Atso’dan Karşılıksız Çeke Çözüm: E-rapor Uygulaması

Atso’dan Karşılıksız Çeke Çözüm: E-rapor Uygulaması

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, ATSO ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında imzalanan protokol çerçevesinde, odaya kayıtlı tüzel kişilerin kendilerinin, müşterilerinin ya da iş yaptığı kişilerin kredi bilgilerinin “E-rapor” şeklinde alınabilmesini sağlayacak sisteme başlandığını bildirdi.

ATSO Başkanı Budak, “Yeni Çek Kanunu ile karşılıksız çek verene uygulanan yaptırım caydırıcılığını yitirmiş, bu da çekin güvenilir bir ödeme aracı olma vasfını yitirmesine neden olmuştur" dedi.

Birçok şirketin elindeki çeklerin karşılığını tahsil edemediği için batma tehlikesi ile yüz yüze kaldığını anlatan Budak, şöyle konuştu: "Esnaf, çekini aldığı kişinin risk durumunu görebilirse bu sorun büyük oranda azalacaktır. İşte kurulan bu sistem esnafın çek aldığı kişinin kredi geçmişine dair bilgilere ulaşmasını sağlıyor. E-rapor uygulaması ile herkes karşısındakinin risk durumunu bilerek çekini kabul edecek, çeke duyulan güven geri gelecek”

RAPORLAR SMS YOLUYLA VEYA İNTERNETTEN ANLIK ALINABİLİYOR
Sisteme sms veya internet yolu ile erişim imkanı bulunduğunu belirten Budak, E-raporun çek raporu ya da risk raporu olmak üzere iki şekilde alındığını kaydederek, şunları söyledi:
”Risk raporunda kişilerin bankalardan kullanmış oldukları kredi kartları da dahil olmak üzere bireysel ve ticari nitelikli kredilere ilişkin ödemelerin zamanında yapılıp yapılmadığı ve hali hazırda bankalara ne kadar borcu olduğu bilgileri yer alıyor. Bu sistemle kişilerin mevcut kredi limit bilgilerinin de paylaşılması sağlanabiliyor. Ancak, limit bilgilerinin raporda yer alıp almamasına kişilerin kendileri karar veriyor. E-rapor uygulaması sayesinde her müşteri istediği zaman kendi raporunu talep edip, kredi sicil bilgilerinin bankalar tarafından nasıl görüldüğüne de bakabilecek ve ödeme olumsuzlukları varsa bunları zaman içinde giderip daha iyi bir sicile sahip olma imkanına kavuşacak. Risk raporu sadece olumsuz bilgileri içermiyor, yani bir kara liste olarak değerlendirilmemelidir. Kişinin olumlu olumsuz tüm kredi bilgilerini içeren bir rapordur. Bu kapsamda, rapor içeriğinde yalnızca varsa ödenmeyen krediler değil, zamanında ödenen krediler de paylaşılıyor. Risk raporları anlık olarak üretilmekte olup; talep edenler bu raporları tek seferde ve beklemeden alabiliyor. Çek Raporu ise hesap sahibinin bankacılık sistemindeki; 2007 sonrası pozitif (ödenen çekler), 2009 sonrası negatif (ödenmeyen ya da sonradan ödenen), olmak üzere tüm çek bilgilerini içermektedir.”
Budak, çek raporunda şu bilgilerin yer aldığını bildirdi:
”Müşterinin çek hesabının bulunduğu bankalar, 2007’den itibaren ibraz edilen çeklerin adedi, ibrazında ödenen çeklerin adedi ve tutarı, 2009 yılı ve sonrası karşılıksız çıkan ve halen ödenmemiş çeklerin adedi ve tutarı, 2009 yılı ve sonrası karşılıksız çıkan ve sonradan ödenen çeklerin adedi ve tutarı, ibraz edilen ilk çekin tarihi, ibraz edilen ve arkası yazılan ilk çekin tarihi, ibraz edilen ve arkası yazılan son çekin tarihi, ibrazında ödenen son çekin tarihi, son 1 ay, 3 ay ve 12 ay içinde ödenmiş çeklerin adedi ve tutarı, son 1 ay, 3 ay ve 12 ay içinde arkası yazılmış çeklerin adedi ve tutarı, 50 adetle sınırlı olmak üzere arkası yazılan çeklerin listesi.”
Sisteme üyelik için bir ücret alınmamakla birlikte talep edilen her bir rapor için KKB (Kredi Kayıt Bürosu) tarafından 2,3 TL ücret alınacağını belirten Budak, “Odamız tarafından yapılacak işlemler ücretsiz olup detaylı bilgi almak isteyenler ATSO Ticaret ve Sanayi Müdürlüğü ile iletişime geçebilirler” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile