Atso'dan Şubat Ayı Değerlendirmesi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, 2010 Şubat ayı enflasyonun bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 1,45, ÜFE'de yüzde 1,66 oranında artış gösterdiğini bildirdi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, 2010 Şubat ayı enflasyonun bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 1,45, ÜFE'de yüzde 1,66 oranında artış gösterdiğini bildirdi.
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada, TÜFE'de ana harcama grupları itibariyle en yüksek aylık artışın yüzde 5,01 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 3,72 ile alkollü içecekler ve tütün harcama gruplarında çıktığını, en yüksek aylık azalışın ise yüzde 5,25 ile giyim ve ayakkabı harcama grubunda görüldüğünü bildirdi.Budak açıklamasında, "Yıllık bazda ise en yüksek enflasyon yüzde 52,88 ile alkollü içecekler ve tütün harcama grubunda görülmüştür. Bölgemizdeki TÜFE oranı aylık yüzde 1,29, iki aylık yüzde 2,66 ve yıllık bazda yüzde 9,37 olarak gerçekleşmiştir. Ana harcama gruplarına göre en yüksek aylık artış yüzde 5,56 ile gıda ve alkolsüz içecekler, iki aylık artış yüzde 25,57 alkollü içecekler ve tütün harcama gruplarındadır" ifadelerine yer verdi.
Şubat ayı enflasyonunun Türkiye genelinde ve bölgede, gıda fiyatlarına bağlı olarak, Merkez Bankası'nın öngördüğü biçimde, ancak oran olarak beklentilerin üzerinde çıktığını kaydeden Budak, açıklamasında şu sözlere yer verdi:
"Gıdada geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketlerinin de sonucu olarak mevsimlik sebze fiyatlarında yüksek artışın gösterdiği Antalya enflasyonu dışında et ve süt ürünlerinde de fiyat artışları yüzde 2 ve yüzde 6 arasında gerçekleşmiştir. TÜFE'de yüzde 1,45 olan Şubat ayı artışının, işlenmemiş gıda çıkarıldığında yüzde 0,22 olarak kalması enflasyonun gıda fiyatları kaynaklı olduğunu açık olarak göstermektedir. Çekirdek enflasyonun düşük kaldığı görülmektedir. Ancak, Merkez Bankası'nın üzerinde durması gereken iki sorun da belirginleşmiştir. Birincisi baz etkisi ve mevsimsel nedenlerle enflasyondaki bu yükselmenin beklentileri olumsuz etkilemesidir. İkinci ve daha önemli sorun ise Türkiye'nin işsizlikten sonra paradoksal olarak enflasyonda da dünya şampiyonları arasına girmesidir. Merkez Bankasının bu çelişkiyi iyi açıklaması ekonomideki yapısal sorunlara dönük ekonomik önlemlerin konuşulmasına da fırsat yaratabilir."
Batı Akdeniz Bölgesi'nin aylık, iki aylık ve yıllık enflasyonunda Türkiye ortalamasının altında kaldığını ifade eden Budak, enflasyon bakımından aylık bazda altıncı, iki aylık bazda üçüncü ve yıllık bazda beşinci en düşük il durumunda olduğunu kaydetti. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Budak, bölge enflasyonunun Türkiye ortalamasından düşük çıkmasında kira, su, elektrik, doğal gaz, ev bakımı-onarımı gibi unsurları içeren konut grubu fiyatlarının etkili olduğunu, Antalya'da kira bedellerinde diğer illere göre düşüş gayrimenkul firmalarınca da belirlendiğine dikkat çekti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile