ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ağustos ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Çetin, aylık enflasyonun son 9 yılın en yüksek değeri olarak gerçekleştiğini kaydederek, yıllık TÜFE’nin de yeniden çift haneye çıktığını bildirdi. Başkan Çetin, "2017 Ağustos ayı enflasyonu beklentilerin üzerine çıkarak bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 0,52, yurt içi ÜFE’de yüzde 0,85 artış göstermiştir. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 10,68, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 16,34 artış göstermiştir. Son 9 yılın en yüksek Ağustos ayı enflasyonu kaydedilmiş ve TÜFE yeniden çift haneye çıkmıştır" dedi.
"Eğitim ve ulaştırmada fiyatlar arttı, giyim ve gıdada düştü"
Ağustos ayının zam şampiyonunun yumurta olduğunu belirten Çetin, "Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artışlar yüzde 2,79 ile ‘eğitim’, yüzde 2,05 ile ‘ulaştırma’ ve yüzde 1,66 ile ‘ev eşyası’ gruplarında görülürken, en yüksek düşüşler ise yüzde 3,09 ile ‘giyim ve ayakkabı’ ve yüzde 0,22 ile ‘gıda ve alkolsüz içecekler’ gruplarında gerçekleşmiştir.
Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler yüzde 16,85 ile yumurta, yüzde 12,84 ile kayısı ve yüzde 12,16 ile yeşil soğan olurken, en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeler ise yüzde 19,81 ile sivri biber, yüzde 19,72 ile armut ve yüzde 12,42 ile erik olmuştur" diye konuştu.
"Rakamlar, yapısal sorunların önemini göz önüne seriyor"
Sebze fiyatlarındaki hızlı düşüşe ve giyim fiyat indirimlerinin devam etmesine rağmen, başta LPG dolum ücreti, tüp gaz gibi enerji grubu fiyatları olmak üzere mobilya gibi ev eşyaları fiyatları, kiralar ve süt ürünleri fiyatlarının enflasyon artışında belirleyici olduğuna dikkat çeken Çetin, "Türkiye ekonomisinin yüksek büyümeyi enflasyon ve cari açık artışıyla birlikte gerçekleştirebilmesi yapısal sorunlarımızın önemini bir kez daha göz önüne sermektedir. Enflasyonda sadece sebze ve meyve fiyatlarının etkili olmadığı, kur etkisi ve ithal girdi fiyatları yanı sıra enflasyon beklentilerinin de dikkate alınması gerektiği görülmektedir. Yüksek enflasyon halkın satın alma gücünü azaltmakta, kredi faizlerinin düşürülmesini engellemekte, yatırımları caydırıcı etki yaratarak, ekonomimizin rekabet gücünü zayıflatmaktadır. Bu nedenle ‘Orta Vadeli Mali Plan’ revize edilmeli, istikrarlı büyüme hedefiyle beklentilerin iyileştirilmesi ve enflasyonda katılaşmanın önlenmesi yönünde adım atılmalıdır" ifadelerini kullandı.
"Enflasyon en çok Batı Akdeniz’de yükseldi"
Ağustos ayında enflasyonun en çok Batı Akdeniz’de yükseldiğini kaydeden Çetin, "Ağustos ayı enflasyonunun bir başka dikkat çekici özelliği bölgemizde TÜFE’nin Türkiye ortalamasının oldukça üzerine çıkmış olmasıdır. Turizmdeki canlılık Antalya dışında, Muğla ve Aydın gibi illerde de enflasyonun dönemsel olarak yükselmesini sağlamıştır. Bölgeler arasında en yüksek aylık artış ise Batı Akdeniz’de görülmüştür. Bir önceki yıla göre turist sayısındaki yüzde 65 artışın genel bir canlanma yaratması doğaldır. Bölgeler arasındaki enflasyon farkları kısa dönemde yüksek olsa bile uzun dönemde azalmaktadır.
Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık yüzde 1,05, sekiz aylık yüzde 6,88 ve yıllık bazda yüzde 10,80 olarak gerçekleşmiştir. ‘TR61 Bölgesi’ (Antalya-Isparta-Burdur) 26 bölge arasında aylık enflasyonda birinci olurken, sekiz aylık enflasyonda 10’uncu, yıllık enflasyonda ise 15’inci sırada yer almıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi’nde enflasyonun aylık, sekiz aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmüştür" dedi.
ATSO'dan Enflasyon Değerlendirmesi
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, ağustos ayındaki enflasyon verilerinin son 9 yılın en yüksek değeri olduğunu söyledi.