AÜ Ziraat Fakültesi Bugday Hasadinda Rekor Kirdi
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesinin Aksu’daki arastirma ve uygulama alanindaki bilimsel yaklasimi sayesinde bugday hasadinda rekor kirildi.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesinin arastirma ve uygulama alani olan Aksu arazisinde hasat gerçeklestirildi.
Yapilan hasat sonrasinda kurakliga ragmen Türkiye’deki bugday rekoltesinin üzerinde verim elde edildi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mustafa Erkan, “Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak Aksu kampüsümüzde bulunan yaklasik bin 100 dönüm arazinin 830 dekar alaninda bugday üretimi yaptik. Bu yil son yillarda hiç görülmeyen bir kuraklik yasanmasina ragmen biz Türkiye’nin ortalamasinin üzerinde bir verim elde ettik. Özellikle üretim asamasindaki uygulamalari dogru ve zamaninda yapmamiz sayesinde yaklasik olarak dekara 425 kilo bir bugday hasadi elde ettik” dedi.
“Basarili bir üretim modellemesi yapildi”
Bu yilki kuraklik sebebiyle Türkiye genelinde verim sikintisi oldugunu söyleyen Dekan Prof. Dr. Mustafa Erkan, Konya basta olmak üzere ülke genelinde yeterli hasat yapilamadigini, bu yil bugdayda yaklasik 5 milyon ton rekolte kaybi beklendigini, bunun neredeyse bir önceki yila göre bugday üretiminin yüzde 25’i oraninda rekolte kaybi demek oldugunu söyledi.
Prof. Dr. Erkan yapilan basarili üretim modellemesi ile bu yilki zorlu sartlara ragmen geçen yilki verimin üzerinde verim aldiklarini belirtti.
“Dogru zamanlama önemli”
Bu verimde özel yetistiricilik sartlarinin etkili oldugunu söyleyen Dekan Prof. Dr. Mustafa Erkan, “Bu dönem için kasim ayinda basladigimiz ekimleri zamaninda yaptik. Bitkilerde yabanci ot mücadelesini ve gübrelemeyi tam zamaninda yaptik, yine tohum sikligini dogru bir sekilde ayarladik. Kisaca yetistiricilik anlaminda uygulanabilecek tüm tarimsal uygulamalari tam ve zamaninda yapmamiz sebebiyle verimin birçok yerde düsük olmasina ragmen biz tam aksine geçen yilki ortalamamizin üstüne çiktik” diye konustu.
“Ata tohum yetistirildi”
Yeni bir uygulama olarak ata tohum üretip satisa geçtiklerini belirten Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mustafa Erkan, “Bu yil Rektör Yardimcimiz Prof. Dr. Cengiz Toker’in ata tohum yetistirilmesi konusundaki istegi dogrultusunda bugday hasadimizin belli bir miktarinda da eski tohumlarimizdan olan ata tohumu üretimi yaptik. Bu tohumun belirli bir miktarini fakültemizin satis ofisinde isteyen herkese satisini yapacagiz. Bir miktarini da gelecek yil tohumluk olarak ayirarak bu üretim miktarini gelecek yil daha da arttirmayi düsünüyoruz” seklinde konustu.