bitmedi. Su anda krediler ertelendigi için henüz çok sikinti yasanmiyor, ama önümüzdeki dönemde kredi ödemesinde, vergide, istihdamda, yatirimdaki sorunlari daha fazla görecegiz. Umarim ki pandemide daha kötüsünü görmeyiz, turizm sezonunu uzatabiliriz. Bu nedenle Covid-19 önlemlerine hepimiz dikkat etmeye devam etmeliyiz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile