Automechanika'da Türk Firmalarına Yoğun İlgi

Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen Uluslararası Otomotiv Yedek Parça ve Aksesuarlar Fuarı'nda (Automechanika) Türk firmalarının stantları ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

Frankfurt'taki fuara Türkiye'den katılan 264 firma yedek parçadan, hava süspansiyon ve aydınlatma sistemlerine kadar sahip oldukları geniş ürün yelpazesiyle Türkiye'yi temsil ediyor.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, katılımcı ve ziyaretçi açısından fuarın çok önemli olduğunu belirterek, Türkiye'nin otomotiv sektöründe en fazla ihracatını Almanya'ya yapmasının fuarın önemini daha da artırdığını söyledi.

Batılı ülkeler ile Rusya arasındaki karşılıklı yaptırımların Türkiye otomotiv sektörüne yansımalarına değinen Sabuncu, "Rusya'da 2020 yılında 3,5-4 milyon adet araç satılacağı ve Rusya'nın Almanya'yı geçeceği öngörülüyor. Bu yüzden bizim çok özel çalışmalarımız var. Birliğimizin Rusya'da 5 ofisi var 5 senedir. Orada ihracat yapan firmalarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz" dedi.

Rusya'da 13 Türk firmasının yatırım yaptığını ve bunun gelecek 5 sene içinde 30'a çıkmasını beklediklerini ifade eden Sabuncu, Rusya'ya hem Türkiye'ye yakın olması sebebiyle hem de ticaret potansiyeli sebebiyle önem verdiklerini vurguladı.
Türkiye'nin otomotiv sektöründeki konumuna dikkati çeken Sabuncu, "Türkiye'nin şu anki durumu iyi. Türkiye şu an dünyada araç üretiminde 17. büyük üretici durumunda. Avrupa'nın en çok ticari araç üreticisi. Hafif ticari araç üretiminde ise Türkiye senelerdir birinci durumda. Otobüste de genelde 1 ya da ikinci oluyor. Yani özellikle hafifi ticari araçta Türkiye'nin konumu gerçekten güzel. Ziyaretçiler de stantlarımıza yoğun ilgi gösteriyor" diye konuştu.

- "Alman ve ABD'li firmalar bizim rakibimiz" -
Aktaş Holding Genel Müdürü Sami Erol ise fuara uzun yıllardır katıldıklarını ve Mercedes, Mann gibi firmalara hava süspansiyonu sistemleri ürettiklerini kaydetti.

Almanya ve Avrupa genelinde büyük müşteri kitlesine hizmet verdiklerini anlatan Erol, 4 ülkede üretim yaptıklarını ve 100'den fazla ülkeye ürün sattıklarını aktardı.
Türkiye'nin sektördeki yerinin oldukça iyi olduğunun altını çizen Erol, şöyle devam etti:
"Türkiye olarak oldukça iyi noktadayız. Biz firma olarak alanımızda dünya genelinde ilk 3 sıradayız. Önemli bir pazar payına sahibiz. Bütün ülkelerde belli bir dağıtım ve pazarlama ağıyla çalışıyoruz. Türkiye'de de bu sektör gelişmiş durumda.
Alman ve ABD'li firmalar bizim rakibimiz. Ancak bizim özellikle orijinal parça üreticileri tarafındaki yeni stratejilerimizle bu rakiplerimiz karşısında çok daha iyi yerlere geleceğimizi düşünüyoruz. Çok daha önemli bir pazar payıyla sektörde dünya liderliği hedefliyoruz. Fuarda da beklediğimiz ilgiyi görüyoruz."
- "Avrupa ve dünya da iyi bir yerde olduğumuzu söyleyebiliriz"
Mars Otomotiv Genel Müdürü Tolga Binici de, uzun yıllardır fuara katıldıklarını ancak fuarın bu yıl geçmiş yıllara oranla daha durgun geçtiğini dile getirdi.
Tüm kara taşıtları için otomotiv aydınlatma ürünleri ürettiklerini dile getiren Binici, Türkiye'nin sektörde önemli bir oyuncu olduğunu belirterek, "Sektörde Türkiye olarak Avrupa'dan sonra dünyadaki önemli tedarikçilerden bir tanesiyiz. Ülkemizde ana sanayiye mal veren firmalar olduğu gibi, bizler gibi yan sanayiye mal veren firmalar da mevcut. Kıyasladığımız zaman Avrupa ve dünyada iyi bir yerde olduğumuzu söyleyebiliriz" diye konuştu.

Binici, sektörde Türkiye'nin en büyük rakiplerinin Uzak Doğu firmaları olduğunu ancak konumu ve Avrupa'ya yakınlığı sayesinde Türkiye'nin tercih edilen bir ülke konumunda bulunduğunu kaydetti.

-"Bölge olarak Avrupa ve ABD baş pazarlarımız"
Özgür Traktör İhracat Müdürü Cemal Yıldız ise firma olarak fuara 1996 yılından buyana katıldıklarını ancak geçmiş dönemlere göre fuara katılımın gerileme dönemine girdiğini ifade etti.

Firma olarak traktör ve biçerdöver için ürettikleri yedek parçaları dünya genelinde 55 ülkeden yaklaşık 300 firmaya ihraç ettiklerini aktaran Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bölge olarak Avrupa ve ABD baş pazarlarımız. Sonrasında eş dağılımlı olarak Afrika ve Uzak Doğu. Şu an Rusya'dan bireysel ve perakendeci düzeyde talepler mevcut. Ancak 5 sene içeresinde ciddi talepler de oradan oluşmaya başlayacak. Polonya ve Ukrayna tarafında ciddi talepler var. Bu ülkeler Avrupa'ya yakın olduğu ve oraya Avrupa araçları girdiği için, bu ülkelerden ciddi talepler gelmeye başladı.

"
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile