AÜ'de Sokak Hayvanlari Çalistayi Gerçeklestirildi

AÜ'de Sokak Hayvanlari Çalistayi Gerçeklestirildi

Akdeniz Üniversitesinde “Kampüs Içerisindeki Sokak Hayvanlarinin Yönetimi Çalistayi” gerçeklestirildi. Yerel yönetim, kamuda ilgili birimlerin yöneticileri ile üniversitenin Hayvansever Toplulugu temsilcilerinin katildigi çalistayda öneriler isiginda örnek bir model olusturmak için ilk adim atildi.



Akdeniz Üniversitesinde barinan sokak hayvanlarinin bakimi, barinmasi, tedavisi ve sokak hayvanlari ile ortak yasam konusunda örnek bir model olusturmak amaciyla Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Cengiz Toker’in baskanliginda Çalistay gerçeklestirildi.

Akdeniz Üniversitesi Hayvanseverler Toplulugu tarafindan organize edilen çalistaya kamu ve sivil toplum kuruluslarindan alaninda uzman temsilciler katildi.



“Amaç örnek bir model olusturmak”

Rektörlük Senato Odasinda gerçeklestirilen çalistayin açilis konusmasini yapan Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Cengiz Toker, kampüste yasayan sokak hayvanlari için bilimin isiginda iç ve dis paydaslarin önerileriyle hazirlanacak örnek bir çözüm modeli aramak üzere bu çalistayi düzenlediklerini belirtti.

Akdeniz Üniversitesi yerleskesi özelinde sokak hayvanlariyla ilgili ortak yasamin iki temel boyutu oldugunu dile getiren Prof. Dr. Toker, “Bir taraftan sokak hayvanlarinin yasamini saglikli bir ortamda devam ettirmesini, diger taraftan ise ortak yasami sorunsuzca sürdürmeyi basarmak zorundayiz. Üniversitemizde sokak hayvanlarinin beslenme ve barinma ihtiyaçlarinin karsilanmasi konusunda Rektörlügümüz öncülügünde ve gönüllü ögrencilerimizin ve yerel yönetimin destegi ile sorun yasanmiyor. Pandemi dönemindeki sokaga çikma kisitlamasi sürecinde bile hayvan sever ögrencilerimizin de destegi ile kampüsümüzde barinan sokak hayvanlarinin aç kalmadigini gönül rahatligi ile söyleyebiliriz” dedi.



“Tüm canlilarin güvenligi önemli”

Dünyanin tüm canlilarin ortak yasam alani oldugu ve saglikli bir yasam için bir arada bulunan canlilarin bu yasama uyumunun oldukça önemli oldugunu dile getiren Prof. Dr. Toker, sehirlesme ile birlikte sokak hayvanlari ile ortak yasam konusunun bazi sorunlari da beraberinde getirdigini vurguladi. Prof. Dr. Toker, hayvanlarin sehir/kampüs yasaminda trafik gibi konularda karsilastigi sorunlarin yaninda hayvan sayisinin ve köpek saldirilarinin artmasi nedeniyle ögrenciler ve personel için bir tehdit olusturdugunu belirtti.

Prof. Dr. Toker, “Bu açidan bakildiginda hem hayvanlarimizin korunmasi, hem de ailelerin emaneti ögrencilerimizin ve personelimizin güvenligi bizler için oldukça önemli” diye konustu.



“Iç ve dis paydaslarin görüsü alindi”

Çalistayda Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Cengiz Toker, Büyüksehir Belediyesi Hayvan Sagligi ve Yetistiriciligi Sube Müdürü Mehmet Kocakasap, Konyaalti Belediyesinden Veteriner Isleri Müdürlügü Birim Müdürü Metin Çomak ve Veteriner Hekim Nilay Vurkaç, Doga Koruma Milli Parklar Müdürlügünden Veteriner Hekim Erol Karacan, Veteriner Hekimler Odasindan Veteriner Hekim Pelin Ersöz, Konyaalti Tarim Ilçe Müdürlügünden Veteriner Hekim Ömer Kara, Sokak Hayvanlari Yönetimi Dijital Dönüsüm Proje Sahibi, Yunus Emre Büyükballi, Mimarlik Fakültesi Ögretim Üyesi Dr. Ögr. Üyesi Ibrahim Bakir, Hayvanseverler Toplulugu Akademik Danismani Ögr. Gör. Sakir Atalay ve Hayvanseverler Toplulugu Üyelerinden Veysel Durmaz ile Berk Asiroglu yer aldi.

“Her yönüyle ele alindi”

Akdeniz Üniversitesinin iç ve dis paydaslarinin katilimiyla gerçeklestirilen çalistayda Akdeniz Üniversitesindeki sokak hayvani varligi, yönetimi ve çözüm önerileri, 5199 Sayili Kanun hakkinda bilgilendirme ve kanun kapsaminda kurumlarin sorumluluklari, Sokak Hayvanlari Yönetiminde Dijital Dönüsüm konulari ele alindi. Çalistayda hayvanlara yaklasim ve besleme konularinda tüm vatandaslarin bilinçlendirilmesi, sosyal medyadan hayvanlarin sahiplendirilmesine yönelik girisimlerde bulunulmasi, sokak hayvanlari ile ilgili yapilacak sosyal sorumluluk projeleri ile mama, bakim gibi ücretlerin karsilanmasi, hayvanlarin dijital çiplerle takibinin gerçeklestirilmesi, kampüs içinde yasayan hayvanlarin daha konforlu bir sekilde yasamalari gibi öneriler geldi. Çalistay soru cevap bölümümün ardindan son buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile